Skip to Content

<

Korpilahden kirkko

A cache by JuustoNaksu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/1/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö esittelee korpilahden kirkon.

Lähestythän kätköä kirkon pihalta päin.


Kirkko on korkealla mäellä Päijänteeseen kuuluvan kapean Kirkkolahden pohjoisrannalle kasvaneen kylän yläpuolella. Tyyliltään klassinen puukirkko on muodoltaan sisäviisteinen ja tasavartinen ristikirkko, johon liittyy keskustorni. Ristivarsissa on tympanon -päädyt. Alttaritaulun "Tulkaa minun tyköni" on maalannut Vilho Sjöström 1904. Maalausta ympäröinyt alttarilaite on siirretty sakaristoon Alvar Aallon suunnittelemassa sisätilojen korjauksessa 1927. Kirkon sisätiloja on uusittu myös mm. 1992 M. Huusarin johdolla. B.A. Thulénin urut ovat vuodelta 1904. Erillinen kellotapuli on rakennettu 1885. Kirkon viereisellä hautausmaa-alueella ovat sijainneet seurakunnan aiemmat kirkot. Kirkonmäen etelärinteessä kulkee kirkonkylän vanha keskusraitti, Martinpolku. Sen varrella oleva vanha rakennuskanta, entiset kauppahuoneet ja yksityistalot muodostavat yhä selkeän raittikokonaisuuden. Tien varressa on myös vanhan, 1777 rakennetun kellotapulin alaosa, joka on nyt kotiseutumuseona.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,094 Logged Visits

Found it 1,072     Didn't find it 3     Write note 7     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 3     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 33 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.