Skip to Content

<

Kellon lossi

A cache by simppajoki Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/26/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kellon lossi on käytössä Pudasjärvellä, Iijoen keskijuoksulla Yli-Kurjen Kellolammen alapuolella. Lossi on kapulalossi eli sillä liikennöidään vetämällä lossia joen yli pingotetun vaijerin ja kapuloiden avulla miesvoimin.


Losseja on Suomessa vielä lukuisia, mutta Pudasjärvellä tämä on ainoa vielä liikenteessä oleva. Aikoinaan niitä oli käytössä vaikka kuinka monta, mutta ne ovat tulleet korvatuiksi silloilla.

Kellon lossi palvelee Iijoen etelärannan asutuksen, mökkiläisten ja muiden kulkijoiden tarpeita. Teitä pitkin pääsee ajamaan etelään Puhokselle asti, länteen Puolangan tielle ja itään Taivalkosken Metsäkylän tielle.

Nykyinen Yli-Kurjen Kellon lossi on ainakin toinen ellei peräti kolmas, joka liikennöi Iijoen yli tällä kohtaa. Edellinen lossi todettiin 1990-luvun alkupuolella huonokuntoiseksi ja pieneksi sekä kunnan kannalta tarpeettomaksi, ja koko liikenne päätettiin lopettaa. Kylän puuhamiehet saivat kuitenkin hankittua liikenteestä poistetun lossin Pudasjärven kunnan hyväksynnän jälkeen. Se siirrettiin Yli-Kurkeen, maalattiin, sinkkivaijerit ja ketjut uusittiin ja uiton miehet rakensivat laiturit molemmin puolin jokea. Lossin hoidosta vastaa edelleenkin kyläyhteisö ja kunnossapidon rahoituksessa avustaa Pirkanmaan Ely-keskus Tampereella. Lossi on omatoiminen kapulalossi, joka toimii vetämällä metallikapuloilla sinkkivaijerista. Lossin hakua varten paikalla on vene, jota myös vedetään oman vaijerinsa avulla.

 

Mikrokokoinen talvilöydettävä kätkö sijaitsee Iijoen pohjoisrannalla lossin lähettyvillä. Se ei sisällä kynää eikä kulkijat siihen mahdu. Laita se takaisin samoin kuin se olikin.

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

37 Logged Visits

Found it 32     Didn't find it 3     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.