Skip to content

<

De Slag bij Reek

A cache by LongTreeCity Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/07/2014
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Uitgeroepen tot "Parel van de maand" juli 2014 door globalcaching.eu.

Deze multi van 5 km gaat voornamelijk door het bos van de Mineursberg en het afgebroken MOB-complex. In het bos ligt ook een MTB-route, dus let ook op de mountainbikers. Het onderstaande verhaal is bedoeld om een sfeer bij deze multi te creëren en is voor een groot deel fictief, maar heeft ook enkele feitjes. De meeste vragen op WP's zijn cryptisch (fantasie gebruiken). Bij alle WP's dient er stapelgeteld te worden tot 1 cijfer, tenzij anders gevraagd. Strategische (GPS) kennis is nodig. Ook kennis van militaire rangen is wellicht handig.

 

Tussen 1794 en 1814 was Reek, Grave en de rest van Nederland bezet door de Fransen onder leiding van Napoleon Bonaparte. Op 5 januari 1814 werd Grave heroverd op de Fransen. Echter, naast Grave was er nog een strategisch punt dat door de Oranjes (Prins Willem van Oranje-Nassau) moest worden veroverd op de Fransen in deze regio. In de bossen nabij Reek bevond zich namelijk de Mineursberg. Hier werd een deel van het leger van Napoleon opgeleid, namelijk de Mineurs en Sappeurs (mijnenleggers en brandweerlieden, zie plaatje). Ook zou volgens de overlevering, een deel van de door Napoleons buit gemaakte spullen tijdens zijn veroveringen hier verstopt liggen. Ben jij in staat om de Slag bij Reek te winnen van de Fransen en de buit gemaakte spullen terug te vinden?

WP 1: N 51.43.427 E 5.40.960

 

Je geschut zet je op de plek nabij de bovenstaande coördinaten. Wegens het soms mulle zand in dit gebied is het toch lastig om de artillerie te kunnen verslepen. Daarom laat je het geschut hier achter. De maarschalk wacht je daar op met een plattegrond van het gebied om jou als kapitein, die leiding geeft aan een compagnie, de laatste instructies te geven. Op de plattegrond (WP 1) wijst de maarschalk naar de blauwe grote stippen, dat de andere compagnies zijn. Deze compagnies zullen voor versterking zorgen en samen een bataljon vormen. Hoeveel andere compagnies zijn er? Dit is A. Nu tijdelijk een andere vraag ivm verdwijnen bord: In de buurt staat een huisje. Dat diende voor de opslag van buskruit. Hoeveel verticale ontluchtingsgaten heeft het huisje aan de voorkant? Dit is A.

 

WP 2: N 51.43.A58 E 5.40.(2xA)00

 

Aangekomen bij WP 2 kom je een huzaar van de cavalerie tegen, die de vijand heeft opgesloten. De huzaar zit opgesloten in een omheining. Uit hoeveel zijdes bestaat deze omheining? Dit is B.

 

WP 3: N 51.43.BA2 E 5.40.BB9

 

Na het bevrijden van de huzaar trek je met je compagnie dieper het bos in en stuit je op de vijand. Na een hevig gevecht trekt de vijand zich iets terug. Er zijn vele slachtoffers gevallen. Zo ook een vijandelijke korporaal die een mooi pak aan heeft met zilveren knopen. Je geeft een bevel aan een soldaat om deze knopen mee te nemen. Hoeveel zilveren knopen heeft de korporaal? Dit is C.

 

WP 4: (C-B)A2 Meter C Graden

 

Na een strijdlustig gevecht rond de heuvel wordt de heuvel met moeite ingenomen en vanaf de heuvel kon doorgestoten worden naar de trainingsvelden van de vijand. De trainingstoestellen kunnen gelukkig nog behouden blijven. Om sterker te worden geef je de soldaten een bevel om hier te gaan trainen en aan hun conditie te werken. Zo moeten grenadiers kracht in hun armen hebben om granaten te kunnen gooien. Uit hoeveel ijzeren ringen bestaat het trainingstoestel waarmee de grenadiers spierballen kunnen kweken? Dit is D.

 

Een compagnie bestaat uit 2 pelotons. Een peloton bestaat uit 2 secties en een sectie bestaat weer uit 2 escouades van 8 tot 12 soldaten. Een escouade wordt naar het andere trainingstoestel gestuurd om hun uitwijktechnieken voor de vijandelijke kogels te trainen. Hoeveel stappen traint een soldaat per keer op dit toestel (niet stapeltellen)? Dit is E.

 

WP 5: 1D5(D+E)0A1B(E-C-A)59

 

Na de training is de strijdlust en het vertrouwen in de compagnie toegenomen en wordt er weer ten strijd getrokken. Dit keer naar een ander belangrijk punt in het bos. De strijd die volgt om dit punt is zeer heftig. Een deel van de compagnie rent uit schrik weg van het door de vijand ingezette levende wapen. Gelukkig is er bij de meeste soldaten door de training wel voldoende moed om ook dit gevecht te winnen. Met name de goed getrainde grenadiers zijn hier beslissend op het slagveld. Welke levende wapens worden hier getraind? Dit is F.

