Skip to content

This cache has been archived.

FruMidtun: Arkiveres

More
<

Fredrik T. Kayser

A cache by Oppdagerne Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/04/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Fredrik T. Kayser

Skulpturen forestiller en av motstandsfolkene - her representert ved Fredrik Kayser, som mottar et "slipp" av utstyr i fjellet. Minnesmerket viser Kayser i ferd med å ta imot en container med utstyr. Den sammenrullede fallskjermen og containeren er begge på bildet. Skulpturen er i sann størrelse, støpt i bronse. Sokkelen er en stor, massiv granittplate. Modelleringen av skulpturen ble gjort i leire med levende modell og bilder av Kayser. Rekvisitter ble lånt fra Bjørn West-museet (uniform, container og fallskjerm). 

 EN:Fredrik T. Kayser (25th May 1918-2nd February 2009)
A Norwegian resistance memeber during World War II. Especially noted for his role in the Norwegian heavy water sabotage at Norwegian Hydros "Vemork". He has been referred to as "Western Norway's Gunnar Sønsteby".

He is also a former scout in 1. Fjøsanger scout group, He volunteered to fight on Finland's side in the Winter War because he wanted to defeat the Communist system.
 
NORSK: Fredrik T. Kayser (25. mai 1918 - 2. februar 2009) 
Norsk speidergutt, friluftsmenneske og motstandsmann. Han var aktiv i 1. Fjøsanger speidergruppe som speider på 1930-tallet. Da med Fredrik W. Rieber-Mohn som speiderleder. 

Fredrik vokste opp på Paradis og trådde sine barnesko her. Som liten var han ivrig speider i 1. Fjøsanger speidergruppe, skiløper og fotballspiller i Minde Idrettslag. Storetveitmarken og områdene rundt var på den tiden en egnet tumleplass.

I sørenden av marken er det en minnestøtte av Fredrik W. Rieber-Mohn, leder av Milorg Bergen og som døde i tysk fangenskap i 1944, i konsentrasjonsleiren Natzweiler-Struthof. Tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahl (til venstre) og Fredrik Kayser (til høyre) stod i sin tid æresvakt da minnestøtten ble avduket 78. juni 1947. Se bilde underNår Fredrik var ferdig med sin skolegang ble han innkalt til militærtjeneste og ble innrullert i Hans Majestet Kongens Garde i 1938. I 1939, etter å ha sett på symfonien "Finlandia", bestemte han seg for å reise til Finland for å støtte finnene i Vinterkrigen. I 1998 fortalte han at han gjorde dette for å beseire kommunist-systemet. Han påpekte også at han aldri måtte løsne ett eneste skudd.
9. april 1940, ble Norge invadert av tyske styrker. Tilfeldighetene skal ha det slik at Fredrik ankom Oslo ifra Finland akkurat denne dagen. Han bestemte seg for å gjøre motstand. 25. april deltok han i slaget om Skjervet, i Granvin. De norske styrkene måtte se seg slått og flyktet til Gudvangen. Herfra reiste Fredrik til Bergen og ble engasjert i den illegale pressen, men han ville så mye mer. I september 1941 fikk han mulighet til å stikke til England og meldte seg for Norwegian Independent Company 1, ledet av Martin Linge.

Hans første oppdrag var Operasjon Anklet som fant sted i Lofoten 26.- 27. desember 1941.

I 1942 planla han Operasjon Woodcock sammen med Kasper Idland og Kjell Endresen. De skulle hoppe i fallskjerm over Nevlandsheia i Gjesdal (Rogaland) og utføre sabotasje mot Sola flystasjon. Første forsøk mislyktes grunnet tåke, mens operasjonen etter dette ble avlyst da en fransk gruppe ble tatt av tyskerne med alt sprengstoffet de skulle bruke.

