Skip to content

Strmol – Dvorje Traditional Geocache

Hidden : 03/05/2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Zaklad vas popelje po okolici gradu Strmol v Dvorjah pri Cerkljah.
The cache takes you to the vicinity of the Strmol castle at Dvorje (Cerklje).

[SLOVENSKO]

O gradu

Tam, kjer so v 13. stoletju gospodarili vitezi Strmolski (prvič je grad omenjen leta 1287 kot dedna last pl. Strmolskih, leta 1292 je bil njegov lastnik Verijand, devet let pozneje Herman Strmolski, leta 1324 pa Friderik Strmolski), tam, kjer so izobraženci fevdalne rodbine Rain in baronske veje von Ruessenstein v 17. stoletju raziskovali rudnine in minerale v okolici, tam, kjer so se do 20. stoletja vrstili fužinarji in posestniki – je pred drugo svetovno vojno ljubljanski industrialec Rado Hribar z ženo Ksenijo ustvaril družabno zbirališče tedanjih slovenskih imenitnikov in umetnikov. Bila sta svetovljana, ljubitelja in poznavalca umetnosti, oba pilota, znana po svoji ekstravagantnosti, leta 1944 pa ...

Grad Strmol (domačini mu pravijo Strmòu ali Strmôl) že od svojega nastanka ohranja slovensko ime, saj mu po strmini nad gradom že od začetka pravijo Strmol, poimenovanje pa je obdržal tudi v nemščini. Je eden redkih gradov, ki v burnih stoletjih ni izgubil izvirne podobe. Sobane ene najbolje ohranjenih srednjeveških stavb presenečajo s svojimi ambienti, s starodavno in še posebej s Hribarjevo grajsko opremo. Poleg gradu Snežnik je Strmol pravzaprav edini grad na Slovenskem, ki ima v celoti ohranjeno tako arhitekturo kot tudi vso notranjo opremo in umetniško zbirko. Grad je bil leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Mimogrede ...

... ste slišali zgodbo o nenavadnem hišnem ljubljenčku, ki ga je Ksenija sprehajala na povodcu? Ste prebrali knjigo Draga Jančarja »To noč sem jo videl« (2010)? Delo je sad avtorjevega preučevanja medvojnega gradiva, ki se delno nanaša na resnično zgodbo zakoncev Hribar. Roman je bil že preveden v hrvaščino, bolgarščino in ruščino, v 2015 pa tudi v nemščino. En odlomek je preveden tudi v angleščino, španščino, francoščino, litvanščino, makedonščino, poljščino in slovaščino.

Ogled

Koliko presenetljivih zgodb se je napletlo za zidovi gradu pod Dvorjanskim hribom, blizu Cerkelj na Gorenjskem! Spoznate jih lahko tako, da obisk zaklada povežete z vodenim ogledom gradu, kar pa je treba malo načrtovati; urnike občasno spremenijo, zato bo najbolj zanesljivo, da se pred obiskom o tem pozanimate sami: http://www.brdo.si/grad-strmol. Noter vas spustijo proti vstopnini. Grad (in z njim parkirišče ob pristavi P1!) je zaprt, kadar je tam protokolarni ali podoben dogodek.

Dostop do zaklada

Postavljeni zaklad vas popelje po bližnji okolici gradu Strmol. Parkirajte bodisi na urejenem parkirišču ob pristavi (P1) bodisi ob gostilni na križišču (P2). Do zaklada pojdite po zunanji strani stare žične ograje; pot se začne na točki START (ST), pri gozdnem robu pa se nekoliko desno od zaklada povzpnite na potko, ki vas pripelje do zaklada. Zaklad je dostopen 24/7.

Med zakladom in gradom pelje tudi pot, ki se začne s sredine dovoza kot travnata terasa. Po tej poti boste šli mimo studenca in vodnega zajetja, ob katerem je bronasti obraz Ksenije, ki ga je pri kiparju Lojzetu Dolinarju naročil njen mož Rado. Z otroškim vozičkom se pride skoraj do zaklada.

Gozdne poti v okolici Strmola sicer peljejo proti Dvorjam in Češnjevku, domačini in drugi pohodniki pa se radi povzpnejo tudi na Dvorjanski hrib in dalje proti Štefanji gori.

