Skip to Content

<

Bovey Valley Woodlands

A cache by dartmoor strider Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/22/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

This mystery cache consists of waypoints along the way with questions leading to the final coordinates and three caches, loggable in their own right, but also containing information towards the final coordinates. The walk is a 3mile circular walk and follows the Hisley Round Walk shown on the information board in the car-park. The walk can be muddy at times so sturdy footwear will be required. The coordinates for this cache is for the parking. Look out for the Pudding Stone along the way.

Bovey Valley Woods is made up of Pullabrook, Hisley and Houndtor Woods, providing one of the most extensive areas of accessible woodlands on the East Dartmoor National Nature Reserve. Bovey Valley was once a mosaic of woodland and small medieval farmsteads. Today it is home to breathtaking ancient woodland, the sheltered River Bovey and wild open moorland. Conifer trees were planted in some areas in the 1960s; a process now being slowly reversed by the Woodland Trust to re-establish flourishing native woodland.

Thanks to Natural England and Woodland Trust for giving permission for this cache.

Car-park – N50° 36.474, W003° 42.778

Question 1 – N50° 36.467, W003° 42.795
Look for the carvings – how many birds can you see (+1 as one is now obscured by fungi)? Answer = a

Question 2 – N50° 36.165, W003° 43.246
Woodland Trust charity number cd 4344? Answer = d-c

Question 3 – N50°36.235, W003° 43.457
Look for the metal topped post (behind!) : Pe0. Answer = e

Reference Point– N50° 36.390 W003° 43.569
One for the kids – walk the plank (parents too if you want!)

Reference Point– N50° 36.397 W003° 43.582
Pudding Stone : Bonus point for a photograph sitting on top of the pudding!

Question 4 – N50° 36.427 W003° 43.546
In memory of Sidney Bruce (g908 – h98i). Answer = g+h+i.

Question 5 – N50° 36.402, W003° 43.525
195j – 20k0. Answer = j+k

Question 6 – N50° 36.399, W003° 43.477
How many gates are here? Answer = l

Question 7 – N50° 36.284, W003° 43.387
How many vowels in the lady’s name that loved the wood? Answer = m

Question 8 – N50° 36.338, W003° 43.166
Number on post BTo ? Post is right hand side of path after going under arching branch and just past fallen trunk. If you go beyond Birdbox 27 you have gone too far. It is fairly tricky to spot but is there! Answer = o

Question 9 - N50° 36.426, W003° 43.099.
First two figures in number on birdbox (the last two have faded) minus 32. Answer = p

Along this circular walk there are 3 traditional caches which can be logged and have the answers for b, f and n - Old Manaton Rd, Pullabrook Wood and Rudge Meadow.

Cache is located at N50 n + (o+p). a (g+h+i) (j+k), W003 m l. b (d-c) f

Additional Hints (Decrypt)

Uzz, abg fher gung bar vf gur fnzr nf gur erfg!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.