Skip to Content

<

Liimatan taival: 25 Linnansaaren kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/23/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
___________________________________________________________________________

Linnansaaren kansallispuisto I

Saimaan Haukivedellä sijaitseva Linnansaaren kansallispuisto suojelee Järvi-Suomen arvokasta saaristoluontoa ja kaunista maisemaa. Puisto on satoine saarineen ja suurine selkineen vesiretkeilijän paratiisi. Täällä näet Suomen järviluontoa kauneimmillaan!
Linnansaaren kansallispuiston tunnetuin asukas on uhanalainen saimaannorppa, mutta alueella pesii myös hyvin tiheä sääksikanta. Vanhassa Linnansaaren torpassa ja sen ympäristössä pääset tutustumaan kaskenpolttoon ja esivanhempiemme elämäntyyliin. Linnansaari tarjoaa elämyksiä niin päiväkävijöille kuin telttailijoille ja veneilijöille.

Jos onni on matkassasi, saatat kohdata Linnansaaren kansallispuiston vesillä uhanalaisen Saimaannorpan. Linnansaari kuuluu norpan parhaimpiin elinalueisiin, ja puistossa elelee kuutisenkymmentä kotipaikalleen uskollista norppaa.
Haukiveden upea järvimaisema vaihtelee sokkeloisesta saaristosta suuriin selkävesiin. Linnansaaren kansallispuisto on 40 kilometriä pitkä ja 5–10 kilometriä leveä, ja siihen kuuluu yli 130 saarta sekä satoja pienempiä luotoja ja kareja.

Kurkista esivanhempiemme elämäntyyliin ja omavaraistalouteen kansallispuiston pääsaarella! Linnansaaren torppa on kunnostettu ikkunaksi entisajan kaskitilan elämään. Rakennusten lisäksi tilaan kuuluu kaskipeltoja ja niittylaikkuja. Kaskeamalla ja hoitamalla maisemaa avataan sellaiseksi, kuin se oli 1930-luvulla.

Historia:

Kansallispuiston pääsaaressa Linnansaaressa ja sen torpassa astut keskelle historiaa. Saarta on käytetty kaski-, heinä- ja laidunmaana ainakin 1700-luvulta asti. 1850-luvulla Linnansaari kuului Waahersalon yläkartanolle ja oli kartanon omistamista Haukiveden saarista suurin. Torppari Adolf Lyytikäinen rakensi Matti-veljensä kanssa kaskiaholle vuonna 1852 vain hirsisen savupirtin, joka pikkuhiljaa laajentui nykyiseksi torpaksi. Linnansaaren torpassa ehti elää monta torpparia, ja välillä se toimi myös savottamiesten majoituskämppänä, kunnes valtio osti tilan metsänvartijan virkataloksi vuonna 1913.
____________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

325 Logged Visits

Found it 323     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.