Skip to content

Hannekenswerve Multi-cache

Hidden : 07/31/2013
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:
Iets ten noorden van Draaibrug lag ooit het vissersstadje Hannekenswerve. De oudste vermelding dateert uit 1169; het betreft de kapel, die toen dus al bestond. Deze Sint Nicolaaskerk, die een dochterkerk van de Mariakerk in Aardenburg was, werd in het laatste deel van de 12de eeuw vergroot tot een driebeukige kruiskerk. In de 13de eeuw werd de kerk opnieuw uitgebreid.
Het stadje werd door diverse stormvloeden geteisterd. In 1421 door de Sint Elisabethsvloed en in 1477 door de Cormas- en Damianusvloed. De inundaties van 1583 en 1604 deden Hannekenswerve echter voor goed van de kaart verdwijnen. In 1666 wist men nog wel waar het gelegen had, maar waren er geen resten meer van te zien.
In 1964, toen niemand hier meer de locatie wist, moest bij een boerderij nabij Draaibrug een waterleiding gelegd worden. Tijdens het graven stuitten ze op een grote muur. Met een drilboor probeerden ze er doorheen te komen, maar de muur leek wel erg dik te zijn. Uiteindelijk bleek dat ze niet in de breedte, maar in de lengte aan het boren waren.
De heer J. van Hinte van het Rijksbodemonderzoek werd er bij gehaald en die dacht meteen aan de oude kerk van Hannekenswerve. Onder zijn leiding werd in de maanden daarna het fundament van de kerk blootgelegd, waar ook een offersteen en 27 graven gevonden werden, waarin nog menselijke overblijfselen lagen. Indrukwekkend waren de gegraveerde grafstenen die men aantrof.
Uiteindelijk is alles weer dichtgegooid en slechts enkele grafstenen zijn bewaard gebleven. Niets in het landschap herinnerd nu nog aan Hannekenswerve. Hopenlijk houdt deze multicache de herinnering in stand van een plek waar minstens vier eeuwen lang mensen woonden.BELANGRIJK!
Om de opdracht van WP1 te kunnen uitvoeren, is enig muzikaal gevoel nodig. Het kunnen horen van een onderling verschil tussen twee hele tonen is wel een minimale vereiste.

Begin de zoektocht op N 51° 18.305 E 003° 25.328, daar is enige ruimte om te parkeren.
Ga via het hekje het natuurgebied in.
Hier grazen Schotse Hooglanders; laat de dieren niet schrikken.
In de zomermaanden is het vanwege de begroeiing niet aan te raden om hier in blote benen doorheen te lopen.

WP1 N 51° 18.363 E 003° 25.336
Druk voorzichtig op het bovenste deel van het groene plaatje met de pijl.
Bespeel de snaren en vind de waarde van W, X, Y en Z.
De snaar met de laagste toon geeft W, oplopend naar de snaar met de hoogste toon, die overeenkomt met Z.
De waarde vind je achter elke snaar.

WP2 N 51° 18.WYX E 003° 25.ZXW
Zoek hier de schat.


Deze cache is geplaatst met toestemming van Stichting Het Zeeuwse Landschap

Additional Hints (No hints available.)