Skip to Content

This cache has been locked, but it is available for viewing.
<

Chroustni chrastala

A cache by RevengeKings Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/13/2012
Difficulty:
5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

CHŘÁSTALOVÉ

Chřástalové jsou ohrožení, středně velcí ptáci z řádu krátkokřídlích.

CHŘÁSTAL POLNÍ

Jde o menšího, štíhlého ptáčka. Celkové zbarvení je šedavě žlutohnědé, svrchu černě skvrnité, s kaštanově hnědými křídly a boky, které jsou navíc světle příčně proužkované, modrošedým očním proužkem a šedou stranou hrudi (u samice méně nápadnou). Zobák je hnědý s tmavou špičkou, nohy světle masové. Hlasem je zvláště za soumraku a v noci slyšitelné, vytrvale opakované réprép réprép.
Hnízdí v rozmezí od západní Evropy po střední Asii. Tažný, evropští ptáci zimují hlavně v subsaharské Africe. Přílet na naše území probíhá hlavně v květnu, odlet od září do října. V České republice hnízdí roztroušeně na celém území, hlavně ve vyšších polohách. Hnízdí na vlhkých loukách, ale také na loukách s vysokým porostem a pastvinách.
V potravě převládá živočišná složka, tvořená hlavně hmyzem, ale i červy, měkkýši a pavoukovci. Rostlinou složku, zastoupenou zvláště na podzim, tvoří semena a zelené části rostlin.
Jde o sukcesivně polygamní druh hnízdící 1x až 2x ročně. Samci zůstávají se samicemi pouze krátce (obvykle 7-10 dnů), poté je opouští a začínají hledat další samice, někdy i značně daleko od místa prvního hnízdění (jsou známy přesuny i na stovky kilometrů, např. ze Šumavy do západního Švýcarska). Veškerou hnízdní péči obstarává samice. Hnízdo je na zemi, snůška čítá 9-11 (7-13) zelenavých, nažloutle zelených až světle hnědožlutých, tmavě skvrnitých vajec o velikosti 36,7 x 26,4 mm. Inkubační doba trvá 16-19 dnů. Mláďata opouští hnízdo krátce po vylíhnutí a již po 3-4 dnech se krmí sama. V případě prvního hnízdění samici opouští už ve věku 12 dnů, vzletná jsou však po 5 týdnech a plné vyspělosti dosahují až ve stáří 7-8 týdnů.




CHŘÁSTAL VODNÍ

Dorůstá 25-28 cm a váží 75-200 g. Od ostatních chřástalů se liší výrazně delším, mírně zahnutým zobákem. Svrchu je hnědý s černými tečkami, po stranách hlavy a na hrudi tmavě modrošedý, boky a břicho jsou černobíle proužkované. Nápadné jsou také bílé podocasní krovky. Ozývá se různými krátkými, občas v řadě opakovanými zvuky, z nichž je nejčastější kvičivé „kruíf“.
Vyskytuje se na rozsáhlém území Evropy a Asie a v severní Africe. Je částečně tažný. V České republice hnízdí po celém území v nižších polohách (max. po 740 m n. m.), celková populace se odhaduje na 600-1200 párů.Hnízdí v mělčinách zarostlých rákosím a v ostřicových bažinách.
Žije velmi skrytě, dokáže dobře šplhat a živí se převážně různými bezobratlými živočichy, obojživelníky a malými rybami. Hnízdí 1x až 2x ročně od dubna do září. Hnízdo staví dobře ukryté v hustém porostu. V jedné snůšce je 7-10 světlých, hnědě nebo šedě skvrnitých, 34,3 x 25,5 mm velkých vajec, na jejichž 19-21 denní inkubaci se střídavě podílí oba rodiče. Mláďata jsou zpočátku celá černá se světlým zobákem a červeným zbarvením na temeni. Plně opeřena jsou pak ve věku 7-8 týdnů.




CHŘÁSTAL KROPENATÝ

Zbarvení tohoto druhu je tmavě hnědé s bílým skvrněním. Žije velmi skrytě v bažinách zarostlých ostřicí, zblochanem či řídkým rákosem. Vzhledem ke skrytému způsobu života je jeho přítomnost nejlépe zjistitelná podle hlasu. Samec se ozývá, především v noci, monotónním "huit, huit, huit" připomínající švihání prutem.
V ČR jde o vzácný druh s odhadem početnosti 40 až 80 párů. Většina prokázaných hnízdění pochází z pravidelně obsazovaných lokalit v Polabí, jižních Čechách, Českomoravské vysočině a na jižní a severní Moravě. Dříve (do 60.let 20.stol.) byl u nás výrazně hojnější. Je chráněný zákonem jako silně ohrožený druh. Hnízdí v zarostlých bažinách s převažující nižší vegetací, a to v květnu až červenci, většinou jednou ročně. Hnízdo je miskovitá stavba ze stébel ostřice a rákosí skrytá v nejhustší vegetaci u vodní hladiny. Samice snáší 6-13 nahnědlých vajec s tmavými skvrnami, na kterých sedí oba rodiče asi 18-19 dní. Mláďata opouštějí hnízdo již po 8 - 12 hodinách od vylíhnutí a v doprovodu rodičů se pohybují v okolních porostech. Vzletnosti pak dosahují ve stáří 30 - 40 dnů.
Chřástal kropenatý je tažný pták, na hnízdiště přilétá na konci března a v dubnu, odlétá během srpna a září. Zimuje v mokřadech tropické Afriky.




zdroj: www.wikipedie.cz

Additional Hints (Decrypt)

9-4-2

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

143 Logged Visits

Found it 44     Didn't find it 6     Write note 79     Archive 1     Needs Archived 3     Publish Listing 1     Owner Maintenance 6     Post Reviewer Note 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 21 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.