Skip to Content

<

Halsvuori pohjoinen II

A cache by vigi79 & Pete_P Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/19/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Halsvuori pohjoinen II

Perus T5 purnukka Halsvuoren pohjoisella jyrkänteellä.


Halsvuoren historiaan mahtuu monien seudulla eläneiden ja liikkuneiden muistoja ja historiaa:

 

Elät kivikaudella ja mietit juuri saamaasi saalista. Mukanasi on punamultaa ja päätät ikuistaa saaliisi ja itsesi kallliojyrkänteelle. Ajattelet ettei jyrkänne minkä laelta sait saaliisi ja melkein horjahdit alas ole kuitenkaan se paikka mihin tekisit maalauksesi. Eihän siellä kukaan liiku. Ranta on kovin louhikkoinen, eikä kukaan näe hienoa maalausta. Valitset maalauksen paikaksi heimosi käyttämän kulkureitin ja leiripaikan. Tämän tarinan alkupaikalle on tuotu houkute, jotta ihmiset kulkisivat ja kävisivät katselemassa muinaisia maisemia ja miettisivät millaista olisi elää ja selviytyä kivikaudella kalliomaalausten tekohetken aikoihin. 

Ehkä olet sittenkin kylän viisas ja pidät huolen ajan kulusta, tarkkailet tähtiä ja planeettoja. Olet rakentanut huolellisten suunnittelun ja monien vaelluksien perusteella valtavan kalenterin, joka sijoittuu nykyisen Laukaan ympäristöön. Halsvuoren maalaukset voisivat olla osa tätä kalenteria. Olet kulkenut ja kiertänyt myös ensimmäisen tarinan alkupaikoilla ja sinun seuraajiasi houkutellaan käymään siellä. Ajattelemaan maailmaa sinun kannaltasi. 

Halsvuoren kalliomaalauksista on esitetty monia teorioita joista yksi koskettaa arkeoastronomiaa. Ohessa lainaus paikallisuutisten artikkelista:

 

Laukaassa samalle ajalle, jolloin tähtien ja auringon tarkkailu oli metsästyskulttuurissa elinehto, ajoittuu Tarvaalan merkittävä punamultakalmisto.

Laukaasta tunnetaan neljä kalliomaalauspaikkaa, Saraakallio, Uittovuori ja Kuhajärvi, sekä nykyään Jyväskylän puolelle jäävä Halsvuori. Uittovuori on idässä, yli 22 kilometrin päässä Halsvuoresta, väliin jää Kuhajärvi. 

Kaikki kolme maalauspaikkaa sijaitsevat itä–länsi-linjalla niin tarkkaan, että Kuhajärven maalaus poikkeaa Uittovuori–Halsvuori-linjalta vain 3 metriä.

Linja kallistuu itä–länsi-suunnasta 2.35 astetta lounaaseen. Maapallon akseli kuitenkin heilahtelee prekessioliikkeen vuoksi 2,5 astetta 26 000 vuodessa, joten pieni poikkeama suunnasta saattaisikin kertoa ajankohdasta.

Uittovuoren kuvassa on auringoksi arveltu ympyrä ja kolme pystyviivaa. Kuhajärven maalauksessa on useampia pystyviivoja. Halsvuoren maalauksessa on kahden ihmishahmon lisäksi kaksi pystyviivaa.

Kuhajärven maalaus on suorakaiteen muotoisessa luolassa, jonka suuaukko antaa suoraan länteen. Viivat on sijoitettu kohtaan, jonne aurinko näyttää osuvan talvipäivän seisauksen aikaan.

Kuhajärven maalaus on 5,8 kilometrin päässä Saraakalliosta lounaaseen 35 asteen kulmassa maalauskentän keskellä olevasta rastia kuvaavasta maalauksesta. Aurinko näyttää kohtaavan horisontin tuossa suunnassa talvipäivän seisauksen aikaan.

 

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

51 Logged Visits

Found it 44     Didn't find it 3     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.