LET OP ER ZIJN COORDINATEN GEWIJZIGD, DUS LAAT JE GEGEVENS OPNIEUW IN 7-11-2013
Kwintelooijen
Vijftig meter hoger dan het omringend gebied, genieten we van een spectaculair uitzicht over de Gelderse Vallei. We staan op het hoogste punt van de oude zandgroeve Kwintelooijen. Terwijl mountainbikers en wandelaars genieten van dit gebied vormen tegelijkertijd interessante erosievormen in de wanden van de Kwintelooijen. Op de weg naar beneden passeren we steilwanden, diepe geulen en vele zandwaaiers.
Van zandgroeve naar recreatiegebied
Kwintelooijen is een voormalige zandgroeve van 74 ha groot. Het gebeid reikt van de Noordoever van de Rijn tot aan de Gelderse Vallei. Het ligt in het stuwwalgebied de Dikkenberg bij Rhenen. Opvallend bij Kwintelooijen is het grote hoogteverschil van vijftig meter en de bodemvariatie die loopt van zeer nat ven en moeras tot de droge heidevelden.
De ontstaansgeschiedenis van Kwintelooijen ligt in een van de koudste periodes van ons land. In de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, bewoog het landijs vanuit Scandinavie naar het midden van Nederland. Het ijs schraapte de bevroren zand- en kleilagen die het tegenkwam omhoog waardoor een grote stuwwal ontstond: de Utrechtse Heuvelrug. Kwintelooijen is gelegen in de zuidoostelijke punt van de Utrechtse Heuvelrug en behoort ook tot deze grote stuwwal. Tot 1990 heeft er hier op grote schaal zandwinning plaatsgevonden, maar nu is deze oude groeve een gewaardeerd recreatiegebied. Er zijn diverse routes voor mountainbikers en wandelaars uitgezet. Men kan zelfs tot het hoogste punt van dit gebied komen. Het hoogteverschil van wel 50 meter geeft een spectaculair uitzicht op de hellingen van de Gelderse Vallei.
Bijzondere erosievormen
De hellingen die in het gebied zijn ontstaan door zandwinning zijn steiler afgewerkt dan de door erosie vervormde natuurlijke hellingen van de heuvelrug. Na de ontzanding werd een deel van het terrein beplant met bos. Een enkele wand is met reden niet bebost. Deze ligt midden in het terrein en word als geologisch monument in stand gehouden. Hier zijn, als de begroeiing niet in de weg zit, door het landijs opgestuwde en scheef gestelde rivierafzettingen te zien. Rivierafzetting die zijn afgezet voordat het werd opgestuwd door het ijs.
We vinden in de wanden van de oude groeve als gevolg van afkalving door regen en recreatie op kleine schaal interessante erosievormen met steilwanden, geulen en zandwaaiers. Dit deel van het gebied is door de Provincie Utrecht benoemd als Aardkundig Monument.
Poort naar de Utrechtse Heuvelrug
Een deel van de Utrechtse Heuvelrug is benoemd tot Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Kwintelooijen speelt hierin een bijzondere rol. Het is benoemd tot Poort van het gebied. Bezoekers van het park zullen het gebied hier betreden en gelijk kennismaken met de schoonheid van de stuwwal in de vorm van de oude groeve Kwintelooijen.
De combinatie tussen natuur- en recreatiegebied maken Kwintelooijen een mooi voorbeeld hoe deze gebieden te behouden en te gebruiken.
We hebben een trailtje uitgezet dat bestaat uit 31 caches inclusief de bonus.
De totale lengte van de trail is +/- 10 km. Het is een pittige wandeling, maar wel door een mooi gebied.
De trail is gelegd voor een periode van 3 maanden.
De trail mag niet gelogd worden tussen zonsondergang en zonsopgang.
Behandel de natuur met respect, DUS NIET OMPLOEGEN en laat geen zwerfafval achter.
Met dank aan recreatie Midden-Nederland en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Die toestemming heeft verleend voor het leggen van deze trail.
Heel veel plezier!!!
De Puzzel:
Hoeveel hoger ligt kwintelooijen dan het omringend gebied? (+1) =A
Hoe groot is de voormalige zandgroeve kwintelooijen ? (-15) =B
Wat heeft er tot 1990 plaatsgevonden op kwintelooijen? (-3) =C
Wat is deze oude groeve nu? Een gewaardeerd………… (-2) =D
Er zijn routes voor mountainbikers en ……….. uitgezet. (-6) =E
Wat is benoemd tot de Poort van het gebied? (-9) =F
Hoe vaak komt het woord Kwintelooijen in het verhaal voor? (-1) =G
Hoeveel caches liggen hier incl de bonus? (+1) =H
Geeft een spectaculair uitzicht op de hellingen van de……….? (+32) =I
……… die zijn afgezet voordat het werd opgestuwd door het ijs. (-8) =J
Hoelang blijft de trail liggen …… maanden? (+1) =K
Wat mag je NIET in dit gebied achterlaten?? (+1) =L
NoordA B.CDE
OostFGH I.JKL