Skip to Content

<

Lahden vanha puukirkko

A cache by Adalwinda Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/31/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Multikätkö Lahden vanhan puukirkon muistoksi.

Suomessa on harvoin purettu kirkkoa, mutta Lahdessa tällainen mielettömyys on tapahtunut vuonna 1977.

Lahden ensimmäisen kirkon suunnitteli arkkitehti Albert Mellin vuonna 1890 kauppalan keskeiselle paikalle, Kolkanmäelle. Kirkkoa vastapäätä toisella harjulla kohosi Eliel Saarisen suunnittelema jyhkeä kaupungintalo, ja yhdessä ne muodostivat Mariankadun ns. seremonia-akselin näyttävät päätepisteet. Kirkko oli puurakenteinen ja hyvin rikkaasti koristeltu. Tyyliltään se pääikkunoiden suippoine yläosineen ja katonlappeiden ja tornin suippoine kolmiopäätyineen viittasi gotiikkaan.

Vanhaa puukirkkoa ei ollut rakennettu kasvavan kaupungin tarpeisiin ja se kävi nopeasti liian ahtaaksi varsinkin suurien tilaisuuksien aikaan, konfirmaatioissa ja jouluna. Uutta kirkkoa perusteltiin sillä, että vanha rakennus oli liian pieni ja laho. Lehtereiden käyttö kiellettiin, koska pelättiin niiden sortuvan. ”Purkajat” alkoivat vähätellä kirkkoa ja nimittää sitä pilkallisesti nikkarityyliseksi, jolla ei ole rakennustaiteellista arvoa. Kirkkovaltuusto päätti uuden kirkon rakentamista. Todellisuudessa kaupungin keskellä seisovan puukirkon purkaminen kertoo sen ajan Lahdesta ja sen maailmankuvasta: vanha sai mennä, uusi parempi maailma oli tulossa. Vanhoja rakennuksia ei kaupunkiin juuri jätetty, jopa radiomastot haluttiin purkaa.

Lahden puukirkon hävittäminen on verta vuotava avohaava monen lahtelaisen sielussa. Monet lahtelaiset olivat päässeet vanhassa puukirkossa ripille, menneet naimisiin, ja siellä oli siunattu hautaan omaisia. Kirkko on rakennus, joka pursuaa merkityksiä ja ihmisten muistoja. Se oli puuseppien rakentama, puuseppäteollisuuden kaupungissa. Sen olivat Lahden kauppalan asukkaat rakentaneet talkoin ja keräyksin ensimmäiseksi kirkokseen. Kirkon purkua vastustettiin kansanliikkeellä, mutta siitä ei ollut apua. Eräänä kevätaamuna vuonna 1977 joukko lahtelaisia saapui katsomaan kirkon purkua. Traktori sai taistella kaksi tuntia, ennen kuin seinä oli nurin. Kirkko oli jykevä ja terve, erityisen hyväkuntoisia olivat lehterit. Jotain kuitenkin säästyi: vanhan puukirkon risti löytyy nykyisen kirkon seinustalta, lasimaalaukset, alttaritaulu ja lamput ovat Renkomäen seurakuntakodissa. Urkupillejä, ovenkahvoja ja muuta pikkuirtaimistoa löytyy monista lahtelaisista kodeista.

Akateemikko Alvar Aalto suunnitteli tiilestä ja betonista karun Ristinkirkon, joka on yksi Aallon viimeisistä töistä. Alvar Aallon kuoltua vuonna 1976 suunnittelutyötä johti hänen vaimonsa, arkkitehti Elissa Aalto. Ristinkirkko valmistui vuonna 1978. Ympäröivä Kirkkopuisto on Lahden vanhin asemakaavassa oleva puisto. Alvar Aalto halusi puiston säilyvän alkuperäisellään ja näin tapahtuikin. Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen vuonna 1952 valmistunut patsas Vapauden hengetär ehti katsella vanhaa puukirkkoa 15 vuotta, nykyään vanhan kirkon paikalla kohoaa Ristinkirkko, mutta puisto on yhä lähes ennallaan.

Koordinaatit vievät sinut Ristinkirkon seinustalle, jossa on vanhan puukirkon risti.

Missä risti on valmistettu? Kunnan kirjainten määrä = A
Rististä kertovassa kyltissä on kaksi vuosilukua, vähennä isommasta luvusta pienempi luku = B
Kun seisot ristin edessä ja katsot vasemmalle, kuinka monta pitkää ja kapeaa ikkunaa näet? = C
Kun käännyt ristiltä 180°, näet muistomerkin ja siinä vuosiluvun, laske yhteen vuosiluvun numerot = D
Ristinkirkon Kirkkokadulle suuntautuvassa julkisivussa on pikkuikkunoita, jotka muodostavat ristin. Ikkunoiden lukumäärä = E
Viime aikoina on kiistelty luvatta korjatuista Ristinkirkon edustalla olevista portaista. Portaiden määrä = F

Kätkö löytyy koordinaateista
N 60°59.A+B+C+43
E 025°39.DxE/2-F/2

Purkki on kokoa small, mutta purkin suuaukko on niin kapea, että tänne eivät matkalaiset mahdu.
Tarkasta geocache.fi:n palvelussa onko ratkaisusi oikeaAdditional Hints (No hints available.) 

Find...

511 Logged Visits

Found it 449     Didn't find it 33     Write note 9     Temporarily Disable Listing 7     Enable Listing 7     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.