Skip to content

<

Galdhøpiggen

A cache by Team TAH69 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/08/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cachen er plassert rett bak solcellepanelets venstre side. Oppå selve steinmuren. Den er dekket med noen steiner.

The cache is placed behind the solar cell panel. On top of the stone wall. A few small stones are placed om top of the cache


Galdhøpiggen
Galdhøpiggen er Jotunheimen og Nordens høyeste fjell med sine 2469 meter over havet.
Fjellet ruver over tindene rundt, og gir i pent vær en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell- det er også symbolet på forholdet mellom nordmannen og fjellet, hvem vet ikke hva 2469 står for.
Men selv om fjellet er høyest i Norge er det ikke utilgjengelig, det er en meget besøkt fjelltopp. Den er enkel å bestige, så det er populært å komme opp på det høyeste punktet i fastlands-Norge og Norden.
På toppen er det bygget en hytte, dekket med stein, så det er mulig å handle suvenirer, mat og drikke på toppen.
Det er også satt opp en stålplate med navn på fjelltopper rundt i Sør-Norge og en siktskinne slik at det er mulig å plassere dem i forhold til Galdhøpiggen.

Fra Spiterstulen eller Juvasshytta er det relativt enkelt å ta turen opp, for folk i normal god form. Fra Spiterstulen tar det ca. 6 timer (4 timer opp og 2 ned) til toppen.
med godt over 1400 høydemetere. Turen fra Juvasshytta er omtrent like lang som fra Spiterstulen, men har en høydeforskjell på bare 635 meter.
Denne ruta går over Styggebreen som har bresprekker, så det anbefales at man har breerfaring og kan danne taulag.
Det går daglig mange taulag med leder, og det er viktig å ha godt fottøy da det er vått på breen, også det siste stykket går over bre, men denne er uten sprekker.
Førerne holder ikke et spesielt høyt tempo, men utrenede personer vil kunne få problemer.

Veiene til Spiterstuen og Juvasshytta er private så det kreves bompenger for å kjøre på dem.


Ved Juvasshytta ligger Galdhøpiggen Sommerskisenter så det er muligheter for litt alpinkjøring når en befinner seg der.Hvem er høyest i landet her?


Går man langt nok tilbake i tid, var ikke folk klar over hvilket fjell som var høyest i kongeriket. Lenge trodde man at det var Snøhetta på Dovrefjell. Senere ble både Store Skagastølstinden, Loftet og Store Knutsholstinden trukket frem som kandidater. Etter hvert ble det mer og mer ­fokus på Galdhøpiggen. Landmåleren Harald ­Nicolai Storm ­Wergeland utførte målinger på fast fjell ­oppunder Glitter­tinden på 1840-tallet, og var sikker i sin sak: «Galdhø­piggen er Norges høyeste fjell.» Den samme Glittertinden, Norges nest høyeste fjell, har imidlertid en bre/toppskavl øverst. Lenge var den så tykk at om man tok hensyn til snø og is, så var faktisk ­Glittertinden høyest. Dette førte til en langvarig debatt og tvekamp: Hvem er høyest? Skal man ta hensyn til snø og is, eller er det bare fast fjell som gjelder? Mens disku­sjonen pågikk, smeltet toppskavlen på Glittertinden jevnt og trutt, og i slutten av forrige århundre viste målinger at det ikke lenger var tvil: Med eller uten frosset vann på­ ­toppen av konkurrenten – det spilte ingen rolle. Galdhøpiggen var høyest uansett.

Førstebestigning og andre bestigninger


8. og 9. august 1844 gjorde Baltazar Mathias ­Keilhau sam­men med to studenter forsøk på å bestige ­Galdhø­pig­gen, eller «Ymels Fjeld» som det ble kalt. De startet i Visdalen, men på grunn av dårlig vær måtte de gjøre vende­reis på fortoppen som senere har blitt hetende Keilhaus topp.
Beretningen om Keilhaus forsøk på å bestige det høyeste fjell i landet vakte både oppsikt og (blant noen) ­nysgjerrighet. Sist i juli 1850 (eksakt dato er ukjent) la et følge på tre lomværer i vei fra setra til Stener Sulheim i Visdalen. Disse var i tillegg til Sulheim selv: Ingebrigt N. ­Flotten, kirkesanger og klokker i Lomskyrkja, og Lars ­Arnesen, ­lærer og også han kirkesanger i bygda. I januar 1851 skrev Flotten litt om turen i et brev til sin sønn i Christiania:

«Naar du er bleven fri ved Seminaret i Sommer, følger du mig vel tilbage til Lom i det mindste til et Besøg her. Naar du kommer herop, skal vi bese Store-Galdhøpiggen; dog bliver du da ikke med de Første, som bestiger den, thi sidst i afvigte Juli vare jeg, L. Arnesen og Stener Sulem paa dens højeste Top, der overalt er bedækket med Snee. Vi gik Kl. 12 om Natten fra Sæteren i Vis­dalen og Kl. 6 om Morgenen var vi oppe paa den, Vejret var nede i Dalen, ja lige til Galdhøpiggens Fod meget mildt; men oppe på Toppen var Vinden saa kold, at vore Hænder bleve stive, da vi skule udskjære vore Navne paa en Stok, som vi sadde ned i Sneen. Man ser fra Toppen over en Mængde Bjerge, lige til Valdres, Nordfjord, Sogn, Dovre­fjæld, Østerdalen, og det forekom mig ligesom jeg saa ud over et stort Hav med hvide Bølger. Alene mot Syd talte jeg henved 30 Tinder, næsten alle bedækkede med Snee paa een eller ­anden side.»

English:
Galdhøpiggen is the highest mountain in Norway with its 2469 meters. To go here you will need to start from 1 out of two possible loactions, Juvasshytta or Spiterstulen and you have to follow experienced people to get to the topAdditional Hints (Decrypt)

Oruvaq fbyne pryy cnary. Ba gbc bs fgbar jnyy. Srj fznyy fgbarf pbirevat gur pnpur.
Cyrnfr gnxr vafvqr sbe ybttvat.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.