Skip to Content

<

Ylhäisten leipätehdas

A cache by heijaa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/18/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö lähellä entistä Ylhäisten näkkileipätehdasta (1927-1990).
Traditional cache close to the former bread factory of Ylhäisi (1927-1990).

Näkkileivästään tunnetuksi tullut salolainen yritys perustettiin vuonna 1898. Aluksi sillä oli mylly ja tiilitehdas. Myöhemmin tuotantoa laajennettiin sahalla ja vuonna 1927 leipätehtaalla, joka viimeksi mainittu sittemmin jäi yhtiön ainoaksi toimialaksi.

Yritys muutettiin Ylhäisten Mylly- ja Tiilitehdas Oy -nimiseksi osakeyhtiöksi vuonna 1919. Viimeisin nimimuoto, Ylhäisten Tehtaat Oy, tuli käyttöön vuonna 1928.

Vuonna 1987 Suomen Sokeri Oy osti Ylhäisten Tehtaat Oy:n, jonka toiminta Salossa jatkui itsenäisenä yhtiönä. Vuonna 1990 Ylhäisten Tehtaiden näkkileivän valmistus siirrettiin Cultor-konserniin (ent. Suomen Sokeri Oy)kuuluneeseen Kotkan näkkileipätehtaaseen. Samalla alkoi Ylhäisten Tehtaat Oy:n alasajo yhtiönä, mikä päättyi sulautumiseen Vaasanmylly Oy:öön. Kaupparekisteristä yhtiö lakkautettiin 24.11.1993.
 
Lähteitä:
ELKA, Ylhäisten Tehtaat Oy:n arkisto, fuusiointia koskevat asiakirjat 1990-1994 (#47)
V.J. Kallio, Salon historia. Salo 1940.
Isto Mikkonen, Veijo Åberg, Oy Spiritus Historiae Ab, 150 vuotta Jyvällä viljasta. Gummerus Oy:n kirjapaino 1999.
Sininen kirja eri vuosilta.
Kaupparekisteri


Vuodesta 2004 alkaen kyseisessä kiinteistössä on toiminut Ylhäisten sisustustehdas. Kiinteistön omistaja on tietoinen kätköstä.


Kätkö on "esikoiseni", jonka tekemiseen potkua antoi nyt jo 8-vuotias oma esikoiseni (ja ainokaiseni). Paikkaa oli suunniteltu jo pidemmän aikaa, mutta toteuttaminen on jostain syystä jäänyt. Nyt tämä mielestäni esittelyn arvoinen paikka sai vihdoin oman purkkinsa ja loggauksiin toivon tietenkin kaikilta omia muistoja Ylhäisten näkkileivästä. Itse muistan, kun aikoinani muutimme Alhaisiin, niin aina hoettiin että "Ylhäisten lapset käy Alhaisten koulua ja Alhaisten lapset syö Ylhäisten leipää". Ja niinhän se olikin: Koulussa aina rouskuteltiin Ylhäisten näkkileipää kovana ja kotonamme sitä aina kostutettiin ja laitettiin muovipurkkiin, niin seuraavana päivänä sai syödä ihanan sitkeää, rukiista leipää. Voi laitettiin tietenkin reikäpuolelle! 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

678 Logged Visits

Found it 660     Write note 6     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.