Skip to content

<

Slovene painters 4: Lojze Spacal

A cache by icabrian adopted by sviloprejka Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/14/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Lojze Spacal - največji likovni interpret Krasa

Lojze Spacal - the greatest interpreter of Karst in image

Slikar in grafik Lojze Spacal se je rodil 15. junija 1907 v Trstu. Otroška leta so bila trda, saj mu je štiriletnemu umrl oče, z enajstimi leti pa se je začel preživljati sam in z zaslužkom od priložnostnih del pomagal družini do znosnejšega življenja. Obenem je končal slovensko osnovno in meščansko šolo. Zaradi delovanja v protifašističnem gibanju je bil leta 1929 aretiran ter za tri leta konfiniran v južni Italiji, kjer se je pričela njegova slikarska pot. Leta 1936 je opravil privatno maturo na umetnostnem liceju v Benetkah, kasneje pa v Rimu še habilitacijski izpit za profesorja risanja. Vpisal se je na višjo šolo za dekorativno umetnost v Monzi in zasebno študiral na Akademiji Brera v Milanu. Med vojno so ga ponovno zaprli in ga poslali v taborišče Corropoli. Po vojni se je naselil v Trstu ter obnovil staro hišo v Piranu, v Škrbini na Krasu pa etnografsko uredil hišo v znamenje predanosti kraški zemlji. Njegovo javno umetniško življenje se je pričelo leta 1937 s skupinsko razstavo v Trstu, kjer je imel tri leta kasneje že svojo prvo samostojno razstavo. Samostojna razstava v Milanu je vzbudila precej zanimanja pri italijanskih kritikih, Slovence pa je z njegovim delom seznanil Fran Šijanec v reviji Umetnost. Poleg številnih razstav v Trstu in Ljubljani se je udeležil vrste skupinskih razstav v Italiji in nekdanji Jugoslaviji ter drugod po svetu, sodeloval na najpomembnejših grafičnih bienalih ter velikokrat samostojno razstavljal vsepovsod v svetu. S predstavitvijo na Beneškem bienalu v letih 1948, 1954 in 1958 je prevzel eno vodilnih mest v italijanski grafiki. Tudi nagrade in priznanja, ki jih je prejel za svoje delo, so ga že v šestdesetih letih uvrstile med svetovno pomembne predstavnike sodobne grafične umetnosti. Umetnik, ki je ustvarjal v Trstu in poletja preživljal tudi v Škrbini na Krasu, je umrl 6. maja 2000, štirinajst dni po odprtju velike retrospektivne razstave v Moderni galeriji v Ljubljani.

Lojze Spacal was born on 15. June 1907 in Trieste. His early childhood was harsh as he lost his father at the age of four and started to provide for himself and the family with the earnings from occasional jobs at the age of eleven. In parallel, he attended Slovene schools in Trieste. He was arrested because of his antifascist activity in 1929 and confined in Southern Italy for three years, during which time he started contemplating a career in painting. In 1936 he achieved baccalaureate at the fine arts lyceum in Venice and a habilitation of art teacher in Rome. He studied at the Institute of decorative arts in Monza and Brera academy in Milan. During World War II he was again arrested and confined in concentration camp Corropoli. After the war he settled in Trieste, renovated an old house in Piran and as a commitment to Karst rebuilt a typical Karst country house in Škrbina na Krasu in his own style. His public artistic life began with a group exhibition in Trieste in 1937, followed by personal exhibition three years later. An exhibition in Milan brought him acclaim of Italian critics and an introduction in Slovene art magazine Umetnost by Fran Šijanec. Later, he exhibited his work regularly in Trieste and Ljubljana, took part in several group exhibitions in Italy and Yugoslavia, participated at most important biennials of graphic art and had many personal exhibitions all over the world. Works, exhibited at Venice biennials in 1948, 1954 and 1958, established him as one of the leading Italian graphic artists, while the prizes he won on several occasions in the 1960's placed him in the mainstream of world graphic art. The artist, who continued to work in Trieste and spent most summers in Škrbina na Krasu, died on 6. May 2000, only two weeks after the opening of major retrospective exhibition of his work in Modern Gallery in Ljubljana.Objavljene koordinate vas bodo pripeljale na dvorišče gradu v Štanjelu, kjer je Galerija Lojzeta Spacala s stalno zbirko njegovih del. Galerija je bila odprta leta 1988, ko je umetnik podaril občini Sežana 51 slik, 78 grafik in tapiserijo. Obisk galerije vam zelo priporočamo. Odpiralni čas se v različnih letnih časih spreminja, informacije dobite v TIC Štanjel.

Published coordinates will lead you to the inner yard of the Štanjel medieval castle. There, you will find a gallery with permanent exhibiton of Spacal's works. The gallery opened in 1988, when the artist donated 51 paintings, 78 prints and a tapestry to the municipality of Sežana. We strongly suggest you to visit the gallery. Opening times change seasonally, you can get the information from the Tourist Information Centre Štanjel.Na dvorišču poiščite markanten objekt, brez katerega bi bilo življenje na gradu težko. Našli ga boste blizu vhoda, na njem pa poiščite napis, ki ga postavlja skoraj v 18. stoletje. Zgornjo vrstico pretvorite v števillo ABCD po metodi ena črka ena števka, spodnja vrstica pa je že število EFGH. Zaklad boste našli na:

N 45 49.H(H+C)(A-E)
E 013 50.(C+D)(A-C)(B-H)

You will find the cache using the above coordinates. To calculate the missing values, look for an obvious object near the entrance to the yard. Without it, life in the castle would have been very hard. The inscription, carved into it, dates it to almost 18th century. Transform the first line of the inscription using the method one letter one digit to ABCD. The second line is the number EFGH.

Additional Hints (Decrypt)

Mn anwqob grtn mnxynqn av cbgeroab cbfxbqbingv aborartn xnzavgrtn mvqh / Ab fgbar jnyy arrqf gb or unezrq gb svaq guvf pnpur

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.