Skip to Content

This cache has been archived.

kyteluna: Dit punt in archief omdat er een nieuw punt gemaakt wordt voor Ronde 3

More
<

Kagerplassen boottrail 18

A cache by kyteluna Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/05/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Maak kennis met de mooie Kagerplassen. Het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland, zonder dat je bruggen en sluizen tegenkomt. Op iedere pagina zullen wij een ander onderwerp over of rondom de Kagerplassen toelichten. De caches zelf zijn eenvoudig te vinden. Bij een trail draait het tenslotte om puntjes en bij deze trail bovenal om genieten!

RIJKSMONUMENTEN

Het dorp Rijpwetering (+/- 1600 inwoners) kent wel 13 Rijksmonumenten:

Herberg "De Verguld Vos", Koppoellaan 22Vergulde Vos
Herberg "De Vergulden Vos". Rechthoekig boerenhuis onder hoog, met pannen gedekt schilddak, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw, doch blijkens het jaartal 1615 op het moderne huisteken, dat een vos voorstelt, van oudere oorsprong. Oudtijds een rechthuis.

Langgerekte hoeve onder rieten wolfdak, Achterdijk 2
Achterdijk 2
Puntgevel met vlechtingen; vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Rechts een opkamer. Oude roedenberg in Rijpwetering

Hoeve, Pastoor van der Plaatstraat 79,Pastoor van der Plaatstraat 79
Met links onderkelderd woonhuis en rieten wolfdak

Boerderij, Pastoor van der Plaatstraat 24Pastoor van der Plaatstraat 24
Boerderij met deftig woongedeelte, blijkens een stichtingssteen uit 1846. Begane-grond met omlopend schilddak. Deur met consoles onder het hoofdgestel en vensters met zesruitsschuiframen. Zijvleugel rechts van het woonhuis, blijkens steen uit 1860. Hierachter langgerekte stal met fraaie deurpartij uit de bouwtijd.

Boerderij, Zuidweg 57Zuidweg 575
Beschrijving Boerderij onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en in de top een half-kruis-kozijn. Voorts twee negenruitsschuiframen. Links opkamer

Adermolen, Aderpolder 3Aderpolder 3
Poldermolen. Ronde gemetselde molen, gebouwd in 1941 met materiaal afkomstig van de molen van de Zuidpolder bij Haarlemmerliede.


Blauwe Molen, Blauwemolenweg 10,Blauwe Molen


Buurtermolen, Buurterpolder bij 2
Buurtermolen
Buurtermolen. Poldermolen van de Buurterpolder bij Rijpwetering aan de oostzijde van de Kever. 
Wipmolen, waarschijnlijk 18e eeuw.


O.L. Vrouw Geboorte, Pastoor van der Plaatstraat 15O.L.V. Geboorte
O.L.Vrouw Geboorte, geconsacreerd 1860, Th.Molkenboer. Neogotische pseudobasiliek met smaller koor en toren, bestaande uit twee vierkante en een achtkantige geleding met naaldspits. Het thans weer witgepleisterde interieur heeft slanke gelede pijlers zonder kapitelen en gestucadoord-houten kruisribgewelven. Laat werk van Molkenboer, geent op de Nederrijnse late gotiek. Oorspronkelijk tweeklaviers orgel, in 1874 gemaakt door L.Ypma. Mechanisch torenuurwerk van J. van de Kerkhof.

Lijkermolen No 1, Poeldijk 8Lijkermolen No 1
Van de drooggemaakte Veender- en Lijkerpolder aan de Kleipoel bij Rijpwetering. Twaalfkantige, stenen molen, 1780.

Lijkermolen No 2, Poeldijk 1Lijkermolen No2
Poldermolen van de drooggemaakte Veender- of Lijkerpolder aan de Koppoel bij Rijpwetering. Twaalfkantige stenen molen, gedateerd 1780.Moppemolen, Poeldijk 16Moppemolen
Poldermolen "De Moppemolen", nabij de Ringvaart aan de Hanepoel te Rijpwetering. Achtkantige houten, met riet gedekte molen op stenen voet, gebouwd in 1792.


Waterloosmolen, Achterdijk 11Waterloosmolen
Poldermolen. Houten achtkantige, met riet gedekte molen op stenen voet, gebouwd in 1857 op de fundering van een oudere molen.


FluisterbootBelangrijk: Het is onmogelijk deze trail te voet, per fiets of wadend te doen. Een enkele cache uit deze trail is wellicht wadend te doen, maar dit is dan wel voor eigen risico! Let erop dat de Kagerplassen op sommige punten erg diep kan zijn!

De trail is bedoeld per boot te doen. Geniet vooral van de mooie omgeving. Een enkele cache is wellicht met een opblaasboot bereikbaar. Ook dit is geheel voor eigen risico! Wij adviseren het gebruik van een stevige en stabiele boot die tegen een stootje kan.

Wij wensen een ieder heel veel plezier met deze trail!


Wil je een bootje huren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van roeiboot tot luxe sloep. Een voordelige en leuke middenweg is het huren van een fluisterboot.  Dit kan in Rijpwetering bij Stille Wateren b.v. (even googlen) Hier is ook avond- en nachtverhuur mogelijk!

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.