Skip to content

<

Male gore

A cache by Dulsineja Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/03/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[SLOVENSKO]

Kratko in jedrnato: zaklad vas vabi na krajši vzpon z razglednim ciljem. KLOPCE NI, zato prinesite nekaj s seboj, da se boste lahko usedli, kajti usesti se boste hoteli.


Na dolgo in široko:

Vzponi s hribolazniškim karakterjem, kakršnega vam ponuja ta zaklad, me spomnijo na številne ture, krajše in daljše, nižje in višje, ki smo jih pred leti opravili v družinskem krogu, zato ta zaklad posvečam glavnima organizatorjema te takratne dejavnosti. Najljubši hribovski izrek mojega očeta je bil vselej »male gore, moje največje veselje«, zato sem ga uporabila v imenu zaklada. Simpatično naključje je hotelo, da ravno na dan postavitve zaklada oče praznuje sedemdeset let. :)

Ture prinesejo tudi velike, male in neznatne avanture, zato se že veselim vaših dnevnikov o obisku točke. Le odpravite se, dihajte in zadihajte. Naj vas duša dohiti in poleti nad dolino. Kaj vse nam pove zgovorna tišina narave ... šumot vetra in ptičja pesem v krošnjah, pomladno-poletni črički v travah. Malo se ustavite, privoščite si brezčasen podaljšek, da boste lahko odnesli košček tega mirnega kraja s seboj domov.

Dávovec je razgledni travnik, ki ga iz doline lahko vidite na gozdnatem pobočju Krvavca. V preteklosti je bil rabljen kot prehodna pašna planina, vendar na njem ni ohranjenih stavb. Našli boste le dve manjši hiši nekaj deset metrov pred travnikom. Blizu Davovca poteka trasa krvavške kabinske žičnice. Iz doline lahko v bližini travnika vidite tudi večje, zelo strmo skalno pobočje, ki se postopoma zarašča. To je posledica zadnjega od treh obsežnejših požarov, ki so v preteklih 25 letih (1989, 1990, 1998) izbruhnili na področju kabinske žičnice. Gašenje na težko dostopnem in strmem terenu je bilo tehnično in fizično izjemno zahtevno, pobočje pa se kljub pogozditvi zaradi izpostavljenosti silam erozije obnavlja zelo počasi. Na območju kabinske žičnice je občasno velika požarna ogroženost, zlasti v tistem času smučarske sezone, ko je nižje ležeči predel brez snega.

Dostop do parkirišča: do predlaganega parkirišča pred začetkom Štefanje Gore pridete tako, da se preko Cerkelj, Dvorij in Gradu peljete v smeri spodnje postaje kabinske žičnice na Krvavec. Do parkirišča (PK) nad postajo ni več daleč. Cesta je v celoti asfaltirana.
 
Opomba za kolesarje: cesta iz Cerkelj do spodnje postaje kabinske žičnice je znana kolesarska tura za zagrizene, saj vsebuje tudi 14-odstoten klanec, preostanek poti do predlaganega parkirišča pa je prav tako kar napet. Dostop do predlaganega parkirišča ni ravno družinska kolesarska tura.
 
Pazljivo: na cesti od spodnje postaje žičnice do predlaganega parkirišča so ponavadi manjši ali tudi večji kamni zaradi slabše urejenega zemljišča nad cestiščem.
 
Vzpon do zaklada: ob parkirišču poiščite označeno in urejeno pot, ki vodi na Davovec v smeri proti vzhodu. Okoliški tereni so strmi, zato ne hodite po brezpotju. Za vzpon od parkirišča do zaklada boste potrebovali približno 30 minut, priporočena je športna ali planinska obutev (lakaste čeveljce pustite lepo v prtljažniku ali na drugem varnem mestu), sicer pa tura ni zahtevna. Nadmorska višina parkirišča je 710 metrov, končna točka pa je na višini 920 metrov. Prispeli boste na miren razgledni travnik, dodatna nagrada za vaš trud pa je kockasta škatla s prostornino 2,9 litrov. Bodite spoštljivi do planinskega okolja.
P. S.: Ribe pustite v škatli!
 
Za navdušence: Davovec je dobro povezan z okolico, kar se tiče dodatnih rekreativnih možnosti. V zahodni smeri od predlaganega parkirišča je najbližja točka Štefanja Gora (z okrepčevalnico). Pot do okrepčevalnice je asfaltirana in je idealna za lahek sprehod, nadvse privlačen pozimi, saj kraj pogosto že pogleda iz dolinske megle. Od tam lahko nadaljujete pohod na Apnišče in Možjanco (slednja prav tako z okrepčevalnico). Tradicionalni zakladi na tej poti so: GC3JE2N (Ivan 50 – Apnišče), GC3VM0T (Skalca) in GC21K1Q (Možjanca), če ste zviti kot geopresta, pa ob načrtovanju pohajkovanja poškilite še v besedilo multija GCVCB8 (Older than the church) – njegova končna točka je tudi nekje na tej poti. Če vaše možnosti in želje segajo više, pa je Davovec idealen postanek med vzponom na Krvavec.Dodatne povezave:
 
Obisk lokacije:
 »Iz Adergasa čez Štefanjo goro in Davovec do Doma na Gospinci«: http://www.slovenia.info/?pohodnistvo=2032&lng=1
 
»Davovec in Kopa«, (stari) blog dr.gumpija:
http://caravaning.si/zanimiv/gumpi/?p=48

Večji požari na območju kabinske žičnice:
- dva požara na področju Davovca (leta 1989 in 1990); gašenje vsakega požara je trajalo po teden dni (uporabljenih je bilo približno 3000 m cevi in več prenosnih črpalk)
- požar med 5. in 6. stebrom kabinske žičnice  leta 1998; tudi ta je trajal ves teden (porabljeno preko 440.000 litrov vode)
Vir: http://www.cerklje.si/fileadmin/cerklje__user_global/documents/03_Akti_obcine/Drugi_Akti/2003/Ocena_ogrozenosti_obcina.pdf
 

[ENGLISH]

English translation - just a few basics to give you an overall idea what to expect:

- The proposed parking is 710 m above sea level (via Cerklje, Dvorje and Grad), while the final destination is 920 m above sea level.
- When you park, search for the path going eastwards (a red signpost Gospinc - Davovec - Krvavec); the surroundings of the well-trodden path will be steep, so keep to the track!
- You will need good shoes.
- it will take you approx. 30 minutes to get to the cache (on foot).
- Motivation: cache name "Male gore" means "Little mountains", derived from a saying "male gore, moje največje veselje" which would translate as "little mountains, my greatest pleasure".

Happy hunting!

Additional Hints (Decrypt)

Fnw ar enovš anzvtn – gnxn znyn tben, cn gnxn iryvxn šxngyn! / Lbh qba'g ernyyl arrq n uvag – fhpu n fznyy zbhagnva naq fhpu n ovt obk!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.