Skip to content

<

Kallansillat

A cache by Ikepa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/18/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö on tehty Kallansiltojen korkeimmalle paikalle josta avautuvat upeat näkymät Kallavedelle.

This cache is situated on the highest place on the bridge. Here you can look at the nice view to the lake of Kallavesi.


Kallansillat on noin 4 200 metrin pituinen pengertie ja siltaketju, jonka kautta valtatie 5 ja valtatie 9 sekä Savon rata ylittävät Kallaveden.
Sillat yhdistävät Kuopion Päivärannan, Suosaaren, Tikkalansaaren, Sorsasalon ja päättyvät Siilinjärven Vuorelaan.
Kallaveden ylitys tapahtui vielä 1800-luvulla käyttäen laivoja, veneitä ja Kelloniemestä Toivalaan kulkeneita lauttoja.
Päätös Savon radan jatkamisesta Kuopiosta Iisalmeen johti myös kiinteän penger- ja siltayhteyden rakentamiseen järven yli Suosaaren, Tikkalansaaren ja Sorsasalon saarien kautta. Rautatie siltoineen otettiin käyttöön aivan 1900-luvun alussa. Samalla lauttayhteys lakkautettiin.
Vuosina 1922–1932 autoja kuljetettiin junanvaunuissa Kallaveden yli, kunnes maantieyhteys valmistui radan viereen 1932. Aina 1960-luvun alkupuolelle asti Päivärannan silta oli sekä auto- että junaliikenteen käytössä.
Nelikaistainen maantie Kuopion keskustan ja Vuorelan välille valmistui 1960-luvun puolivälissä, jolloin myös vanhat siltarakenteet Kallansilloilla korvattiin uusilla.
Tiehallinto käynnisti lokakuussa 2009 hankkeen valtatie 5:n rakentamiseksi moottoritieksi Kallansiltojen kohdalla, rinnakkaistien rakentamisen sekä Päivärannan läppäsillan korvaamiseksi kiinteällä sillalla. Samalla laivaväylä siirrettiin Suosaaren ja Tikkalansaaren väliin, johon rakennettiin ajoneuvoliikenteelle kiinteä silta, jonka alikulkukorkeus on 12 metriä, sekä rautatielle nostosilta. Hankkeen kustannusarvio oli noin 90 miljoonaa euroa. Rinnakkaistie on otettu käyttöön heinäkuussa 2013, tien on määrä valmistua kokonaisuudessaan syksyllä 2014.


Kätkö sijaitsee rinnakkaistien sillalla, josta on hienot näkymät Kallavedelle. Lähin parkkipaikka on sillan pohjoispuolella koordinaateissa N 62° 57.134 E 027° 40.908 ja pysäköidä voi myös sillan eteläpuolella koordinaateissa N 62° 56.651 E 027° 40.276.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.