Skip to Content

This cache has been archived.

oh3sus: Ei ole enää aikaa eikä innostusta joten alan hiljakseen ajamaan kätköilyharrastusta alas ja arkistoin kätköjäni sitä mukaa kun lahoavat

More
<

Uudenkylän Asevarikon räjähdys 1965

A cache by oh3sus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/06/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tradikätkö asevarikon läheisyydessä.

Purkkia EI tarvitse vääntää aivan täysin kiinni jotta muutkin saavat sen auki!

Uudenkylän asevarikon räjähdys on Suomen puolustusvoimien silloisella Asevarikko 2:lla Nastolan Terrikalliolla aamulla 14. elokuuta 1965 tapahtunut räjähdysonnettomuus. Neljä ihmistä menehtyi räjähdyksessä, joka kuuluu Suomen tuhoisimpiin räjähdysonnettomuuksiin ja on mittava myös Pohjoismaissa.

Asevarikko 2 oli perustettu vuonna 1941 Nastolan Uudenkylän ja Orimattilan Kuivannon rajalle, alue ulottui molempiin kuntiin ja samalla myös kahteen entiseen lääniin: Nastola kuului Hämeen ja Orimattila Uudenmaan lääniin. Varikon maanpäälliset varastot olivat pääosin puurakenteisia ja niissä säilytettiin ampumatarvikkeita. Tiilinen kasarmirakennus majoitti varusmiehet, tiiltä oli myös kantahenkilöstön asuinrakennus, joka oli uudehko ja 3-kerroksinen ja jossa oli 12 asuntoa. Varikon länsipuolelta kulki Uudestakylästä Kuivantoon johtava maantie, jonka toisella puolen varikon kohdalla oli kolmen siviiliperheen taloa. Alueella kasvoi sankka kuusimetsä. Asevarikolta oli matkaa Uuteenkylään noin 3 kilometriä ja Lahteen noin 25 kilometriä.
Terrikallioon oli louhittu 7 varastoluolaa, joissa oli muun muassa ampumatarvikkeita ja räjähdysainemateriaaleja. Luolassa nro 6 oli 200 000 kiloa ruuteja ja luolassa 7 noin 300 000 kiloa erilaisia räjähdysaineita. Muissa viidessä luolassa säilytettiin pääosin ampumatarvikkeita. Kallion päällä luolaston kohdalla oli vartiotorni. Kallion paksuus luolien 6 ja 7 yläpuolella oli noin 35 metriä. Luolastoon johti ajotunneli ja luolien välillä oli yhdystunneli.

Räjähdysonnettomuus tapahtui noin kello 5.25. Ensin kuultiin pienempi räjähdys ja sitä seurasi useita voimakkaita räjähdyksiä luolissa. Luolat 6 ja 7 sortuivat kokonaan ja kaksi muuta luolaa sekä yhdystunneli ilmeisesti osittain. Luolissa syttyi tulipaloja, joiden savunmuodostusta kesti useita päiviä. Maanpäälliset varastot tuhoutuivat ja paloivat loppuun aamupäivän aikana. Paikalle tulleet palokuntalaiset pelkäsivät myös metsäpaloja, mutta ilmeisesti tihkusateinen sää esti maaston syttymisen. Räjähdykset lennättivät kiviä ja kallionlohkareita useiden kilometrien päähän. Kantahenkilökunnan asuinrakennuksen nurkalle lensi noin 800 metrin matkan halkaisijaltaan yli kymmenmetrinen kallionlohkare, joka upposi syvälle maahan. Pienemmät kivenmurikat reijittivät rakennuksen seinät. Rakennuksessa olleista ei kukaan kuitenkaan menehtynyt. Myös kasarmirakennus sai osansa kivisateesta ja tuhoutui, mutta sieltäkään ei tullut kuolonuhreja. Kolme varikon läheisyydessä ollutta siviilien asuinrakennusta kärsi myös pahoja tuhoja. Kahdesta kodista löytyi yksi menehtynyt kummastakin.
Pahiten tuhoutuneiden luolien 6 ja 7 kohdalla oli louhikko. Varikkoalueen sisällä olleet tiet olivat kulkukelvottomat, myös viereinen maantie oli lentäneiden kivien tukkima noin kilometrin matkalla. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto katkoi tai tuhosi puuston ja maanpinnan kasvillisuuden täydellisesti noin 20-30 hehtaarin alueelta, räjähdyksen voima oli suuntautunut luolastosta länteen. Osittainen tuhoalue ulottui laajalle. Kaatuneet puut ja kivenlohkareet tekivät liikkumisen ja pelastustoimet varikon läheisyydessä vaikeaksi.
Neljän kuolleen lisäksi 69 henkilöä loukkaantui. Räjähdyksien yhteinen voima vastasi 100 tonnia trinitrotolueenia eli 0,1 kilotonnia.
(Lähde Wikipedia)

Purkki on varmasti varikon räjähdyksen kestävää mallia ja ympäri vuoden löydettävissä. Asevarikon alueelle EI ole tarvetta mennä ja paikka onkin tehokkaasti vartioitu sekä aidattu. Kilometrin matkalla asevarikon ohi on Pysäköintikielto mutta ei purkin kohdalla vaan kieltoalue alkaa hieman myöhemmin.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

316 Logged Visits

Found it 301     Didn't find it 2     Write note 5     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.