Skip to Content

<

Buurtschappen Ermelo #4 Speuld

A cache by iSchat Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/06/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze serie caches bestaat uit 9 caches voor de diverse buurtschappen van Ermelo + 1 bonuscache. De gegevens voor het vinden van de bonus vindt u in de caches van de 9 buurtschappen.

Ermelo is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

In 1972 zijn de dorpen Nunspeet, Elspeet en Vierhouten van de gemeente Ermelo afgescheiden tot een nieuwe gemeente; Nunspeet. Het bijzondere is dat dit de enige gemeentelijke afscheiding in de 20e eeuw is. In alle andere gevallen ging het juist om samenvoegingen.

De gemeente Ermelo omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder alleen buurtschappen, zijnde; De Beek, Drie, Horst, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, Telgt en Tonsel.
Opvallend is dat, hoewel Ermelo een toeristisch populaire gemeente is (evenals sommige buurtschappen), de meeste buurtschappen geen plaatsnaamborden hebben. Alleen Horst, Leuvenum en Speuld hebben plaatsnaamborden. Dat geldt ook voor één van de weinige plaatsen in ons land die zich profileert als 'kleinste stad van Nederland'; Staverden.

Buurtschappen Ermelo #4 Speuld

Speuld is een van de grotere buurtschappen in de gemeente Ermelo en heeft dan ook (als enige Ermelose buurtschap naast Horst) een eigen bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden.

Naam:
Men heeft geopperd dat Speuld, evenals Spoolde, bij het werkwoord spelen behoort, dat verschillende betekenissen kon hebben, zoals 'spelen', 'het minnespel bedrijven', maar ook 'de wapens hanteren'. Ook meent men te mogen aanknopen bij het Middelnederlandse spouden 'klieven, splijten' als zou hier in het bos hout gekapt en gekloofd worden. Beide verklaringen zijn onzeker. Verder gaat men uit van een afleiding van het Middelnederlandse spel (doorn) dat is ontstaan uit spelle 'speld', in de betekenis 'groepje hagedoornen'. Vergelijk nog de Engelse plaatsnaam Speldhurst (765 Speldhirst), waarin het Middelengelse speld 'splinter, stuk hout' en het Oudengelse speld 'gloeiend stuk hout, fakkel', maar met korte klinker.

Ligging:
De buurtschap Speuld ligt 5 km ten zuidoosten van Ermelo, ten zuiden van de N302, rond de Garderenseweg. Ten westen van Speuld ligt het Speulderbosch, oostelijk ervan ligt het heidegebied Speulderveld.

Statistische gegevens:
In 1840 omvatte de buurtschap Speuld 13 huizen met 83 inwoners. Tegenwoordig omvat Speuld ca. 170 huizen met ca. 430 inwoners.

Deze serie bestaat uit:
1 Horst
2 Telgt
3 Drie
4 Speuld
5 Houtdorp
6 De Beek
7 Staverden
8 Leuvenum
9 Tonsel
10 Ermelo (Bonus Cache)
Het is niet noodzakelijk de caches van de buurtschappen in een bepaalde volgorde te doen.

Met dank aan de gemeente Ermelo.

Voor alle caches geldt:
Ze zijn toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Blijf ten alle tijden op wegen en paden. Voor de cache kan het zijn dat u iets van het pad af moet. Wandel met aangelijnde honden. Maak geen gebruik van vuur (in welke vorm dan ook).Laat al het leven heel en laat het staan waar het staat. Neem verpakkingsmiddelen van etens- en drinkenswaren weer mee of gooi ze weg in een afvalbak. Pas op voor teken, ze kunnen de ziekte lyme overbrengen.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

2,011 Logged Visits

Found it 1,961     Didn't find it 5     Write note 14     Publish Listing 1     Needs Maintenance 9     Owner Maintenance 21     

View Logbook | View the Image Gallery of 41 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.