Skip to Content

<

Witbrant Sudoku De Bonus

A cache by BiBabeloeba and Jarommeke Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/03/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op bovenstaande coördinaten is natuurlijk geen cache te vinden.

Deze cache is onderdeel van de serie Witbrant Sudoku.

De serie bestaat uit:

  1. Witbrant Sudoku 1 ster
  2. Witbrant Sudoku 2 sterren
  3. Witbrant Sudoku 3 sterren
  4. Witbrant Sudoku 4 sterren
  5. Witbrant Sudoku De Bonus

 


Sudoku

(Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Een sudoku is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 Ingevuld worden op zo'n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld

Ontstaan

De puzzel is ontworpen door Howard Garns, een gepensioneerde architect en freelance puzzelmaker, en voor het eerst gepubliceerd in 1979 onder de naam Number Place. De puzzel werd in 1984 door Nikoli in Japan geïntroduceerd, waar hij ook de naam sudoku (samenvoeging van suuji wa dokushin ni kagiru, wat vertaald kan worden als: getallen blijven alleen ('su' betekent getal, 'doku' betekent onafhankelijk, ongetrouwd)) kreeg. Vanaf 1986 genoot sudoku populariteit in Japan. In 1997 zag Wayne Gould, een Nieuw-Zeelandse gepensioneerde, een sudoku en werkte vervolgens 6 jaar aan een computerprogramma om sudoku's op te stellen. Hij verkocht de hele zaak aan The Times die op 12 november 2004 begon met het publiceren van de puzzels. Een nieuwe rage was geboren. In de zomer van 2005 werd de puzzel ook geïntroduceerd in Nederland en kende al snel grote populariteit, onder meer doordat veel kranten dagelijks een sudoku begonnen af te drukken. Op 15 oktober 2005 werden de eerste Nederlandse kampioenschappen sudoku gehouden in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Delia Keetman uit Heerhugowaard werd eerste.

Moeilijkheidsgraad

Voor het oplossen van een sudoku zijn concentratie en systematisch denken het belangrijkste. Wiskundige kennis is niet vereist, aangezien de 9 symbolen hier geen betekenis hebben, behalve dat ze verschillend zijn; in plaats van cijfers had men ook andere symbolen kunnen gebruiken.

De moeilijkheidsgraad van een opgave is in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt niet echt afhankelijk van het aantal reeds ingevulde cijfers. Een opgave met 19 gegevens kan heel eenvoudig zijn en een met 36 gegevens heel moeilijk. (Bij het willekeurig genereren van opgaven met 19 gegevens, lijkt het aantal moeilijke puzzels zelfs een beetje lager dan dat bij 24 gegevens.) Er zijn sudoku's bekend met 17 gegevens (en een unieke oplossing), maar tot dusver niet met 16 gegevens.


 

De uiteindelijke Bonus van deze serie is te vinden wanneer je alle caches tot een goed einde hebt gebracht.


Op iedere logrol staat een valutateken + getal vermeld.

De G en A komen uit de Sudoku 2 sterren en Sudoku 1 ster.


Met onderstaande formule is de cache te vinden op:

 

N 51 34. €£G

E 5 00. $¥A
 

Deze cache is gelegd met toestemming van de gemeente Tilburg.

Voor de banner liefhebbers:
Witbrant Sudoku De Bonus

<a href="http://coord.info/GC4HV1X"><img src="https://img.geocaching.com/cache/large/7f70142a-3a62-4a45-b0d6-21b409234668.gif" alt="Witbrant Sudoku De Bonus" border="0" height="50" width="200" a>

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.