Skip to Content

<

Katoava Suomalainen Sisu

A cache by timin1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/15/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Aurassa makeistehtaan läheisyydessä.

Sisu on suomalainen makeispastilli.

Sisun toi markkinoille vuonna 1928 turkulainen makeistehdas Tehdas-Osakeyhtiö Seres (myöhemmin Oy Seres Ab). Pastillin kehitystyön oli aloittanut vuotta aiemmin Sereksen kemisti Johan Ponkamo tarkoituksenaan löytää vastine ruotsalaisten Läkerol-pastilleille. Apuna hän käytti saksalaisesta kirjasta löytämäänsä arabikumia sisältäneiden viinikumitablettien ohjetta. Arabikumin ja lakritsin yhdistäminen koostumukseltaan sopivaksi pastilliksi osoittautui hankalaksi ja aikaa vieväksi työksi. Erikoinen Sisu-aromi syntyi vasta lukemattomien yritysten ja kokeilujen jälkeen. Sen koostumus oli – ja on edelleen – tarkkaan varjeltu salaisuus.
Sisusta tuli heti menestystuote. Sen takasivat osuva nimivalinta ja suomalaiseen makuun sopivat aromit. Sisu voitti heti myyntiin tultuaan vuonna 1928 Liègen kansainvälisillä elintarvikemessuilla kultamitalin. Sisun voittaman mitalin kuva sijoitettiin pastillirasian kanteen. Kuva onkin ollut rasiassa aina siitä lähtien.
Sisun nimen keksijä ja nimen tarkka syntymähetki ovat hämärän peitossa. Todennäköisesti nimi syntyi Sereksen tehtaalla ryhmätyön tuloksena, kuten monet muutkin tehtaan tuotteiden nimet. Sisu oli selkeästi 1920-luvun muotitermi. Sisun pakkauksen ja logon kehitti Turun Kivipainossa työskennellyt, tuolloin 25-vuotias taiteilija Arnold Tilgmann (1912–1978). Sisun logo on säilynyt samanlaisena 1920-luvulta nykypäivään. Sana on logossa kirjoitettu vanhalla fraktuuralla
 
Sereksen tehdas sijaitsi vuonna 1928 Turussa Hämeenkadulla josta valmistus siirtyi vuonna 1938 Rauhankadulle. Sereksen tehtaan omistivat Kaukopaasien ja Ponkamoiden suvut aina 1970-luvulle asti, jolloin se myytiin tupakkatehtaana tunnetulle Rettigille. Vuonna 1973 valmistui uusi moderni tehdas Auran kuntaan, mutta tuotanto jatkui myös Turussa maaliskuulle 1975 asti. Aurassa Sisua valmistetaan edelleen. Sisun omistajat sen sijaan ovat vaihtuneet: Rettig myi makeistoimintansa vuonna 1992 Huhtamäelle ja näin Sisu tuli osaksi Huhtamäen omistamaa Leafia. Vuonna 1999 Leaf siirtyi hollantilaisen CSM:n omistukseen. Nykyään Leafin ja Sisu-pastillin omistavat kansainväliset pääomasijoittajat CVC Capital Partners ja Nord Capital, mutta Sisun valmistus jatkuu edelleen Aurassa

Leaf harkitsee Auran tehtaan sulkemista. Tämänhetkinen suunnitelma on siirtää Auran tehtaan tuotanto muihin tehtaisiin Euroopassa. Päätös veisi Sisu-pastillien valmistuksen Suomesta. Aurassa työntekijöitä on 140. Näitä kaikkia uhkaa irtisanominen.

Pian saadaan siis maistella Italialaista Sisua. :)

Teksti  Wikipediasta pienin lisäyksin
 

Tuotanto Suomessa loppui keväällä 2013 ja tuotanto siirtyi Italiaan eli Italialaista sisua sitä nyt syödään. :( Kiinteistö on nyt muussa käytössä.

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,204 Logged Visits

Found it 1,185     Didn't find it 1     Write note 14     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.