Skip to Content

This cache has been archived.

KKettu: Kauppa lopettanut toimintansa. Tontti on siirtynyt yksityiseen käyttöön ja kätkö on otettava tämän takia pois. Kiitos kaikille käyneille.

More
<

Savolainen rajamailla I: Lähikauppa Partanen

A cache by KKettu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/26/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä kätkö aloittaa allekirjoittaneen Savolainen rajamailla sarjan, joka keskittyy kätkijän kotikuntaan Rautavaaraan. Sarjalla on myös tällä hetkellä Savolainen sutkautus niminen kaima savon sydämmessä Kuopiossa. Sarjojen kätköt tutustuttavat savolaisen ajattelumaailmaan ja tästä syystä ennen aikainen hiusten harmaantuminen voipi olla mahdollista joiden kätköjen ja "ei savolaisten" kätköilijöiden kohdalla.

 

Savolainen rajamailla I tutustuttaa etsijän Ylä-luostassa sijaitsevaan Lähikauppa Partaseen

Ylä-Luosta on perimätiedon mukaan Rautavaaran vanhimpia asuttuja seutuja. Tiedetään jopa kertoa, että Ylä-luostan ensimmäinen asukas tuli Ylä-Luostaan jo vuonna 1637 ja hän oli nimeltään Tiainen. Ylä-luosta koostui pitkään lähes pelkästään valtion maista joilla torpparit asuivat vuokralla aina 1800-luvulle saakka. Tämän jälkeen tilanteeseen alkoi hitaasti tulla muutosta torppareiden saadessaan oikeuden lunastaa viljelemiänsä maita itselleen. Tänä päivänäkin valtio omistaa vielä isoja metsä alueita Ylä-luostassa, jotka hallitsevat maisemaa, joidenkin järvien puhkoessa tätä vihreää erämaata. Sota-aikaan tullessa silloinen Ylä-luostan kylän keskusta joutui pommituksien kohteeksi, pommituksissa, joissa osansa saivat mm. "Lapin" kauppias Jussi Partanen, jonka navetan taakse putosi kaksi pommia, jotka sattuivat onneksi kuitenkin jäämään suutareiksi (sitä ei tiedetä että oliko Jussi juuri silloin lypsyllä kun tämä tapahtui). Toiselle puolen kylän läpi kulkevaa tietä lähelle vanhaa siltaa putosi kuitenkin pommeja, jotka räjähtivät. Pommi kuopat ovat vielä tänäkin päivänä nähtävissä maastossa. Näillä kyseisillä lentopommituksilla nimetön itänaapuri yritti räjäyttää Nurmekseen menevän sillan ja huoltoreitin, tässä kuitenkaan onnistumatta.

Lähikauppa Partanen 1983

Sotien jälkeen tultaessa vuoteen 1978, nykyisin jo pitkän kauppiaan uran tehneet Erkki ja Hilkka Partanen päättivät ottaa vetovastuun Partasenkaupalla, jatkaen näin kolmannessa polvessa olevaa kauppias perinnettä. Ajankuluessa kaupan sijainnin ja kauppiaiden vaihtumisesta huolimatta Partasenkauppa on palvellut matkamiehiä ja paikallisia kyläläisiä näihin päiviin asti. Sukupolven vaihdoksen yhteydessä liikkeen tiloihin asettui kylän asiamiesposti, joka lakkautettiin sittemmin vuonna 2011, Itellan päätöksestä. Lopettamis päätös sai aikanaan kovaa vastustusta koko kunnan ja erityisesti kyläläisten keskuudessa. Ennen niin vilkas kuhina kylällä ja kaupalla on sittemmin hiljentynyt hieman, mutta edelleen matkalainen voi siitä huolimatta kuulla uutisen jos toisenkin, jos sattuu jäämään paikallisten kanssa juttusille.