 

WP 6: (F-1)(F-B)C Meter (F:2)(F-A)0 Graden

 

Op weg naar de rand van het slagveld om daar op de versterking te wachten, vallen de gevechten mee tegen het inmiddels uitgedunde Franse leger. Bij de rand van het slagveld ligt een gewonde soldaat van de vijand. Door hem te beloven dat hij zou blijven leven geeft hij je belangrijke informatie over het opgeslagen kamp van de Fransen. Deze zou zich namelijk in de richting van Nijmegen . . (tweede cijfer is G) begeven. Dit kan volgens jou niet kloppen, want daar komen immers jouw versterkingen vandaan. Je twijfelt aan zijn geloofwaardigheid en gaat zelf op onderzoek uit in de andere richting, want het kamp moet immers wel dichtbij de Mineursberg liggen voor de trainingen. Om te laten zien aan je compagnie hoe moedig je bent, heb je een plan bedacht. Je gebruikt het uniform van de gewonde soldaat om het kamp van de Fransen te gaan saboteren. Je compagnie laat je achter zodat de versterking zich daarbij kan aansluiten.

 

WP 7: N 51.44.G(E-D)3 E 5.40.(A+G)A6

 

Bij de ingang van het kamp word je aangehouden door de kampwachter. Hij ziet aan je bloederige uniform dat je naar de waterbron in het kamp moet om het uniform schoon te maken en dat je met het water op kunt knappen. Welke waterbron ligt er OP het kamp? Dit is H.

 

WP 8: N 51.43.(H+A)(C-H)2 174HFC

 

Bij de waterbron zie je dat de vorige saboteur al een wateraansluiting heeft gesaboteerd. Schoon water is immers van groot belang tijdens het voeren van een oorlog. Je voorganger heeft helaas minder geluk gehad en is gepakt door de Fransen. Zal dit jou ook overkomen? Je gaat voorzichtig te werk op zoek naar de andere wateraansluitingen om deze te saboteren. Hoeveel andere aansluitingen zijn er? Dit is J.

 

WP 9: N 51.43.(A+J)F7 E 5.40.J(E-J)6

 

Op weg, na het saboteren, naar de uitgang van het kamp stijgt de spanning. Zal je het halen om veilig het kamp van de vijand te kunnen verlaten? Bij het wachterhuisje bij de uitgang begroet je de wachter. Het eerste cijfer van het nummer van het wachthuisje is K.

Je vraagt de weg naar de uitkijktoren om daar de soldaat die op de uitkijk staat af te kunnen lossen. De wachter vertelt dat hij daar ook regelmatig op wacht staat en dat het vanaf de uitkijktoren (J+G)(H+K)B meter en (E-F) graden (WP 10) is om het wachterhuisje te kunnen zien.

 

WP 10: Zie tekst.

 

Bij de uitkijktoren begroet je de soldaat die op wacht staat. Hij staat alleen op wacht, omdat het Franse leger inmiddels aardig uitgedund is en zoveel mogelijk mensen aan het front moeten strijden. In plaats om hem af te lossen overmeester je hem. Het nummer van de uitkijktoren -1 is L.

 

WP 11: N 51.43.(E-L)H8 E 5.40.(L-A)G4

 

Je rent vlug het bos in. Daar kom je een van je eigen mannen tegen die helaas te dicht bij de uitkijktoren is gekomen. Aangezien je nog het uniform van de Franse soldaat aan hebt, wissel je die om. Dieper in het bos wordt je opgemerkt door een van je eigen verkenners en kun je je weer aansluiten. Niet veel later scheren de kanonskogels om je oren. Toch artillerie in de bossen? Na een pittig gevecht zie je de artillerie. Je kunt deze vrij gemakkelijk onschadelijk maken, omdat het door de vijand moeilijk verplaatst kan worden in het bos. Hoeveel wielen heeft dit geschut? Dit is N.

 

De loop van het geschut staat gericht zodat het een bereik heeft van NAL meter op (B+N)D graden (WP 12).

 

WP 12: Zie tekst.

 

De grootste strijd is gestreden en de vijand trekt zich definitief terug in het kamp. Doordat jij daar hun watervoorziening hebt gesaboteerd, is het een kwestie van tijd dat ze zich overgeven of het kamp achterlaten. Op de terugweg richting de maarschalk kom je een grote sergeant-majoor tegen. Deze zegt dat de soldaat, voor jou rechts van de sergeant-majoor, die een groot geweer van de grond schuin houd op E meter afstand van de sergeant-majoor een briefje heeft gevonden met informatie van de vijand bij een vijandelijk slachtoffer. De soldaat geeft je het briefje met de vraag of jij er iets mee kunt doen want hij komt niet uit de informatie. Kom jij er wel uit? Zoek achter de soldaat met het schuin gehouden geweer het briefje waarop staat hoe je bij de buit gemaakte spullen kunt komen.

 

Banner:

<a href="http://www.geocaching.com/geocache/GC575A8_de-slag-bij-reek?guid=e9b64c42-2369-439c-bfeb-f188e573bc46" target="_new"><img src= "http://imgcdn.geocaching.com/cache/large/c5641665-b7fe-43ce-ae9c-293705a5d895.jpg" border="0" ></a>

 

Wij danken "Team Poef" voor het proeflopen.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.