Skip to content

RV 3.50 : Sint-Niklaas Traditional Cache

Hidden : 04/21/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bij de vraag om een cache te leggen in het kader van 'Rondje Vlaanderen' regio Sint Niklaas dacht ik direct aan mijn geboortedorp Puivelde.


Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

 

 

www.rondjevlaanderen.be

 

308 gemeente-cachen

5 provincie-bonussen

1 super-bonus

 

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

Wie erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan uiteindelijk de kers op de taart gaan loggen : De Superbonus !

* Op de website (link) van deze reeks kan je uw paswoorden invullen van je reeds gelogde cachen. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

! ! ! ! !  AANDACHT  ! ! ! ! !

  Wegens het steeds verdwijnen van m'n magneten ligt er geen meer ter plaatse  

  Voorzie deze zelf en kies voor een STEVIG exemplaar met haakje  

  Zonder lukt het NIET om de schat boven te halen  

 Een touw is beschikbaar 

HEB RESPECT VOOR DE CACHE DUS BREEK DE BOEL NIET AF

 

Rondje Vlaanderen in Puivelde.  Daar langs de Marktstraat ligt een klein driehoekig parkje met prachtige Platanen en een paar zitbankjes, in de buurt gekend als 'Den Tamtoeter' . Hier speelden we als kind vaak met iedereen uit de buurt of smeedden we snode plannen om kattekwaad uit te steken   devil

PUIVELDE:

De eerste parochie van Belsele, de Sint-Andreasparochie, scheurde zich in 1217 van Waasmunster af. 
Reeds rond 1400 was er in de heerlijkheid van Puivelde - die al van 1370 dateert - een Sint-Jobverering. Deze verering begon aan een boomkapel.
Op 14 februari 1414 werd Jacob Van Moere, een telg uit een adelijk geslacht, gedood, waarschijnlijk in een tweegevecht. De moordenaar zou zijn schuld uitboeten door ter plaatse een stenen kapel ter ere van Sint-Job te laten bouwen.
De aan Sint-Job toegewijde bidplaats werd in 1578 door de beeldenstormers verwoest. Ook de kapelanijwoning werd zwaar geteisterd. De eerste proosdij (= woonplaats van de dienstdoende priester) werd gebouwd in 1625 en bekostigd door Johannes Pauwels. Er was ook een klaslokaal aan verbonden waarin de proost les gaf aan de kinderen van Puivelde.
De tweede kapel ter ere van Sint-Job werd gebouwd in 1636, dankzij Mgr. Triest, bisschop van Gent, en Johannes Pauwels. Deze kanunnik was geboren in Puivelde en lange tijd biechtvader in de kathedraal van Antwerpen. Hij overleed op 79-jarige leeftijd en werd in de Puiveldse Sint-Jobkapel begraven. Zijn grafsteen ligt nu bij het kalvariekruis ten noorden van de kerk.
In 1646 plunderden de Hollanders opnieuw het heiligdom. 
In 1801 werd de kapel verheven tot hulpkerk van Belsele en in 1897 werd Puivelde een zelfstandige parochie. De eerste pastoor was Z.E.H. Karel Van Vooren. 
Enkele jaren nadien werd de kapel afgebroken en vervangen door de huidige kerk. Dit bakstenen gebouw werd opgericht in neogotische bouwstijl in 1904-1905. De Gentse architect Hendrik Geernaert tekende het plan.

De kerk bergt enkele mooie werken: het retabel van het hoofdaltaar, een werk van de beeldhouwer Leonard Blanchart (1905-1909) en de kruiswegstaties, van de hand van kunstenaar-beeldhouwer Alois De Beule uit Gent. De glasramen werden geplaatst in 1910. Het Sint-Jobschilderij (1650) van Antoon Van den Heuvel is één van de beste van deze kunstschilder.
Er zijn ook nog een geklasseerd orgel (1859) van de Brugse orgelbouwer François Hooghuys, liturgisch zilverwerk en devotionalia uit de 17e-18e eeuw.

In 2006 werd het eeuwfeest van de kerk gevierd door de inwoners, deze schonken € 7 500 voor het maken van een glasraam ter herinnering aan dit feest.

Sint Job is de patroonheilige van deze parochie met z'n jaarlijkse feestdag op de eerste zondag na 10 mei.  In het verleden was het een écht bedevaartsoord waar er vele honderden gelovigen vanuit alle windstreken 3 rondjes rond de kerkt stapten om bij elke statie van het overlijden van Christus even halt te houden.  Het feest werd verder gevierd in de verschillende café's rond de kerk en voor de kinderen op de kermis.

Een andere belangrijke patroonheilige van deze parochie is Sint Antonius, deze wordt gevierdt op 17 januari waar er dan na de eucharistieviering varkensvlees zoals heuse varkenskoppen, spek en beulingen per opbod wordt verkocht  achteraan de zijpoort van de kerk.  Deze heel oude traditie bestaat vandaag nog altijd al moet ik bekennen dat de opkomst elk jaar minder en minder wordt

Eén van de bekendste priesters op deze parochie was E.H. Piet De Nil, pastoor emeritus.  Hij werd geboren in Temse op 17 oktober 1917.  Op 8 april 1945 werd hij tot priester gewijd.  Hij was priester op verschilende parochies alvorens hij op 28 oktober 1969 naar Puivelde afzakte.  Pastoor Piet was graag gezien in de parochie, je kwam hem dan ook overal tegen zelfs nog in de traditionele priester kledij.  Pastoor Piet maakte van Puivelde een prachtige parochie.  Na een eervol ontslag ging hij op 31 december 1998 op rust maar mocht in z'n pastorij aan de kerk blijven wonen.  In deze pastorij leefde hij samen met zijn zuster Maria De Nil die al haar zorg aan haar pastoor besteedde.  Het overlijden van Maria was dan ook een grote klap voor Piet.  Pastoor Piet overleed op 15 mei 2008, het was een icoon die van de parochie verdween.

 

 

cool  Behandel de cache met de nodige zorg, let op van gluurders cool

yes Berg alles terug op zoals het hoort yes

 

 
 

Additional Hints (Decrypt)

Zntarrg nna gbby ireqjvwag fgrrqf qhf oerat mrxre rra zntarrg zrr qvr wr nna rra gbhj xhag infgznxra. Mbet ibbe rra avrg gr mjnxxr zntarrg :-)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)