Skip to content

This cache has been archived.

Cortina12: Cache är borta och jag arkiverar cachen.

More
<

Björnen

A cache by Cortina12 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/10/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Björnen
Här inne i skute grotta vilar björnen "Silver" var varlig, väck inte den björn som sover. 
Björnar (Ursidae) är en familj av större rovdjur. Namnet har betydelsen brun och är ett gammalt noaord i svenskan, liksom i andragermanska och även slaviska språk.
Björnarnas tänder har i överensstämmelse med deras levnadssätt inga egentliga rovtänder. Björnar lever till stor del och långa tider uteslutande av växtämnen. Detta gäller i synnerhet de yngre björnarna. Hos de äldre framträder rovdjursnaturen starkare.[opålitlig källa?]

Björnar lever huvudsakligen ensamma och är aktiva under skymningen och natten (med undantag för isbjörnen).[2] De vilar ofta i grottor, ihåliga trädstammar och jordhålor. Deras sätt att ta sig fram är mestadels en långsam passgång men när det behövs når de en hastighet upp till 40 kilometer i timmen. Vanligtvis klättrar björnar bra och de kan även simma utmärkt.

Flera arter går i ide eller faller i ett stelt tillstånd (torpor) under de kallare månaderna, hjärtslagen och andningsfrekvensen sjunker tydligt.[2] Under sensommaren och hösten äter de mycket för att ha en fettreserv över vintern.


Honan blir dräktig med ett till fyra års mellanrum, födslar infaller november till februari när honan ligger i ide. Parningen kan ligga flera månader tidigare och sedan utvecklas det befruktade ägget inte på några månader. Den egentliga dräktigheten är med 60 till 70 dagar förvånansvärt kort och sedan föds ett till fyra ungdjur men oftast två. I gruppen däggdjur är björnar de djur som har den största viktskillnaden mellan honan och kullen. Ungarna väger vid födelsen bara 680 gram (brunbjörn) vilket motsvarar cirka 1 procent av honans vikt.[4]

Efter födseln är det uteslutande honan som tar hand om ungdjuren. Under denna tid är hon tydligt aggressiv och angriper nästan alla inkräktare, inklusive sin hanne och människor. Efter tre till nio månader får ungdjuren inte längre di. Åtminstone fram till hösten men oftast i 18 till 24 månader förblir ungdjuret hos modern[2]. Könsmogna blir de efter tre till sex år men för hannar tar det oftast 10 till 11 år att växa till full storlek. I naturen blir de oftast 20 till 30 år gamla och i fångenskap ibland upp till 50 år.[2]

Additional Hints (Decrypt)

Xbbeqvang crxne cå tebggnaf vatåat, pn 5 - 8 z va seåa xbbeqvang yvttre pnpura.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.