Skip to Content

<

Op Hoogte Gedacht: Zuurdijk

A cache by Bammannetje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/18/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op Hoogte Gedacht: Zuurdijk

'...de doden hebben hun sporen achtergelaten, zijn vereeuwigd in het logboek van het verleden der mensheid'

Op Hoogte Gedacht is een project rond beeldende kunst op kerkhoven. Het project startte in 2004, met als doel historische Groninger Kerkhoven op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Om de kerkhoven bij het publiek (meer) onder de aandacht te brengen, werd in samenwerking met de SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte uit Amsterdam) en de provincie Groningen een kunstproject bedacht.

Er werden negen kunstenaars geselecteerd, die een plan indienden voor acht kerkhoven. Elk werk reflecteert op eigen wijze de specifieke functie en betekenis van de plek, en net als de locatie waar het werd geplaatst heeft ieder werk een permanent karakter. Beeldende kunst als link tussen heden en verleden. De tijd mag zijn gang gaan.

We vinden de kunstwerken terug in Vierhuizen, Zuurdijk, Wittewierum, Woltersum, Obergum en Wierhuizen (zie ook Landmerken: Wierhuizen GC3880N). Het kunstwerk in Zuurdijk is van Stanley Brouwn en is gerealiseerd in januari 2006. Brouwn plaatste een miniscuul wit kunststof bordje op de kerkmuur. Hij behoort tot de eerste generatie conceptuele kunstenaars. Deze generatie breekt met het beeld als voorstelling en introduceert een mate van objectiviteit in hun taal. Hierdoor kan de kijker een eigen innerlijke voorstelling maken van het kunstwerk maken. In Zuurdijk constateert de kunstenaar dat bepaalde graven slechts drie meter van de openbare weg af staan. Geluiden van het verkeer en stemmen dringen direct tot het kerkhof door waardoor er een direct contact tussen de doden en de levenden ontstaat. Dit gegeven resoneert in Brouwns werk middels een plaquette met een tekst waarin de doden op het kerkhof en de afstanden die zij bij leven op aarde aflegden, herdacht en geëerd worden. Brouwn plaatst hen hiermee in het grotere geheel van de geschiedenis van de mensheid. Meer over dit kunstwerk en de andere kunstwerken is te lezen via de volgende link:

www.ophoogtegedacht.nl

De cache is een petling. Wel zelf even een pen meenemen om te kunnen loggen. Om de hoofdingang van de kerk te bereiken dient men even over privéterrein te gaan. Hier geldt het recht van overpad. De eigenaar van dit pad is op de hoogte van de cache. De kerk van Zuurdijk is in de zomermaanden alle dagen open voor bezichtiging. Anders is de sleutel van de kerk verkrijgbaar aan de overkant op nr. 48.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

540 Logged Visits

Found it 515     Didn't find it 3     Write note 10     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 7     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 50 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.