Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

Archipel #2 - Bankaplein

A cache by DutchDavidof Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/09/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Placed by DutchDavidof,
Adapted bij Ma-Bu.


De Archipelbuurt:
De Archipelbuurt, ook wel Indische Buurt genoemd, is een wijk in het centrum van Den Haag, en ligt tussen Willemspark en de Scheveningse Bosjes. De Archipelbuurt is tussen 1860 en 1890 aangelegd op het voormalige landgoed Duinweide. Men vindt er veel huizen in de neorenaissance-stijl die aan het eind van de 19de eeuw zeer populair was in Nederland.

Geschiedenis:
Tot het einde van de 18de eeuw was het gebied waar nu de Archipelbuurt ligt, een duinlandschap. Er stonden wat buitenplaatsen, er werd gejaagd, er stonden molens, er graasden koeien, en er waren wat moestuinen. In de 19de eeuw veranderde veel door de komst van de Fransen (1795) en het Nederlandse koningshuis (1815). Er kwam welvaart en veel mensen trokken naar Den Haag. Hoewel het Willemspark net was bebouwd had Den Haag dringend woningen nodig. Er kwam een nieuwe kazerne, de Alexanderkazerne (1848), aan de huidige Burgemeester Patijnlaan. De soldaten moesten ergens wonen, evenals de smid, de kleermaker, de wasvrouw enzovoort. In de brede straten woonden de officieren, de smalle straten waren voor het gewone volk. Met schepen werden van de Nassaukade via de Schelpkade zand en schelpen naar de stad gebracht, waar ook veel gebouwd werd. In 1883 werd de Nassaukade overkluisd en voortaan Nassauplein genoemd. De Archipelbuurt is met Willemspark II een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag
Het Bankaplein:
Het Bankaplein is een plein in de Archipelbuurt in Den Haag, op de kruising van de straat en de Riouwstraat. Op die kruising was al in 1879 een rotonde aanwezig, maar een eigen straatnaam voor die rotonde liet nog vier jaar op zich wachten. Op 9 oktober 1883 meldden burgemeester en wethouders van Den Haag aan de gemeenteraad, dat zij aan het plein tussen de beide Bankastraten de naam Bankaplein hadden gegeven. Om het plein staan zes huizen, in het midden staat een fontijn, die door archtect Herman Westra werd gemaakt. Hij is ook bekend van de Passage in Den Haag, Seinpost in Scheveningen en de Haagse Dierentuin. Op initiatief van enkele wijkbewoners is er in 1988 een nieuwe fontein gekomen, gemaakt door Renske Mors en H. van der Leeden. Het ontwerp is gebaseerd op de eerste fontein en heeft ook twee schalen. De details zijn gebaseerd op decoraties van de hekken in de buurt.

De cache:
De cache is snel te vinden. Graag voorzichtig openen en goed terug plaatsen! Let op dat je niet opvalt. Geen spoilers plaatsen AUB!

First founds
-JaSy- (FTF)
-Zuur- (STF)
brouwertjes (TTF)

Deze cache maakt uit van een serie traditionals in de Archipelbuurt:
1. Archipel #1 - De Wachter
2. Archipel #2 - Bankaplein
3. Archipel #3 - Met STIP op de kaart
4. Archipel #4 - De Haagse Beek

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

98 Logged Visits

Found it 71     Didn't find it 15     Write note 2     Archive 2     Unarchive 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.