Skip to Content

<

Simolan vesitorni

A cache by Koheli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/22/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Perustradi Simolan pommitusten muistoksi. Höyryvetureita varten rakennetussa vesitornissa on nähtävissä sirpalepommien jäljet. Radalle ei tarvitse eikä saa mennä! Parkkipaikka löytyy läheltä. Ota oma kynä mukaan!

Venäjä antoi käskyn 19.6.1944 Viipurin valtaamiseksi. Samalla estettäisiin suomalaisreservien pääsy  Kouvolan ja Elisenvaaran suunnista Viipuriin ja tuhottaisiin jo liikkeellä olevat joukot. Pommitettavia kohteita Simolan lisäksi olivat Viipuri, Hiitola ja Elisenvaara.
19.6.1944  Simolan alueen pommituksiin osallistui 47 pommikonetta ja 29 hävittäjää. 20.6.1944 pommitukset jatkuivat kahtena aaltona, ensimmäiseen osallistui 36 pommittajaa ja 29 hävittäjää ja toiseen aaltoon 31 pommikonetta ja 29 hävittäjäää. Suomi oli voimaton hyökkäysten torjumiseen.
Pommituksessa sai surmansa ainakin 142 henkilöä, joukossa naisia ja lapsia, venäläisiä sotavankeja ja sotilas- ja virkahenkilöitä. Aineelliset tappiot olivat myös mittavat. Myös Mannerheim-ristin ritari Lauri Nissisen ruumista kuljettanut juna sai pommituksessa osuman. Nämä pommitukset olivat tuhoisimpia koko sodan aikana.
Joka kesä alueella käy myös venäläisiä sotahistoriasta kiinnostuneita turisteja.
Pommituksista on ilmestynyt Heikki Kaurasen kirjoittama kirja vuonna 2006 ja Elisenvaaran pommituksista on tehty dokumenttielokuva "Vaiettu murhenäytelmä" (on tällä hetkellä katsottavissa Ylen elävässä arkistossa)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

270 Logged Visits

Found it 258     Didn't find it 5     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.