Rondje Vlaanderen:

www.rondjevlaanderen.be
308 gemeente-cachen
5 provincie-bonussen
1 super-bonus
Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.
Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …
Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.
In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.
Wie erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan uiteindelijk de kers op de taart gaan loggen : De Superbonus !
* Op de website (link) van deze reeks kan je uw paswoorden invullen van je reeds gelogde cachen. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.
Stad aan de Durme sinds 1114
In het midden van de 12e eeuw was was Lokeren een onafhankelijke gemeenschap met landbouw en vlasnijverheid als haar twee economische hoofdactiviteiten.
Tot diep in de jaren 70 bleven haarsnijderijen en slacht- en textielfabrieken de belangrijkste industriële activiteiten in Lokeren. Deze industrie was erop toegespitst vilten hoeden te produceren uit de pelzen van hazen en konijnen.
Met de heraanleg van de markt in 2012 kwam ook een verwijzing naar deze industriële activiteiten onder de vorm van drie uit de kluiten gewassen inoxen hazen op de Durmeoever.
EVENEMENTEN
-
De Lokerse Feesten
Een tiendaags stadsfestival dat sinds 1975 plaatsvindt in de maand augustus. In diezelfde periode worden ook de Fonnefeesten en de Polifonics georganiseerd.
Zo heeft Lokeren 3 festivalterreinen rond de grote markt die bezaaid wordt met kermisattracties.
-
Kovekensstoet
(VZW Koveken)

Koveken / Kovekenskermis is een jaarlijkse traditie in de Heirbrugwijk te Lokeren.
Elke vierde zondag van september trekt er een reuzenstoet door de wijk met meer dan 50 giganten waaraan het publiek de ogen de kost kan geven. Gedurende dit hele laatste weekend van september worden allerlei activiteiten georganiseerd: een kwis, barbecue, rommelmarkt, volksspelen, petanque, een ballonvaart enz.
STEEKGERECHTEN EN STREEKBIEREN
- Cesar is een Belgisch bier van hoge gisting.

Het bier wordt sinds 2011 gebrouwen in Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. Het bier was een idee van Joris van Eetvelde uit Lokeren en striptekenaar van de Urbanus-stripboeken Willy Linthout, eveneens uit Lokeren, was meteen enthousiast. Cesar is in de stripreeks de vader van Urbanus. Het is een blond bier, type tripel, met een alcoholpercentage van 8,5%.
- Dobbelken is een Belgisch bier van hoge gisting.

Het bier wordt sinds gebrouwen in Brouwerij Strubbe te Ichtegem in opdracht van de regionale natuurvereniging vzw Durme voor het bezoekerscentrum van natuurgebied Molsbroek te Lokeren. Dobbelken is een benaming die eeuwenlang gebruikt werd in het Waasland voor Dobbel bier en pas in de laatste oorlogsperiode verdween. Vanaf 1985 wordt Dobbelken bruin (5%) gebrouwen en sinds april 2010 is Dobbelken Amber(6.5%) er bij gekomen.
- Lokerse paardenworsten kreeg het Vlaams label Streekproduct.be in september 2007.

Deze toekenning gebeurde op aanvraag van het Koninklijk Beenhouwerssyndikaat van Lokeren voor de Lokerse slagers-producten die paardenworsten in hun assortiment hebben, in samenwerking met de Stad Lokeren. Dit is slechts het begin: samen met VLAM wordt een dossier ingediend bij de Europese Gemeenschap voor een Europees label.
- De Lokerse vlaai. Het bekendste Lokerse dessert zijn uiteraard de ‘Lokerse vlaaien’.

In 1812 bereidde men hier in Lokeren siroop uit suikerbieten. Landbouwer Joseph Baeten noteert dat hij vlayen heeft gebakken met die siroop ter gelegenheid van het Paasfeest van 1813, en dat ze zeer lekker waren.
Ondanks het feit dat vlaaien geen Lokerse specialiteit zijn – vlaaien in de betekenis zoals wij ze kennen komen in een groot deel van Vlaanderen voor – is de specifieke combinatie van de ingrediënten wel eigen aan de stad. In Lokeren zijn vlaaien stevig (een beetje zoals broodpudding), donkerbruin en met een krokante korst, en worden ze gebakken in ‘vloaëtesten’, geglazuurde aardewerken ovenkommen.
Er is natuurlijk nog veel meer te beleven en te zien in Lokeren!