En daljni in različni bližnji zakladi

S tukajšnjim gradom Strmol je zgodovinsko povezan tudi istoimenski grad pri Rogatcu, na drugem koncu Slovenije, njemu najbližji zaklad je 61. iz serije evropske pešpoti E7 – GC3P86Y.

V okolici dvorjanskega Strmola vas v svojo družbo vabijo: bližnja Cegelnica GC3P24G (ki je s potmi povezana s Strmolom), nekoliko više serija zakladkov v »prvi vrsti« hribov (Male gore GC4DFPQ, večstopenjski Older than the Church GCVCB8, Ivan 50 – Apnišče GC3JE2N, Možjanca GC21K1Q, Skalca GC3VM0T), še malo više, v »drugi vrsti« hribov, pa za cel planinski šopek zakladkov na Krvavcu. Ne nazadnje je bil zaklad objavljen tik pred smučarskim geodogodkom na tem znanem smučišču – GC4XK83.

Nerelevantne osebne podrobnosti

Grad Strmol običajnim obiskovalcem dolga desetletja ni bil dostopen, oktobra 2012 pa je po prenovi odprl vrata tudi za »navadne« obiskovalce, česar smo se lokalci zelo razveselili. Sama sem od rane mladosti, ko smo jo občasno kakšno nedeljo tudi peš ubirali proti Cerkljam, radovedno pogledovala proti vabljivemu gradu ob gozdu. V tretjem razredu sem ga pri likovnem pouku celo naslikala z vodenkami, tako me je prevzel. Tik pred svojo letošnjo okroglo obletnico sem končno tudi sama zakorakala vanj in imela sem kaj videti. In, ne boste verjeli, celo na klavir sem smela zaigrati. Pridite tudi vi!

Viri:
- Grad Strmol: Odkrijte razkošje preteklosti za najlepša doživetja sedanjosti, Predoslje: Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije [info brošura].
- Jančar, D., 2012: To noč sem jo videl: sample translation. Ljubljana: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
- Močnik, J., 2004: Podobe nekdanjih časov: ob 850. obletnici prve pisne omembe cerkljanske fare. Cerklje na Gorenjskem: Občina.
- Wikipedija: To noč sem jo videl: http://sl.wikipedia.org/wiki/To_noč_sem_jo_videl , dostop 28. 2. 2014].

Več:
- Preinfalk, M., ur., 2006: Iz zgodovine gradu Strmol na Gorenjskem. Kronika 54/2. Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije: http://www.sistory.si/?urn=SISTORY:ID:802#page=1, dostop 28. 2. 2014].


[ENGLISH]

Concise English translation:

- The Strmol castle has had a lively history since the 13th century. Before the Second World War, the castle was owned by Rado and Ksenija Hribar, a cosmopolitan, yet slightly eccentric couple of art connoisseurs and pilots, too. Strmol is one of the two castles in Slovenia that managed to entirely preserve the architecture, inner design and furniture as well as its collections. Since 2004 the castle has been owned by the state.

- Based on the history of the Strmol castle, a novel by the Slovene writer Drago Jančar was published in 2010, so far it has been translated into Croatian, Bulgarian, Russian and, in 2015, into German. An excerpt has been translated into several other languages.

- The castle can be visited (upon entrance fee). Please check the visiting policy/schedules at http://www.brdo.si/grad-strmol/ogledi. The castle (as well as the official parking at P1!) may be closed if protocol or other closed-type events take place.

- Access to the cache: The cache is in the vicinity of the castle. You can park either at the manor house (P1) or at a guest-house (P2). Please take the path along the outer side of the old wire fence; it starts at the ST waypoint. When you reach the wood edge, go a bit to the right and up to the path that takes you directly to the cache, which is available 24/7. There is also a path leading from the castle drive-way to the water spring and further.

Happy hunting!


NOVO: Posodobitev 2. maj 2014: Drevesa, ki so bila poškodovana v žledu februarja 2014, so že odstranili in pot, ki pelje od gradu do zaklada mimo studenca, je spet odlično prehodna.
NEW: Update 2 May 2014: The trees that were broken in the February 2014 blackice have been removed and the path leading from the castle towards the cache is clean again. :)

GRAD STRMOL:


PARKING - PRISTAVA:


DETAJL - HR 1936:


DREVESA BREZ SVOJE SENCE:

Additional Hints (Decrypt)

Arxbp wr ovyn Cvprn novrf. / Vg hfrq gb or n Cvprn novrf.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)