Skip to Content

This cache has been archived.

TeamFranseSteden: Het is een feit, de serie de 10 grootste Franse Steden is nu officieel gearchiveerd!
Dan jullie wel voor alle leuke logjes, berichtjes en favo's!

More
<

3 Lyon: De 10 grootste Franse steden

A cache by Team Franse Steden Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/15/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is onderdeel van de serie De 10 grootste Franse steden. De Eindhovense wijk Achtse Barrier bestaat uit tientallen straatnamen van Franse steden. De 10 grootste steden zullen beschreven worden, in of nabij de betreffende straat met een cache! Voor de final-cache dien je ook de code te noteren bij de cache of cachebeschrijving.
Vive la France!
Waardeer je de serie? Laat het blijken in je log!

LET OP: Deze cache zal eind April 2017 gearchiveerd worden.

Lyon (Lyonees: Liyon, verouderd Nederlands/Duits: Leyden) is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien.
Aangezien het Lyonhof volledig dichtgebouwd is, is uitgeweken naar een streek in de buurt van Lyon, de Savoie! Het verlengde van het Savoiepad is hiervoor ideaal.
Lyon is een van de grootste steden van het land. De inwoners heten Lyonnais en Lyonnaises.
De leuze van de stad luidt: "Avant, avant, Lion le melhor!" (Vooruit, vooruit, Lyon de beste!)

Wat inwonertal betreft is Lyon na Parijs en Marseille de derde stad van Frankrijk indien alleen de bevolking geteld wordt die zich intra-muros bevindt, ofwel in de stad zelf woont. Wanneer men de gehele metropoolregio in de berekening meeneemt, is het zelfs de tweede stad van Frankrijk. Als hoofdstad van de regio Rhône-Alpes, trekt Lyon veel nationale en Europese aandacht en kent de stad een relatief sterke bevolkingsgroei.

In de negentiende eeuw ontwikkelde Lyon zich verder als industriestad en bleef het een centrum van de zijdehandel. In 1831 en 1834 kwamen de zijdewevers, ook wel Canuts genoemd, in opstand tegen de arbeidsvoorwaarden. Het leger greep hierbij hardhandig in.
In de Tweede Wereldoorlog was Lyon een centrum voor het verzet. Tot 1942 was Lyon onbezet gebied en daarnaast vormde het een knooppunt van wegen.
Op 26 mei 1944 werd de stad gebombardeerd door de Geallieerden en op 3 september volgde de bevrijding.

Tussen de rivieren Rhône en Saône, op het zogenaamde 'presqu'île' (schiereiland), bevindt zich Place Bellecour, het op twee na grootste plein van Frankrijk, na de Place des Quinconces in Bordeaux en Place de la Concorde in Parijs, met een afmeting van 310 bij 200 meter. Het plein is ook groter dan de pleinen de Zócalo in het Historisch Centrum van Mexico-Stad of het Rode Plein in Moskou. In het midden staat een standbeeld van Lodewijk XIV te paard.

Lyon zelf staat al eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie. De haute cuisine treft men aan in de gehele regio Rhône-Alpes en biedt plaats voor zowel de grote eter als de fijnproever, met lokale wijnen zoals de beaujolais en de Côtes du Rhône en verschillende grote namen in de keukens, zoals topkok Paul Bocuse. Sinds eeuwen geniet Lyon de titels hoofdstad van de gastronomie en stad van de zijde.

De gebroeders Lumière vonden in 1895 in Lyon de film uit.

Meer info over LyonWEES VOORZICHTIG MET LOGGEN IVM DREUZELS !!
RIJ VOORZICHTIG IVM FIETSERS EN SPELENDE KINDEREN !!
Alleen overdag toegankelijk! Parkeer netjes langs de weg of op parkeerplaats.
Plaats de cache aub weer 'strak' terug.


De code voor de BONUS-CACHE vind je op/bij de cache
Waardeer je de serie? Schrijf het in je log! *

De serie bestaat uit:
10 Bordeaux
9 Rijsel (Lille)
8 Montpellier
7 Straatsburg / Strasbourg
6 Nantes
5 Nice
4 Toulouse
3 Lyon
2 Marseille
1 Parijs
Goud: Kepasali
Zilver: Geogeer en Judodaan
Brons: Lunaa

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.