Skip to Content

<

Savolainen sutkautus XIII: Kiintorasti

A cache by KKettu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/30/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kätkö jatkaa allekirjoittaneen tekemän Savolainen sutkautus sarjaa. Sarjan kätköt ovat varsin savolaisia ja tästä syystä ennen aikainen hiusten harmaantuminen voipi olla mahdollista joiden kätköjen ja kätköilijöiden kohdalla. Sarjalla on myös tällä hetkellä Savolainen rajamailla niminen kaima Savon laitamilla.

Savolainen sutkaustus XIII, tutustuttaa kätköilijän suunnistukseen, kätkön lähellä olevan kiintorastin muodossa. 

Suunnistus:

Suunnistus on urheilulaji, jossa kuljetaan maastossa tarkoituksena löytää karttaan merkityt rastit oikeassa järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. Maasto voi olla rakentamatonta luontoa, esimerkiksi metsää tai rakennettua puistoa ja taajamaa. Kartan lisäksi suunnistamisen apuna käytetään usein kompanssia.

Suunnistusreitti on merkitty karttaan joukolla numeroituja violetteja ympyröitä, rasteja, jotka on yhdistetty väliviivoin. Maastossa kartan rastipisteet on merkitty oranssi-valkoisella kolmisivuisella rastilipulla.

Suunnistuksen alkuperät ovat Skandinaviassa 1800-luvun sotilaiden liikuntamuotona. Kilpasuunnistus alkoi Norjassa vuonna 1897. Lajin suosio kasvoi 1930-luvulla parempien kompassien myötä. Ensimmäinen Suomenmestaruuskilpailu järjestettiin vuonna 1935. 1960-luvulla suunnistuksesta tuli kansainvälinen ilmiö.

Ensimmäinen maailmanmestaruuskilpailu järjestettiin 1.10.1966 Fiskarin kylässä Pohjassa, läntisellä Uudellamaalla. 

Kiintorastit Kuopiossa:

Kuopion kiintorasteja löytyy tällä hetkellä Neulamäestä, Rauhalahdesta ja Jynkänvuorelta. Kiintorasteja Kuopiossa ylläpitää Kuopion Suunnistajat, jotka huoltavat rastit kerran vuodessa. Ylläpito perustuu Kuopion kaupungin kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen. Kiintorasteilla suunnituksesta kiinnostuneet voivat harjoitella omalla aikataulullaan. Kiintorasti tunnistaa siitä että merkkinä on valkealla pohjalla rastilippukolmio ja teksti kiintorasti, sekä tussilla rastin numero. Muut suunnistusrasti viritelmät metsissä eivät ole kiintorasteja. Jos löydät kätköilyn yhteydessä joskus kiintorastin maasta, tulee tämä ottaa talteen ja ilmoittaa tästä kyseistä kiintorastia ylläpitävälle taholle. 

Suunnistuksen sanastoa:

Emit:

emit

Elektroninen leimausjärjestelmä. Rastilla käydessään suunnistaja käyttää oman Emit-kilpailukorttinsa rastin Emit -leimasimessa. Kilpailukorttiin rekisteröityy rastin koodi ja rastillakäyntiaika. Kilpailun jälkeen kilpailukortilla olevat leimausten aikatiedot siirretään lukuleimasimen avulla tulospalvelujärjestelmään.

Itkumuuri: 

Järjestäjän osoittama paikka, jossa kilpailijalla on mahdollisuus selvittää omaan suoritukseen liittyviä epäselvyyksiä.

Hajontamenetelmä:

Ratamestarin käyttämä menetelmä, jolla kilpailijajoukko hajotetaan rasteille eri järjestyksessä. Hajonnasta riippumatta kilpailijat, tai viestissä joukkue, suunnistavat lopulta tasapuolisesti täsmälleen samat rastivälit.

Kartan suuntaaminen:

Kartan kääntäminen kädessä – yleensä kompassin avulla – pohjois-eteläsuuntaan. Tavallisesi kartan yläreuna osoittaa tällöin kohti pohjoista.

Levykompassi:

Perinteinen kompassimalli, jossa neularasia on asennettu suorakaiteen muotoiseen levyyn. Kompassinarulla ranteeseen kiinnitettyä levykompassia pidetään kämmenessä ja sillä on mainio suunnistaa suunnassa pitkiäkin välimatkoja.

kompassi

Optimireitti:

Nopein reitti kahden rastipisteen välillä.

Peukalokompassi:

Moderni kompassityyppi, jossa pieneen pohjalevyyn kiinnitettyä neularasiaa pidetään peukalossa kartan päällä. Peukalokompassin avulla suunnistaminen perustuu vahvasti oikein suunnatun kartan ja maastohavaintojen yhdistämiseen

Pummi:

Tilanne, jossa suunnistussuoritus ei suju, kuten oli suunniteltu. Matkan varrelle tulee yllättäviä ylimääräisiä kiemuroita. Pummi on kaikkien suunnistussuoritusten jälkeisten spekulaatioiden äiti.

Rastipukki:

Rastipisteeseen puusta rakennettu ”teline”, johon emit -leimasin on kiinnitetty.

Rastipiste:

Se maastonkohta, johon rasti on sijoitettu, esimerkiksi kivi tai jyrkänne.

Rastimäärite:

Kuvallinen selite, joka kertoo suunnistajalle rastilipun tarkan sijainnin tarkemmin kuin pelkkä kartan karttamerkki. Esimerkiksi kivi, korkeus 2 metriä, itäsivu.

Suppa:

Suppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana harjualueille muodostunut, usein pyöreä painanne. Suppa voi olla laakea ja matalahko tai jyrkkäreunainen ja melko syvä monttu.

Suunnassakulku:

Suunnistajan eteneminen ottamansa kompassisuunnan mukaisesti.

Virheellinen leima:

Suunnistaja on käynyt väärällä rastilla. Emit -rastileima ei vastaa oikean radan leimaa.

Yösuunnistus:

Suunnistaminen pimeässä. Eroaa normaalisuunnistuksesta vain siinä, että kilpailija käyttää otsavaloa ja rasteilla on yleensä normaalien rastilippujen lisäksi pienet heijastimet.

kompassi

Sitten hieman itse kätköstä:

Kätkö vie etsiän lähelle yhtä metsän monista kiintorasteista. Kätkön ympäristö on pääasiassa rauhallinen, etsintöjä voi haitata satunnaisesti paikalle eksynyt ulkoilija tai suunnistaja. Maan ollessa märkänä kannattaa kätköä etsiessä liikkua varovasti.

HUOM! Kätkössä on lokikirja, kynä, teroitin sekä kätkö tiedote. Kätköön voi jättää matkalaisia.

Hukkaan valui, sanoi savolainen sudenraiskaaja.

Äläkä sitten SPOILAA eli paljasta kätköstä mitään ylimääräistä muille. Tämä sen vuoksi, että muut sinunkin jälkeen kätköä etsivät saisivat nauttia kätkön etsimisestä ja löytämisen riemusta ihan aidosti.

Additional Hints (Decrypt)

Crevagrrg xhaavnna, fnibynvfra znhfgrra xren.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

166 Logged Visits

Found it 132     Didn't find it 28     Write note 5     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.