Lähikauppa Partanen 1983

Kauppa 1980-luvulla

2000-luvun alkupuoliskolla Ympäristökeskus päätti rakennuttaa kodan kaupan pihaan, joka on tänä päivänäkin kelkkailijoiden ja retkeilijöiden vapaassa käytössä. Polttopuita kodalla on tarjolla runsaasti ja kauniilla säällä eväitä voi syödä myös ulkona sijaitsevilla pöydillä. Kodan rakentamisen aikoihin paranneltiin myös monille moottorikelkkaharrastajille tutuksi tulleita moottorikelkkareittejä, joita pitkin pääsee nykyäänkin Nurmekseen, Juukaan ja Kaaville, myös Nilsiä-Tahkovuori, Kipari-Rautavaara, Metsäkartano-Maaselkä ovat kelkkareitin varressa. Voidaankin sanoa, että kota on sijaitsee kelkkareitistön risteyspaikassa, josta reitit jakautuvat eri ilmansuuntiin.

Kesällä ohikulkijan on mahdollista myös pistäytyä uimassa, lähimmän rannan sijaitessa kätköltä vain noin puolen kilometrin päässä. Uimaan aikovan kannattaa pysäköidä auto sillan luona olevalle parkkipaikalle (P2 naatit), josta matkaa rannalle on 150 metriä. Uimaranta sopii hyvin lapsille, koska se on matalaa ja syvenee hitaasti järvelle päin (aikuinen saa mennä puoleen väliin järveä, ihan oikeesti). Varustuksena uimarannalla on uimakopit ja vähällä käytöllä olevat puuceet. Lisäksi vannoutuneelle kalamiehelle luostan joki ja paikalliset vesitöt tarjoavat hyvät mahdollisuudet tuoreen päivällisen hankintaan.

Lähikauppa Partanen 1983

Uimaranta uimakoppeineen

Lähteet: - http://www.datranet.fi/ylaluosta/index.htm - Wikipedia - Oma pää

Sitten hieman itse kätköstä:

Kätkö sijaitsee Lähikauppa Partasen pihapiirissä olevan kodan takapuolella (ei siis kuitenkaan itse kodassa). Kaupan omistajat tietävät kätköstä ja kätköilijällä on lupa käydä etsiskelemässä kätköä kellon ajasta ja päivästä riippumatta pihapiirissä. Lähikaupassa asioivien henkilöiden ei pitäisi häiritä etsintöjä, mutta kodalla ollessa liikettä voi etsintä hieman häiriintyä ja viivästyä. Kota on retkeilijöiden ja moottorikelkkailijoiden vapaassa käytössä, joten odotellessa sopivaa hetkeä voi vaikka paistaa makkaraa kodassa tai syödä eväitä. Kätkön löytämiseksi sinun ei tarvitse kiipeillä puissa tai katoilla :-) .

Lähikauppa Partanen 1983

Kaupan pihassa sijaitseva kota

HUOM! Kätkössä on lokikirja, oma kynä mukaan.

Kauppinen meni Savoon kauppiaaksi, mutta kyllästyi siihen, että savolaiset sanoivat häntä "Kaappiseksi". Kauppinen muutti nimensä oikein virallisesti Kaappiseksi, mutta lopputulos ei ollut paljoa parempi: nyt häntä kutsutaan "Kuappiseksi".

Laitettuasi nimesi lokiin palauta kätkö paikoilleen huolellisesti. Huolellisesti palautettu kätkö takaa, että kätkö ei joudu ilkivallan kohteeksi ja sinun jälkeesi kätköä etsivätkin saavat tehdä töitä löytämisen eteen.. ÄLÄKÄ sitten SPOILAA (paljasta) kätköstä mitään ylimääräistä. Tämä siksi, että muut sinunkin jälkeen kätköä etsivät saisivat nauttia kätkön etsimisestä ja löytämisen tunteesta aidosti.

Additional Hints (Decrypt)

Äyä rgfv enxraahxfvra fvfächbyrygn

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

167 Logged Visits

Found it 150     Didn't find it 8     Write note 4     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.