Skip to Content

<

Säkylän ykssilmänen

A cache by PJ-Instituutti Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/02/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tutustu Säkylän ykssilmäisiin, joiden aines muodostui jo 1200 milj. vuotta sitten, ja joita valmistettiin Säkylässä keskiajalta 1900-luvun puoliväliin.
Matkalla nauti Pyhäjärven ja Lännen kyläyhdistyksen luontopolun maisemista. Kätköä kohti ajetaan Rantatietä, joka kulkee Pyhäjärven rantaa pitkin ja on merkittävä maisemareitti.

Hiekkakivi - Satakunnan maakuntakivi

Satakunnan hiekkakivi on muodostunut, kun noin 1200 milj. vuotta sitten syntyi noin 100 km pitkä, 20 – 30 km leveä ja lähes kilometrin syvyinen hautavajoama. Joet kuljettivat vajoamaan hiekkaa, soraa ja savea, joista ajan mittaan iskostui hiekka- ja savikiveä.

Hiekkakivi on kerroskivilaji, joka koostuu pääasiassa maasälvästä ja kvartsista. Materiaalina hiekkakivi on haurasta, pehmeää ja helposti muokattavaa. Se on yleinen rakennuskivi, jonka rakeet ovat tasakokoisia ja kovia. Sitä on käytetty esimerkiksi kiveyksissä ja terätyökalujen teroittamisessa.

Myllynkivien, eli Säkylän ykssilmäisten, valmistus on aloitettu todennäköisesti Säkylässä jo keskiajalla. Parhaat hiekkakivipaadet löytyivät Iso-Vimman hiekkamailta.

Myllynkiviaihioita etsittiin hiekkamaasta rautakangella iskemällä. Kun sopiva kivi löydettiin, se lapioitiin esille, ja kivien ja puukankien avulla aihio nostettiin maanpinnalle.

Nostopaikalta kiviaihiot vedettiin kotikylään ja talviaikana ne hakattiin ympyrän muotoisiksi ja keskipisteeseen kaivettiin silmäreikä.

Vielä 1800-luvun alussa on vuosittain valmistettu noin 100 paria myllynkiveä. Säkylän hyvälaatuisia myllynkiviä on muisteltu joskus viedyn Ruotsiinkin asti, mutta pääasiassa niitä on myyty Länsi-Suomen alueelle, koska maantiekuljetus kauas oli raskasta.

Myllynkiviä valmistettiin aina viime vuosisadan puoliväliin saakka. Tuolloin kiviaines alkoi vähetä, mutta tuotanto hiipui myös siksi, että 1. maailmansodan aikaan myllynkiviä alettiin valmistaa teollisesti.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

352 Logged Visits

Found it 341     Didn't find it 5     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.