Skip to Content

<

Tuomalan aarrekätkö

A cache by raisionritu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/23/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

HUOM! KÄTKÖ EI OLE LINNUNPÖNTÖSSÄ! Briefly in English: The cache is a part of the Archaeology for beginners cache series which presents a few ancient relics in Raisio. Near of the hill of this particular cache there have been found an ancient buried silver treasure. Be aware it's not allowed to dig or explore archaeological finds by yourself. The cache is not in the birdhouse!

Aiemmin Petterinpellontien molemmin puolin levittäytyneen kallion liepeiltä on löydetty maahan kaivettu suurehko rautakautinen hopea-aarre vuonna 1834, ja sen koko oli yli 600 hopearahaa sekä rannerengas. Kaiken kaikkiaan Suomesta on löydetty viitisenkymmentä aarrekätköä, joista pääosa rautakautisten asuimistojen lähettyviltä. Löydöt pitivät tavallisesti sisällään hopearahoja ja/tai koruja sekä silloin tällöin myös hopeaharkkoja, ja niiden arvellaan olevan peräisin 1000-luvulta. Hopea-aarteiden uskotaan olleen jonkinlaisia lahjoja jumalille tai tuonpuolesta varten tehtyjä varastoja. Aarrekätköt kertonevat myös olojen rauhattomuudesta, jolloin maahan kätketty omaisuus on syystä tai toisesta jäänyt noutamatta.

Kallio laitamineen on toiminut myös polttokenttä- ja ruumiskalmistona ja sen löytöaineisto on rikas ja monipuolinen. Ruumishautauksien yhteislukumäärä on 25. Varhaisin esinesikermistä on 500-luvulta peräisin oleva pronssinen kaarisolki, ja sitä tuoreemmat löydöt 600-1300-luvuilta, kuten muunlaiset soljet, helmet, kaulakorujen katkelmat, riipuskorut, sormukset, rannerenkaat, miekat, keihäänkärjet ja veneniitit sekä työkalut kuten kirveet, veitset, tulusraudat ja sirpit.

Yksi ruumishaudoista lienee ollut varakkaan kauppiaan hauta, sillä se sisälsi tapparan, puukon, pronssisen kaulakorun ja hopeakorun, pronssivaa'an sekä kukkaron jäännökset. Kukkarossa oli viisi punnusta ja viisi hopearahaa. Naisenhaudasta nro 2 on puolestaan löydetty peräti kaksi hopeasolkea, joista toinen filigraanikoristeinen pyöreä, ja toinen hevosenkenkäsolki. Näiden lisäksi haudassa oli sirppi ja pronssispiraalikoristeita vaipan reunuksesta sekä pronssirengasreunusta päähineestä. Vainajan uskotaan haudatun jonkinlaisessa puuarkussa. Hauta on ainutlaatuinen koko Suomessa.

Kallion laelta on löydetty myös merovingiaikainen kivikehä joka on entisöity paikoilleen.


ARKEOLOGIAA ALOITTELIJOILLE -KÄTKÖSARJA

Ota kätköjä etsiessäsi huomioon, että muinaismuistokohteet ovat lailla rauhoitettuja, eikä niitä saa kaivaa tai tutkia omin päin. Jokaisessa sarjan kätkössä on vihje, joka kannattaa ottaa talteen.

Kyläklemelän muinaisjäännösalue - Linnasmäen muinaislinna - Metsänväen mailla - Papinkallion muinaisjäännösryhmät - Pappilanmäen polttokenttäkalmisto - Tuomalan aarrekätkö


Lähteet:
Brusila, Heljä: Muinaisesta Raisiosta (1992)
Muinaisjäännökset Suomessa (2013)
Näränen, Jari & Heikkinen, Titta: Vuosituhansien taa - Raision esihistorian pääpiirteet (2000)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

868 Logged Visits

Found it 832     Didn't find it 7     Write note 16     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.