Skip to content

"1"Trail po Ostrovrharjevi poti Traditional Geocache

Hidden : 12/16/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Pričetek poti je na koncu vasi, v smeri Besnice, na ovinku za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je nameščena vstopna informativna tabla. Prav tovarna je prva zanimivost na naši poti, saj kot ena najstarejših kemičnih tovarn na Slovenskem (ustanovljena leta 1854 kot Osterberg Öllfabrik) predstavlja zanimivo tehično dediščino. Od tu se mimo usmerjevalne table prične pot vzpenjati v Kašeljski hrib, peljala vas bo mimo Novega in Starega gradu, kamnoloma mlinskih kamonov in čudovitih razglednih točk.

Ta geocache je postavil član Geocaching kluba Geosledec.
Obišči našo » spletno stran in se nam pridruži tudi ti!

Vitezi in gospoda z gradu Osterberg so se v ljudskem jeziku imenovali Ostrovrharji. Ime Ostrovrharji izvira iz markantno strme in šilaste vzpetine, kjer so si postavili prvi grad. Ostrovrharji so koncem srednjega veka sodelovali v bojih proti Turkom. Zadnji od njih, po imenu Jurij Gallenberg, je bil ubit v boju proti njim pri trdnjavi Bihač leta 1562. Ker ni imel potomcev, je rod izumrl, grad pa opustel. Zaradi tega so Ostrovrharji postali ljudski junaki in nastopajo v številnih zgodbah in pesmih.

ostrovrharZaradi tega so Ostrovrharji postali ljudski junaki in nastopajo v številnih zgodbah in pesmih. Najbolj znan je Prešernov Ostrovrhar, nesojeni ženin turjaške Rozamunde. O junaku Ostrovrharju pa so pisali tudi Janez Trdina v Pripovedki od Glasan Boga s podnaslovom Poskus narodne epopeje slovencev in Fran Detela v ljudski baladi Pegam in Lambergar. Lik Ostrovrharja pa je v svoji drami Ostrovrharjeva hči upodobil tudi domačin Anton Corel starejši. Poleg te drame pa je lik upodobil tudi v dveh krajših zgodbah, ki sta izšle v njegovi knjigi S pesmijo in harmoniko.

Poleg poti in viteške skupine pa je po Ostrovrharju poimenovano tudi podgrajsko priznanje, Ostrovrhar leta, ki ga od leta 2007 Vaški odbor Podgrad podeljuje zaslužnim vaščanom oz. prijateljem vasi za njihov trud in prispevek v kraju.

Za vpis v dnevnik potrebujete svoje pisalo. Če pisala nimate zadostuje tudi foto-log.

ENG

 Start of path is at the end of the village, in the direction of Besnica, at the bend of the former factory Arbo where they are install the subscription with information table. The factory is the first attraction on our way, because as one of the oldest chemical factories in Slovenia (founded in 1854 as a Osterberg Öllfabrik) and now represents an interesting tehnical heritage. From here, past the routing table path starts to climb the hill Kašeljski, you will ride past the New and Old Castle millstone quarry stones and beautiful lookout points.

Additional Hints (No hints available.)