I 1942, ble det besluttet at man skulle sprenge Norsk Hydro sin fabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. Fabrikken produserte tungtvann som var viktig for tysk forskning på atomvåpen.
Flere aksjoner ble iverksatt; Operasjon Grouse og Operasjon Freshman ble begge en fjasko med flystyrt, motstandsmenn som ble tatt til fange og henrettet.
Fire mann fra Kompani Linge ble sluppet ut over Telemark i fallskjerm, men på grunn av fjaskoen, var de de eneste som var aksjonsklare. Det endte opp med at de måtte overvintre på Hardangervidda.
Natt til 28. februar ble seks nye mann fra samme kompani sluppet ned over Hardangervidda. En av disse var Fredrik Kayser. Operasjon Gunnerside var nå iverksatt. De ni tok seg frem til fabrikken. Fredrik og lagfører Joachim Rønneberg tok seg inn i fabrikken og plasserte ut sprengladningene, mens de resterende skulle sikre tilbaketrekningen.
Etter vel utført aksjon, satte Kayser kursen mot Sverige med fire andre. I løpet av to uker gikk de over 400km på ski.

I filmen Kampen om tungtvannet fra 1948 spiller han seg selv.

Vel tilbake i England ble han forfremmet til løytnant. I 1944 påtok han seg oppdraget med å være nestkommanderende for geriljaavdelingen Bjørn West som skulle bygges opp i Matre, nord for Bergen, i påvente av en eventuell alliert invasjon av Norge. Han ankom Masfjorden med ubåt 15. oktober 1944 sammen med sersjant Severin Synnes. Sammen med sjefen, kaptein Harald Risnes og noen andre fra Kompani Linge, trente de opp over 250 mann. I april-mai 1945 havnet de i kamper mot den tyske okkupasjonsmakt.

Etterkrigsårene
Fredrik forlot militæret etter krigen, og tilbrakte resten av sitt yrkesaktive liv i det private næringslivet. Han var medlem av kommunestyret i Fana i åtte år på 50-tallet som representant for Høyre, selv om han ikke formelt sett var medlem av partiet.
Årene fra 1974 og frem til hans død, tilbragte han på Ågotnes.
Til tross for å bli vist offentlig i filmen om tungtvannsaksjonen, var han i flere tiår ikke villig til å gjennomføre dybdeintervjuer om hans krigshandlinger på grunn av gjentakende mareritt fra krigsårene.


Kjell Harald Lunde fikk Fredrik sitt samtykke tilslutt om å få lov til å skrive en bok. Denne ble utgitt i 1997 og heter "Sabotøren".

Fredrik T. Kayser døde 2. februar 2009 etter å ha lidd av sviktende helse i fire måneder.

Utmerkelser og medaljer

Fredrik ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren to ganger og Æreslegionen etter krigen. Han mottok Deltagermedaljen med rosett og ble av britene tildelt med Military Medal, Defence Medal og 1939–1945 Star. Fra USA ble han tildelt Frihetsmedaljen med bronsepalme. Han mottok også det franske Croix de Guerre med palme.
Her er et filmet foredrag av Joachim Rønneberg hvor han forteller om Vemork-aksjonen, som han ledet.


Tranevåg Ungdomsskole på Ågotnes i Fjell Kommune, har en identisk miniatyrutgave utstilt på skolen, som ble avduket i september 2012. Her kan du lese om avdukingen på kommunens nettside.


SLIK FINNER DU FREM:TRINN 1: N60 20.752 E005 20.802

A= "antall bokstaver i første ord" x 3
B= "antall bokstaver totalt" x 9 + "antall ord"

Trinn 2: N60 20.Nåværende koordinater+A E005 20.Nåværende
koordinater - B
(De nye desimalene skal du ta utgangspunkt i på neste trinn.)

TRINN 2:

Tall på steinen: CDEF-GHIJ

Trinn 3: N60 20.(E) (I) (G) E005 20.(E-F) (C) (B+H)
De nye desimalene skal du ta utgangspunkt i på neste trinn.


TRINN 3:
Plakett 1 (ligger vannrett på sokkelens topp)
K= Antall ord på linjen under de tre stjernene

Plakett 2 (står loddrett på sokkelens basen)
K=Antall linjer med tekst
L=Antall land som er nevnt, utenom Norge

Med dette finner du da koordinatene til trinn 4:
N60 20.nåværende desimaler - (K) E005 20.nåværende desimaler - (L + M)

Additional Hints (Decrypt)

Onxxraviå. Uhyebz ger

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.