Skip to content

Kagerplassen boottrail 1 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Powerrrmoontje: Dit punt in archief omdat er een nieuw punt gemaakt wordt voor Ronde 3

More
Hidden : 08/05/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Maak kennis met de mooie Kagerplassen. Het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland, zonder dat je bruggen en sluizen tegenkomt. Op iedere pagina zullen wij een ander onderwerp over of rondom de Kagerplassen toelichten. De caches zelf zijn eenvoudig te vinden. Bij een trail draait het tenslotte om puntjes en bij deze trail bovenal om genieten!

RIJPWETERING


De naam Rijpwetering komt voor het eerst voor in 1342. Van oorsprong was het dorp gericht op veeteelt en nog steeds vindt u er diverse veehouderijen. De bebouwing vormt net als in Nieuwe Wetering een langgerekt lint.

Waterrecreatie speelt een belangrijke rol in het dorp. Er liggen diverse jachthavens en via de Koppoel vaart u gemakkelijk naar de Kagerplassen. Het lange fietspad richting Nieuwe Wetering en Roelofarendsveen is vernoemd naar Joop Zoetemelk, winnaar van de Tour de France, die in Rijpwetering opgroeide. In de tuin van restaurant De Paerdeburgh staat sinds 2005 zijn standbeeld. Voor de recreatieve fietser zijn er vanuit Rijpwetering diverse fietsroutes uitgezet, onder meer langs de vele molens in de gemeente.

Rijpwetering, een plek waar je rust kunt vinden

Rijpwetering

'Het is er gezellig, rustig, Rijpwetering valt niet in één woord te vangen', zegt Simone Disseldorp. Ze is een Ripper - zoals inwoners van Rijpwetering worden genoemd - pur sang. 'Ik vond het vooral fijn om hier op te groeien, voelde me heel veilig.'

Echt dorps
Simone studeert communicatie in Leiden, is geboren in Leiderdorp, maar woont sinds haar jeugd in Rijpwetering. 'De gemiddelde Ripper is easygoing, relaxed. Je woont niet voor niets in Rijpwetering', steekt ze de loftrompet over haar dorp, dat als een soort oase van rust tussen Leiderdorp en Roelofarendsveen in de weilanden ligt. Er is een lagere school (De Kinderbrug), een kerk, een dokter en zes molens. Een super- of bouwmarkt is er niet te vinden. 'Bij ons rijdt wel een SRV-kar en er is een kaasmakerij, Castelijn', vertelt ze. 'Het is echt dorps, iedereen kent elkaar, maar het is geen gesloten dorp. Voor boodschappen zijn we heel afhankelijk van de omringende plaatsen en dat gaat altijd met de auto.'

Joop Zoetemelk
Rijpweterings beroemdste inwoner is Joop Zoetemelk. Een beeld van de oud-wielrenner is te zien bij de Paardenbrug, in de tuin van restaurant De Paerdeburgh. Zoetemelk zit daar op zijn fiets, met de handen in victorie omhoog na weer een gewonnen race. Een bezoek aan eetcafé De Vergulde Vos is volgens Simone een aanrader. 'Het wordt een steeds hippere plek voor jongeren.' Iets dat al jaren geldt voor jeugdsociëteit Meddle in het aangrenzende dorp Oud Ade. 'Mijn vader ging er al heen. Er draaien lokale dj's, er is muziek, er wordt gedanst. Ripse jongeren houden wel van een feestje.'

Rust
Rijpwetering lijkt echter vooral een dorp waar je rust kunt vinden. 'Voor fietsers is het een schitterende omgeving. In de zomer kun je lekker langs het water en door de polder fietsen en een bakkie doen langs de weg. Als toerist ga je voor het dorpse, voor het mooie. Er zijn weinig auto's. Als kind kun je hier nog gewoon op straat spelen. En dat is best bijzonder.'


FluisterbootBelangrijk: Het is onmogelijk deze trail te voet, per fiets of wadend te doen. Een enkele cache uit deze trail is wellicht wadend te doen, maar dit is dan wel voor eigen risico! Let erop dat de Kagerplassen op sommige punten erg diep kan zijn!

De trail is bedoeld per boot te doen. Geniet vooral van de mooie omgeving. Een enkele cache is wellicht met een opblaasboot bereikbaar. Ook dit is geheel voor eigen risico! Wij adviseren het gebruik van een stevige en stabiele boot die tegen een stootje kan.

Wij wensen een ieder heel veel plezier met deze trail!


Wil je een bootje huren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van roeiboot tot luxe sloep. Een voordelige en leuke middenweg is het huren van een fluisterboot.  Dit kan in Rijpwetering bij Stille Wateren b.v. (even googlen) Hier is ook avond- en nachtverhuur mogelijk!

 

Additional Hints (No hints available.)