Skip to Content

<

Porintien polut 1

A cache by JMV88 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/31/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Porintien polut kätkösarjan ensimmäinen kätkö.


Porintien polut on kätkösarja joka kertoo suomen luonnosta ja sen eläimistä. Kätköt ovan aina jotenkin camottuja ja kokoja on useita.

 

Tämä kätkö kertoo yleisesti suomen metsistä.

 

Suomen metsät kuuluvat pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen, jotka levittäytyvät pohjoisella pallonpuoliskolla Alaskasta Siperian kauttaKamšatkalle Kauko-idässä. Havumetsävyöhyke käsittää 40 % maailman metsistä. Vyöhykkeellä kasvaa vain muutamia puulajeja. Pohjoisessa Utsjoella ja Enontekiössä kulkee metsäraja, jonka pohjoispuolella avautuu puuton tundra. Suomi on maailman metsäisimpiä maita: sen pinta-alasta 71,6 % on metsää. Seuraavina ovat Japani (61,8 %) ja Ruotsi (56 %).

Ihmisten elinehdot ovat vuosisatojen ajan rakentuneet metsän tarjoamien luonnontekijöiden varaan, josta he saivat suojaa ja monenlaisia antimia. Metsien taloudellinen hyväksikäyttö ja järkiperäinen hoitaminen alkoi paljon myöhemmin. Metsää on hyödynnetty eränkäyntinä, ammattimetsästyksenä, kaskiviljelynä, laiduntamisena, marjastuksena ja sienestämisenä. Metsien puustoa on puolestaan hyödynnetty polttopuun keruuna, tervanpolttona, laivanrakennuksessa, veisto/käsisahauksena, vesi/höyrysahoissa, vuoriteollisuudessa ja rautaruukeissa. Teollistumisen seurauksena puunkysyntä alkoi voimakkaasti kasvaa 1800-luvulla, jolloin syntyi oma erillinen teollisuuden haara eli metsäteollisuus. Kysynnän seurauksena metsien puuston rahallinen arvo alkoi nousta voimakkaasti.

Suomen metsien kokonaispinta-ala on 26,3 miljoonaa hehtaaria, josta metsätaloudellisesti hyvää metsämaata on 20,3 miljoonaa ha (lisäkasvu yli 1 m³/ha vuodessa). Metsien kokonaispinta-alasta soita on 9,1 miljoonaa hehtaaria (34 %), joista ojitettu 4,9 miljoonaan hehtaaria. Puuston tilavuus on 2,1 miljardia kuutiometriä. Metsien hiilensidontavarasto on 960 miljoonaa tonnia. Tiukasti suojeltuja metsiä on koko maassa 924 000 ha (4,5 %). Uhanalaisia lajeja Suomessa on kaikkiaan 1505 kpl, joista 564:lle metsä on ensisijainen elinympäristö ja suo 67 lajille.

Pohjoismaista Suomessa on kaikkein eniten metsää asukasta kohden eli 4,6 ha, Ruotsissa 2,9 ha, Norjassa 1,6 ha ja Tanskassa ainostaan 0,08 ha.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

517 Logged Visits

Found it 508     Didn't find it 1     Write note 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.