Skip to Content

This cache has been archived.

marko0037: Hvala za obisk

More
<

SPORT TOURING ?!

A cache by marko0037 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/15/2013
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


V motociklizmu so meje posameznih razredov za nepoznavalca težko razpoznavne. Na sliki je predstavljen motocikel razreda sport touring in ne super sport, kot bi ga lahko ocenili na prvi pogled. V to nas prepriča dokaj pokončna lega voznika (Valentino Rossi), manj vidna cca. 5 cm daljša medosna razdalja in tudi motorne zmogljivosti niso v samem vrhu. Odlikujejo ga odlit aluminijast okvir in nihajna roka, prednje upside down vilice, velika 320 mm prednja diska, naprej pomaknjen motor (teža spredaj 51%), popolnoma nastavljivo vzmetenje kot pri super sport motociklih... Vse to se odraža tudi na zmogljivostih, saj 199 kg (suha teža, s tekočinami 220) pospeši do 100 km/h v manj kot 3 sekundah. Za to je zaslužen tudi agregat s 150 KM. Rdeče polje vrtljajev je začrtano pri 12.000, največja moč na zadnjem kolesu pa je izmerjena 133 KM pri 11.200 vrtljajih. Seveda ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Okretnost v ovinkih, ki mu jo zagotavlja najmanjša teža v konkurenci je poslabšana z daljšim predtekom prednjega kolesa in sicer na račun stabilnejše vožnje pri visokih hitrostih. Visoki vrtljaji mu omogočajo veliko moč, vendar je le te v nižjih vrtljajih manj kot pri konkurentih. Še vedno pa omogoča vožnjo 50 km/h v šesti prestavi in lagodno pospeševanje iz nje. Tudi športni sedež na daljših vožnjah ni dovolj udoben. Se pa motocikel zato izkaže z dokaj neutrudljivo pokončno držo voznika, odličnim menjalnikom, zanesljivostjo brez okvar in nezaznavno porabo olja.


NALOGE:
1. S podanimi podatki izračunaj hitrost sport touring motocikla v prvi prestavi pri 12.000 obratih/min. Na zadnjem platišču ima serijsko gumo dimenzije 190/50/17. 190= širina v mm, 50= višina glede na širino v %, 17= notranji premer v colah. Primarni prenos= prenos iz glavne gredi do menjalnika, sekundarni pa verižni prenos do kolesa. Logično je, da se vrtljaji z vsakim prenosom reducirajo. Lahko uporabite stopnjo redukcije ali razmerje zobnikov. Rezultat zaokrožite.
2. Izračunaj hitrost še v šesti prestavi pri 11.000 obratih/min. Rezultat zaokrožite.

3. Serijsko zadnjo gumo zamenjamo z dimenzijo 190/55/17, ki je običajna pri super sport motociklih. Guma zaradi njenega manjšega radija omogoča lažje in hitrejše vstopanje v zavoje (motor lažje pade v ovinek), je pa zato nekoliko manj stabilna na ravninah (manjša naležna površina). Izračunajte procentualni pogrešek brzinomera. Rezultat množite s 100 in decimalke nato zanemarite.

4. Dirkalni motocikli dosegajo nagibe preko 50°, njihove gume pa zdržijo do 1,3 g, F1 pa 4,0 g (nepotreben podatek za izračun) bočnega pospeška. To je tudi razlog počasnejše vožnje motorja skozi ovinek. Logično je, da sta motor in voznik nagnjena za 45° ko sta gravitacijska sila in bočni pospešek izenačena.
Kolikšen je bočni pospešek g nagibu 50°? Nalogo rešimo z geometrijo trikotnika. Gravitacijski pospešek je 9,81m/s2 = 1g. Rezultat množite s 100 in zaokrožite.

5. Po tovarniških podatkih je maksimalen nagib tega sport touring motocikla v ovinku 45°, tovarniško vgrajene gume pa zdržijo 1,1 g (nepotreben podatek za izračun) bočnega pospeška.
Na koncu naslonjal za noge je privit 3 cm dolg varnostni vijak (na skici oznaka 14) pod kotom 45°. Konica vijaka je oddaljena od sredine motorja 34 cm. Z naslonjal za noge odstranimo ta varnostna vijaka.
Koliko je zdaj nagnjen motocikel, ko naslon za nogo podrsa po asfaltu, če upoštevamo tudi dodatno posedanje amortizerjev za 1 cm zaradi povečane g sile? Pazite, tudi razdalja drsne točke do sredine motorja se zaradi posega zmanjša. Rezultat zaokrožite.

6. Kolikšen je bočni pospešek v enotah g (1g= 9,81m/s2) pri nagibu (že zaokrožen na celo število) izračunanem v 5. nalogi? Rezultat množite s 100 in zaokrožite.

