Skip to Content

<

Kalevalaista kansanperinnettä: Muinaishaudat

A cache by liukasluikku2 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/21/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämän kätkösarjan tarkoitus on esitellä Kalevalaa sekä suomalaista kansanperinnettä. Koska suomalaisessa kansanperinteessä metsä on usein hyvin tärkeässä roolissa, sijaitsevat nämäkin kätköt usein siellä.

Tällä kertaa kätkön aihe ei ole suoraan Kalevalasta, mutta tutussa aihepiirissä yhä liikutaan. Kätkö sijaitsee oletetulla muinaishauta-alueella ja kätkön läheisyydessä olevien painanteiden epäillään liittyvän näihin hautoihin.  Täyttä varmuutta hautojen olemassa olosta ei kuitenkaan ole saatu.

Tällä kätköllä ei tarvitse tehdä mitään vaarallista ja se sopii koko perheen etsittäväksi. Saadaksesi kätkörasian esiin voit tarvita pientä apuvälinettä (esimerkiksi pinsetti). Kätköpaikan vieritse kulkee koirien ulkoilutuspolku, joten olethan huolellinen ettei kätkö paljastu ulkopuolisille.
 
Laitathan kätkörasian huolellisesti takaisin paikalleen, jotta tulevat kävijät saavat kokea löytämisen riemun!!

MUINAISHAUDAT PRONSSIKAUDELLA
 
Pronssikautiset (noin 1000 vuotta eaa.) muinaishaudat sijaitsivat usein parin kilometrin päässä asutuksesta sekä korkealla paikalla lähellä vesistöä. Syynä edelliseen paikan valintaan on pidetty sitä, että näin vainaja on lähellä avaraa luontoa. Toisaalta korkeat paikat eivät usein kelvanneet asutukseen, jolloin ne luonnostaan muodostuivat hautapaikoiksi. Hautapaikkoja saattoi yhdellä alueella olla useita ja ne sijaitsivat lähellä toisiaan.

Tietomme hautojen sisällöstä ovat puutteellisia sekä hajanaisia.  Yleensä vainaja puettiin parhaimpiinsa ja laskettiin puuarkussa hautaan.  Puuarkku sijoitettiin kiviarkun sisälle. Yleinen käsitys on se, että vainajan mukana hautaan olisi laitettu aseita ja työkaluja.  Tämä ei kuitenkaan aina pidä Suomessa paikkaansa, sillä esimerkiksi aseet olivat kalliita ja kenenpä tarvitsisi tuonpuoleisessa tehdä töitä?

Vainajan mukana saattoi olla jokin pieni teräesine, mutta haudoista on pääasiassa löydetty esimerkiksi partahöyliä ja naisilla kampoja.  Ulkonäkö oli tärkeä asia myös tuonpuoleisessa!  Jos vainaja poltettiin, hänen luunsa kerättiin tuhkasta, pestiin ja sijoitettiin tämän jälkeen hautaan.

Hautapaikan ympärille rakennettiin kivinen keko. Tämä keko saattoi olla todella suuri, sillä esimerkiksi Kiukaisista on löydetty hauta, joka on noin 35 metriä laaja ja 4-5 metriä korkea. Kivimassaa haudassa on noin 2000 tonnia eli noin 100 000 kiveä (n. 20 kg/kivi). Tämän määrän kuljettamiseen tarvittaisiin noin 200 rekkakuormaa. Lienee selvää, että tätä hautaa on käsipelillä rakennettu huolella ja vaivalla sekä aikaa säästämättä. Toisaalta hautojen komeus antoi viitteitä myös talon tai kylän varallisuudesta. Eli mitä komeampi keko, sen varakkaampi vainaja!

Tämän kätkön sijaintipaikalla on epäilty sijainneen hautapaikan. Tätä mahdollista hautapaikkaa, joka tunnetaan nimellä Inkilä, tutkittiin kesällä 2010. Täyttä varmuutta mahdollisista haudoista tai niiden iästä ei kuitenkaan saatu.

Ahjossa on myös pari muuta, aivan tämän kätkön läheisyydessä sijaitsevaa paikkaa, joissa on epäilty sijaitsevan vanhoja muinaishautoja. Niidenkään olemassa olosta ei ole saatu täyttä varmuutta.

Lähde:  Salo: Tuoni, Pohjola, Taivas (2012) sekä K E R A V A, Ketjupuiston asemakaavan muutosalueentarkkuusinventointi  5.‐6.7.2010.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

  • MuinaishautaOheinen kiviröykkiö sijaitsee kätköpisteestä noin 40 metriä etelään. Vastaavia röykkiöitä tai kuoppia on useita kätkökallion alapuolella. Toisin kuin kartoissa mainitaan, haudat sijaitsivat kätkökallion alapuolella, ei kallion päällä.
  • MuistolaattaRänsistynyt muistolaatta sekä sen takana muinaishauta.

494 Logged Visits

Found it 466     Didn't find it 15     Write note 6     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.