Skip to Content

<

Älylä

A cache by MensaFIN Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/09/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Oikeat koordinaatit löytyvät karttapalapelin avulla.


Älylä

Älylä on 1910-luvulla rakennettu jugendkaupunginosa, jonka rakennuskannassa näkyvät myös 1800-luvulta jatkuneiden kertaustyylien, vuosisadan vaihteen kansallisromantiikan ja vuosisadan alun jugendin murrosvaiheen monimuotoisuus. Ajalle tyypillinen asuinrakennuksen toteutustapa on hirsirunko, joka muutaman vuoden painumisen jälkeen vuorattiin julkisivulaudoituksella tai rapattiin.

Sekä Älylän että viereisen Seminaarinmäen väljät huvila-alueet poikkesivat ahtaasta ruutukaavakaupungista. Alueen oloja on kuvailtu edistyksellisiksi ja puutarhakaupunki-ihanteen mukaisiksi. Talot ovat suurikokoisia huviloita, joilla on vehreät puutarhat. Seminaarin läheisyys houkutteli asukkaiksi kaupungin uutta sivistyneistöä, jonka mukaan alue on saanut nimensäkin.

Alueiden rakennuksia kehuttiin aikoinaan uudenaikaisiksi ja rakennustekniikaltaan korkeatasoisiksi. Älylän asukkaat pääsivät ensimmäisten jyväskyläläisten joukossa nauttimaan tekniikan uutuuksista, kuten sähkövalosta. Alue rakennettiin samaan aikaan kaupungin vesi- ja viemäriverkoston rakentamisen kanssa, joten lähes kaikki rakennukset saivat alusta asti vesijohto- ja viemäriliitännät.

Älylän ja Seminaarinmäen alueet hyväksyttiin vuonna 2009 valtakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon.


Mysteeri

Ratkaisemalla alla olevan arvoituksen saat kätkön koordinaatit selville. Palapelin säännöt ovat yksinkertaiset: jokainen pala pitää sijoittaa siten, että kaikki tiet, kaupungit ja pellot jatkuvat virheettömästi kuvassa. Teiden pitää jatkua, kaupunkien olla yhtenäisiä ja peltopala voi tulla vain toisen pellon viereen.

 

Ratkaise kuvio käyttämällä alla olevia 9 palaa ja saat kirjaimia A-I vastaavat numerot.

Kätkö löytyy koordinaateista: N 62°1(A-B).CHF  E 025°4(I-E).HDGMensa

Mensa on kansainvälinen järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen, sen käytön kehittäminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenistölleen. Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestistä paremman tuloksen kuin 98 % väestöstä.

Tämän kätkön ensimmäinen löytäjä sai lahjakortin suurena testipäivänä 5.10.2013 järjestettävään älykkyystestiin valitsemallaan paikkakunnalla. Älykkyystestin alaikäraja on 16 vuotta. Lisätietoja älykkyydestä, Mensasta sekä tarkat testipaikat ja -ajat löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

441 Logged Visits

Found it 432     Didn't find it 1     Write note 6     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.