Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

De Elfstedentocht 7: Workum

A cache by hotelpappa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na meer dan 2000 keer gevonden te zijn heb ik toch besloten de 11 steden tocht geocaches off line te halen. Te vaak zijn de caches geript of moet er onderhoud plaats vinden omdat een logboekje nat is geworden of vol is. En om dan maar een paar uur te rijden om een nieuw logboekje neer te leggen…dat wordt me zo langzamerhand te veel werk. Ik wens een opvolger veel plezier toe bij het plaatsen en onderhouden van de Elfstedentocht!

De Elfstedentocht 7: Workum

Welkom bij de geocachetrail “De Elfstedentocht”. De Friese Elfstedentocht is een tocht langs alle 11 Friese Steden. De tocht is beroemd geworden als schaatstocht van ongeveer 220 kilometer. Maar ook per fiets, zwemmend en allerlei andere manieren wordt de tocht afgelegd. In elke stad is een geocache geplaatst, met in elke cache een aanwijzing voor een bonuscache.

De tocht kan per auto, fiets, of per boot gedaan worden. Als je de toch per auto doet, zou je het in één dag kunnen doen maar van de andere kant: waarom zou je. Er is genoeg te doen in de prachtige stadjes, dus geniet er van.

Over de cache:

De cache bevindt zich op een kruising bij de ingang naar de stad. Het coördinaat van de cache is : N 52 59.052 O5 27.215

Over de stad:

Workum (Warkum in het Fries) is met zijn 4500 inwoners zeker niet het kleinste stadje van Friesland.  Maar omdat Workum pas in 1399 stadsrechten kreeg is het wel de jongste van de Friese elfsteden. De stad bestond uit de Wymerts, een gegraven waterweg die de haven met de Friese binnenmeren verbond, en huizen langs dat water. in de loop der jaren kreeg de Wymerts diverse zij-armen. Sinds de Wymerts in 1785 gedempt werd, is er in het midden een plein, de Merk, dat de Noard en het Súd verbindt. Enkele zij-armen zijn nog te bereiken via de Dolte. Doordat de handel in de 15de eeuw te maken kreeg met de concurrentie van Holland en Zeeland, ging men in Workum over tot scheepsbouw. Toen in de 17de eeuw polders werden aangelegd, werden er ook veel molens gebouwd. Hiervoor werd grenen gebruikt dat door de Oostzeevaarders werd meegenomen. In Holland en Zeeland werd meer eiken gebruikt dat uit Frankrijk kwam. Door de scheepsbouw bloeide de economie weer op. De haven had last van groeiende concurrentie uit steden als Amsterdam en Rotterdam.

Wat is er te zien:

Om de Merk staan enkele interessante gebouwen. Het voormalige stadhuis is in de loop der jaren uitgebreid, eerst met een extra pand ernaast en in de 20ste eeuw een grote aanbouw aan de achterkant. Sinds de gemeentelijke herindeling wordt een nieuwe functie voor het gebouw gezocht.

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.