Skip to Content

<

Älänne 12: Kasvillisuus

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/22/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkösarja on asetettu Vongankoskelta Haatainniemeen kulkevan 8.5 km pitkän luontopolun varteen. Kätkösarja esittelee Lapinlahden ja Rautavaaran kunnan alueella sijaitsevan Älänteen Natura 2000 -alueen.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii Metsähallituksen vuonna 2007 julkaisema Älänteen Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma.

Helppokulkuinen janamuodossa oleva luontopolku, jonka päässä sijaitsee Haatainniemen laavu, tulipaikka, käymälä ja hiekkaranta.

_____________________________________________________________________________

Kasvillisuus: Älänteen alueen kasvillisuuden piirteisiin vaikuttaa pitkälti maantieteellinen sijainti kasvillisuudeltaan karu Maanselän vedenjakajan alueella. Alue on myös metsä- ja suokasvillisuusvyöhykkeiden vaihettumisalueella. Kasvillisuuden piirteissä on pohjoisten piirteiden lisäksi eteläisiä piirteitä.

Metsäkasvillisuus kuuluu keskiboreaaliseen metsäkasvillisuusvyöhykkeesee, jonka tyypit vastaavat Pohjanmaan-Kainuun metsätyyppejä. Yleisin metsien tyyppi Älänteellä on kuivahkon kankaan variksenmarja-puolukkatyyppi (EVT). Metsien pinta-alasta tätä tyyppiä on yli puolet (504 ha). Rehevämpää kasvillisuutta on Tiilikkajokivarressa, missä tulvavedet tuovat mukanaan ravinteita rannoille. Jokivarressa on jo lehtokasvillisuudenkin piirteitä.

Älänteellä on vajaat 700 hehtaaria soita, joista rämeitä on yli 400 hehtaaria ja nevaa vajaat 200 hehtaaria. Älänteellä on 27 pienalaista korpea, ja niiden pinta-ala on 57 hehtaaria. Rämeet ovat tyypillisimmillään isovarpurämeitä, jotka vaihettuvat tupasvillarämeiden kautta lähinnä nevarämeiksi. Korvet ovat useinmiten mustikkakorpia, mutta Älänteellä on myös muutamia rehevämpiä ruoho- ja heinäkorpia. _____________________________________________________________________________

HUOMIO. Näätähiekalla polulla olevat pitkospuut saattavat olla veden alla keväällä ja syksyllä.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Näätähiekalta Haatainniemeen Youtube video: (visit link)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

175 Logged Visits

Found it 174     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.