Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

De Elfstedentocht 5: Stavoren

A cache by hotelpappa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na meer dan 2000 keer gevonden te zijn heb ik toch besloten de 11 steden tocht geocaches off line te halen. Te vaak zijn de caches geript of moet er onderhoud plaats vinden omdat een logboekje nat is geworden of vol is. En om dan maar een paar uur te rijden om een nieuw logboekje neer te leggen…dat wordt me zo langzamerhand te veel werk. Ik wens een opvolger veel plezier toe bij het plaatsen en onderhouden van de Elfstedentocht!

De Elfstedentocht 5: Stavoren

Welkom bij de geocachetrail “De Elfstedentocht”. De Friese Elfstedentocht is een tocht langs alle 11 Friese Steden. De tocht is beroemd geworden als schaatstocht van ongeveer 220 kilometer. Maar ook per fiets, zwemmend en allerlei andere manieren wordt de tocht afgelegd. In elke stad is een geocache geplaatst, met in elke cache een aanwijzing voor een bonuscache.

De tocht kan per auto, fiets, of per boot gedaan worden. Als je de toch per auto doet, zou je het in één dag kunnen doen maar van de andere kant: waarom zou je. Er is genoeg te doen in de prachtige stadjes, dus geniet er van.

Over de cache:

De cache bevindt zich vlak bij het station, in de haven.

Het coördinaat van de cache is : N52 53 178 O5 21 620

Over de stad:

Stavoren (of Staveren in het Fries genaamd) is een erg oud stadje, met tegenwoordig slechts zo’n 1000 inwoners en is zo'n 300 jaar voor Christus ontstaan langs een waterloop. In de 11e eeuw verkreeg Stavoren de eerste stadsrechten. Het was een belangrijke handelsstad. De schippers en kooplieden onderhielden belangrijke handelsrelaties met de landen rond de Oostzee. In 1285 werd Stavoren een Hanzestad. Bij de Oostzeehandel speelde de Amsterdamse haven een belangrijke rol. Holland was met een snel groeiende bevolking voor de voedselvoorziening aangewezen op graanimporten uit de Oostzeelanden. De schippers uit Friesland waren voor Holland om die reden van levensbelang. Bij oorlogen tussen Holland en Friesland koos Stavoren dan ook dikwijls partij voor Holland, en in 1292 ontving het een Hollands stadsrecht van graaf Floris V van Holland. Bij de slag bij Warns, ook wel aangeduid als de slag bij Stavoren, koos Stavoren echter de Friese zijde.

Aan het einde van de Middeleeuwen raakte het stadje in verval. De haven verzandde en bij de graanhandel speelde Stavoren geen rol van betekenis meer. Op dit feit is het verhaal Het vrouwtje van Stavoren gebaseerd. Van de eens zo internationale haven bleef niet veel over. Op toeristische zomerdagen komt het roemvolle havenstadje echter weer tot leven. Toch is er nog een spoorlijntje en een veerdienst naar Enkhuizen.

Enkele dingen om te zien of te doen:

In Toankamer 't Ponthus kunt u de geschiedenis en de film over het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren zien.

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.