Skip to Content

<

Liimatan taival: 37 Petkeljärven kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/07/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
___________________________________________________________________________

Petkeljärven kansallispuisto I

Petkeljärven arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Kesäisin kävijän havahduttaa hiljaisesta mietiskelystä kuikan kuuluva huuto. Joskus polun saattaa tukkia majavan kaatama puunrunko.

Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity. Luontopolulla voit tutustua muun muassa suoniittyyn ja sen hoitoon perinnemaisemana. Lisäksi puisto kuuluu Patvinsuon ohella UNESCO:n vuonna 1992 perustamaan Pohjois-Karjalan Biosfäärialueesee.

Petraniemen kärjessä sijaitsee Petkeljärven retkeilykeskus. Kansallispuiston ytimessä on nykyisin saatavilla ravintolapalveluita ja majoitustilaa.

Petkeljärven kansallispuisto on suosittu päiväretkikohde.

Historia:

Petkeljärven kauniit harjut muovautuivat mannerjään sulaessa noin 10 500 vuotta sitten. Jään reunan vetäytyessä paljastui sulamisvesitunnelien kohdilta jyrkkärinteisiä, matalia harjuja. Harjumaisemalle tyypilliset suppakuopat syntyivät, kun kasautuvan aineksen sekaan jääneet jäälohkareet sulivat. Suomen ensimmäiset kuivat maat tulivat esille juuri täällä. Samaan aikaan Etelä-Suomen päällä velloi vielä jääjärvi.

Petkeljärven kansallispuisto perustettiin vuonna 1956 yhdessä kuuden muun kansallispuiston kanssa. Ajatus Petkeljärven suojelemisesta oli syntynyt jo ennen sotia, sillä vuonna 1933 alueesta tuli säästömetsä. Sotien jälkeen uusien kansallis- ja luonnonpuistojen perustamista perusteltiin sodanjälkeisillä aluemenetyksillä, koska niiden jälkeen Suomen rajojen puolelle jäi vain kaksi vuonna 1938 perustetuista neljästä kansallispuistosta. Korvaavia uusia puistoja esittivät luonnontieteelliset seurat, mutta Petkeljärvellä myös paikalliset ihmiset olivat aktiivisesti osallisena asiassa.

Petkeljärven puistonvartijan majassa asui väkeä 1970-luvun puoliväliin asti, jonka jälkeen maja on ollut vähäisellä käytöllä. Maja on kunnostettu vuonna 2004. Majaan voi tutustua sen aukioloaikoina

Petraniemessä on osittain entisöityjä toisen maailmansodan aikaisia taistelurakenteita. Lisäksi Joutenjärven rannalla on jäänteitä sodanaikaisista hevossuojista. Varsinaisia taisteluita ei käyty puiston alueella, vaan läheisellä Oinassalmella.
___________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

270 Logged Visits

Found it 264     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.