Østre Enger har en lang historie og det er funnet vikinggraver på området.
Hovedbygningen som brant i 1919 var opprinnelig en nesten 200 år gammel bygning og det forsvant mye historie under den brannen.
Det eneste som ble reddet ut av huset av møbler, var spisestua. Den er av bjørk og laget av en snekker som har satt mange spor etter seg i Sylling. I tillegg har de en stor kobberkjele, som var på utlån til de som bygde vei oppover til Skaret da hovedbygningen brant.
Den nye bygningen ble tegnet av daværende eiers bror, Hans T. Enger og er i to fulle etasjer med valmet tak. Det sies at det ble brukt over tre hundre kubikkmeter tømmer for å bygge den, og at mye av dette ble fraktet til Drammen for å skjæres og høvles.
I 1850-åra ble skyss-stasjonen ved Svangstrand flyttet opp til Østre Enger. Nyveien fra Sylling til Skaret i Hole ble ferdig ca 1854 og trafikken endret mønster da gamle Ringriksvei 285 gikk gjennom gårdstunet på Østre Enger. Skyss-stasjonen ble offisielt nedlagt i 1911, men i praksis fungerte den som før samtidig som det var det et overnattingssted for reisende. Da hovedbygningen brant i 1919 ble denne virksomheten avsluttet.
Det var den gang slik at de som ble skysset bodde i hovedbygningen, mens skysskarene holdt til i sidebygningen, i bryggerhuset. Der var det en stor bakerovn, og hestekara holdt til i etasjen over og fikk varme fra ovnen gjennom natta.
I dag er det produksjon av saft og andre drikkevarer. De har i dag ca 60 mål dyrket mark med solbær, bringebær, rips og stikkelsbær, 2595 mål skog og 290 mål annet areal med gamle tilplanta eller tilgrodde beiter. Bær og safter rett fra gården kan bestilles eller kjøpes på gårdsbutikken.
(All informasjon er hentet fra Bærgården hjemmeside.