7. Motocikel poženemo s 100 km/h v ovinek z radijem 75 m. Koliko zdaj tehta (pritiska na motor) sicer 75 kg težak motorist? Rezultat zaokrožite.

Prvi krog je za vami. Rezultate vprašanj 1-7 vpišite v Kvalifikacijsko tabelo spodaj oz si jo natisnite. V pomoč je nekaj števil vpisanih. Svetujem, da pri izračunu obsega kolesa ne uporabljate spletnih kalkulatorjev. Seštevek kvadriranih rezultatov vam da število ABCDEF. Za kontrolo izračunov v geochecker vstavite koordinate 46°22.ABC in 014°02.DEF. Na teh koordinatah ni ničesar.8. Z gumo dimenzije 190/55/17 bo pri tem motociklu dejanska končna hitrost v šesti prestavi, glede na serijsko dimenzijo:
a) manjša
b) enaka
c) večja
Shrani.si
9. Na motor sede še sopotnica. Zavorna pot je zato v primerjavi le z voznikom:
a) krajša
b) približno enaka
c) daljša
(Namig: Z dodano sopotnico smo ob zaviranju povečali tudi maksimalno trenje kolesa na podlago.)

10. Motociklu z enim sprednjim diskom namestimo sistem z dvema. Zavorna pot:
a) se skrajša
b) je približno enaka
c) se podaljša
(Namig:Tudi z le z enim diskom lahko blokiramo kolo.)

11. Reakcijski čas zaviranja večine motoristov je:
a) več kot 1 sekundo
b) manj kot 1 sekundo in več kot 0,8 sekunde
c) manj kot 0,8 sekunde
(Namig: Večina motoristov z dvema prstoma ves čas drži za zavoro.)

12. Pri hitrostih motocikla večjih od 20 km/h je potrebno začeti vožnjo v levi zavoj z obračanjem krmila:
a) v desno
b) v levo
c) krmila ne obremenjujemo v nobeno smer
COUNTER STEERING - VIDEO

13. Poceni motorna mineralna olja skupine 1 vsebujejo 15 in več % nezaželenih primesi (parafin, vosek):
a) Da
b) Ne
Vse o motornih oljih.

14. Olja z oznako Syntec technology so:
a) sintetična
b) mineralna
c) polsintetična
Vse o motornih oljih.

15. Super športni motocikli imajo najnižje težišče in tudi zato so sposobni največjih nagibov.
a) Da
b) Ne
(Namig: Le superšportniki lahko naredijo ''wheelie'')

16. 1000 ccm super športni motocikli s parom gum homologirane za cestno uporabo, izven dirkališč povprečno prevozijo:
a) 2.000- 5.000 km
b) 5.000- 10.000 km
c) 10.000- 15.000 km
17. Asfaltna cesta dovoljuje večje nagibe kot betonska.
a) Da
b) Ne

18. Nekatere gume (tudi avtomobilske) imajo na boku rdečo piko, ki označuje:
a) položaj polnilnega ventila
b) zunanjo stran gume
c) notranjo stran gume

19. V dirkaškem športu motoristična kolesa centrirajo ročno.
a) Da
b) Ne

20. Ali obstaja serijski motocikel z airbagom.
a) Da
b) Ne

21. Ali obstaja serijski motocikel z dizel motorjem.
a) Da
b) Ne

22. ''Chicken stripes'' so rumene okrasne črte nalepljene po obodu platišč motociklov.
a) Da
b) Ne
THE DOCTOR MAKES CHICKEN STRIPES, 3'28'' - VIDEO

23. Motoristi se rokujejo med seboj:
a) s klasičnim stiskom rok
b) s hkratnim stiskom palcev in dela dlani
c) s hkratnim stiskom zapestij
Rokovanje

Za vami je drugi krog. Preverite svoje izračune vprašanj 8-23. Za vprašanja 8- 23 v tabeli izberite številčno vrednost, ki je predpisana odgovoru. Seštevek kvadriranih rezultatov vam da število ABCD. V geochecker vstavite koordinate 46°22.0AB in 014°02.0CD. Na teh koordinatah ni ničesar.Če ste se kvalificirali na dirko, sta pozelenela oba zgornja geocheckerja. Za uspešen start seštejte rezultata prvega in drugega kroga in dobite število ABCDEF.
N46°22.(B)(A+4)(C) E014°03.(E)(D+1)(F*2).
Nadaljnje informacije o poteku dirke dobite na Geocheckerju. Na teh koordinatah ni ničesar.
Flag Counter

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

27 Logged Visits

Found it 24     Write note 1     Archive 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.