Skip to Content

This cache has been archived.

liukasluikku2: Tätä kätköä ja sen kohtaloa on tullut mietittyä nyt jo liiaksi. Tai oikeastaan en edes ole asiaa hirveästi miettinyt, vaan päätös on ollut selvä jo jonkun aikaa.

Kun olen kyllästynyt jästeihin sekä heidän kanssaan vääntämiseen, olen muuttanut itse hieman kauemmaksi tästä kätköstä sekä en ole löytänyt hyvää paikkaa uudelle rasialle, olen päätynyt siihen ratkaisuun, että vapautan tämän paikan seuraavalle kätköttäjälle.

Tämä oli ensimmäinen kätköni ja kiitos kaikille teille, jotka kävitte ihailemassa kartanoa sekä koulua vuosien aikana.

More
<

Lapilantien kartano ja koulu

A cache by liukasluikku2 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/7/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö koko perheelle. Löytääksesi kätkön sinun ei tarvitse tehdä mitään vaarallista. Lapilantie on päiväsaikaan vilkkaasti liikennöity, joten olethan varovainen jästien kanssa. Lisäksi kartanolla voi kesäaikaan olla tapahtumia (erityisesti häitä). Huomioithan tämän etsiessäsi kätköä.

LAPILAN KARTANO

Lapilan kartano lienee rakennettu vuonna 1880. Vuodesta 1903 alkaen kartano toimi tiilitehtaan omistajan asuntona sekä tehtaan konttorina. Tehtaan viimeinen isännöitsijä Bertil Backman asui perheineen kartanossa vuosina 1923-61. Tämän jälkeen kartano siirtyi Keravan kauppalan omistukseen ja kartano toimi mm. nuorisotilana. Tällä nuorisotilalla aloitti musiikkitoimintansa moni bändi kuten Stone. Vuonna 1990 kartano paloi ja tämän jälkeen se kunnostettiin kaupungin edustustilaksi. Viime vuosina kartanossa on toiminut mm. esikouluna ja sitä on vuokrattu erilaisia juhlia varten.

Kartanon länsipäässä sijaitseva punatiilinen rakennus on aikanaan toiminut meijerinä. Nykyisin tässä rakennus toimii varastona. Vuoden 1918 sodan aikana kartanolla tapahtui myös veriteko, kun punaiset teloittivat merikapteeni G.T. Hjeltin kostona valkoisten hyökkäyksestä Keravan rautatieasemalle. Perimätieto kertoo, että Hjelt olisi ammuttu kartanorakennuksen päässä.

Kartanon takana sijaitseva tenniskenttä on yksi Suomen vanhimpia, sillä nykyisen kentän paikkeilla pelattiin tennistä jo noin 100 vuotta sitten.

LAPILANTIEN KOULU

Lapilantien koulu valmistui vuonna 1897. Koulurakennus on yksikerroksinen ja siinä oli yksi luokkahuone, veistoluokka sekä opettajan asuntola. Koulun piirustukset ovat kansakoulujen mallipiirustusten mukaiset ja koulurakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen asunsa. Alunperin ensimmäinen ruotsinkielinen opetusryhmä oli muodostettu jo vuonna 1896 ja se toimi Jaakkolan maatalon tuvassa ennen tämän koulun perustamista.

Tässä koulussa toimi ruotsinkielinen yläkoulu vuosina 1897-1967. Tämä koulu toimi alunperin yksityisin varoin. Alunperin veistoluokassa toimi myös alakoululaisten luokka, mutta vuodesta 1920 alkaen heidän koulunsa sijaitsi Alikeravalla. Tätä rakennusta ei enää ole olemassa.

Suullinen perimätieto kertoo, että koulun edessä olevassa petäjässä olisi aikanaan myös suoritettu pieksemisrangaistuksia. Sikäli tämä tarina voi pitää paikkansa, että oikeutta istuttiin aikanaan Lapilan kartanossa. Rangaistuspaikalle ei siis ollut pitkä matka.

Lähde: Suur-Tuusulan historia III; Tommi Uutela, Keravan museo.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

848 Logged Visits

Found it 813     Didn't find it 10     Write note 8     Archive 1     Temporarily Disable Listing 4     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 4     Update Coordinates 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 15 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.