Skip to Content

<

Dobrodošli v Velenju

A cache by Picassoman Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/26/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Velenje - mesto z vizijo in mladostno energijo

Velenje je mlado, sodobno evropsko mesto. Leži v vzhodnem delu Šaleške doline, ob porečju reke Pake. Kot trg je bilo prvič omenjeno v 13. stoletju, mesto pa je postalo šele v petdesetih letih 20. stoletja, ko so sredi polj in zelenic v le nekaj letih z udarniškim prostovoljnim delom zgradili novo, sodobno mestno središče. Marljivi graditelji so opravili več kot milijon udarniških ur. V mesto so prišli z vseh vetrov, ker so iskali boljši jutri, skupaj pa so zgradili lepo, multikulturno in gostoljubno mesto. Velenje je danes eno najmočnejših gospodarskih središč Slovenije. Je mesto velikih gospodarskih sistemov, opremljeno s sodobno infrastrukturo. Stebri gospodarskega razvoja so energetika, kovinsko predelovalna in gradbena industrija, v zadnjem času pa se dobro razvijajo tudi okoljevarstvena, obrtniška in trgovska dejavnost, ter seveda turizem. Je zaposlitveno, upravno in izobraževalno središče širše Savinjsko-šaleške regije. 

Velenje - pisana paleta športnih, rekreativnih in adrenalinskih priložnosti

Lepa narava je v Velenju vidna in dostopna povsod. Velenjska urejenost in gostoljubje pa sta bila že velikokrat nagrajena tako v državnem kot mednarodnem merilu. K mestnemu utripu pomembno prispevajo sodobno opremljeni športni objekti; mestni stadion, Rdeča in Bela dvorana, smučarsko skakalni center, pokrit zimski bazen …Nekaj posebnega je turističnorekreacijsko območje ob jezeru, urejeno na območju ugrezninskih jezer, ki so nastala zaradi izkopavanja premoga. Danes je eden najlepših in najzanimivejših športnih centrov v Sloveniji, ki živi od jutra do večera. Čaroben objezerski svet vabi ljubitelje sprehodov v naravi, rekreativnega teka (pozimi tudi na smučeh) kolesarjenja in jezdenja. Ljubitelji vodnih športov na Velenjskem jezeru s pridom izkoriščajo veter za jadranje na deskah in jadrnicah, uživajo v veslanju ter čolnarjenju. Velenjsko in Škalsko jezero sta pravi raj za ljubitelje ribolova, pozimi pa za ljubitelje drsanja v naravi.

Velenje - skozi nepozabna doživetja do lepih spominov

Že nekoč je bilo v dolini jezero z otokom in belim gradom. Z njim in meglicami, ki so plesale nad jezerom, je povezanih velikodolinskih bajk in povesti, ki so krožile iz roda v rod. Danes so tudi navdih za zanimive turistične poti, sploh na zaradi premogovništva preoblikovanem delu doline, ki je po revitalizaciji kot ustvarjen za razvoj turizma. Bajka pravi, da je v jezeru na dnu Šaleške doline spal lintvern, jezerski zmaj, imenovan tudi Pozoj. Bil je prijazen, a ko se je jezero začelo sušiti, je za to okrivil ljudi. Postal je nasilen, zato so se ljudje iz doline zatekli v hribe, kjer so živeli v preprostih hišah, kakršna je danes samo še Kavčnikova domačija v Zavodnjah. Bogatejši so si na obrobju doline zgradili utrjena bivališča: Šaleški, Velenjski in Pusti grad. Šaleški in Pusti grad sta bila slabo utrjena, zato ju je Pozoj zrušil. Danes so tam samo še ruševine. Trdno obzidje Velenjskega gradu pa je prebivalce obvarovalo pred Pozojevim besom in še danes ta mogočna zgradba čuva dolino. Ko se je jezero povsem posušilo, je za Pozoja življenje v dolini postalo neznosno, saj mu je koža skoraj okamenela. Pobegnil je v hribe in se skozi razpoko na Smrekovcu skril pod zemljo. Kasneje se je naselil v podzemnem jezeru pod Lomom. Voda je bila zanj prehladna, zato je začel nabirati premog pod dnom Šaleške doline in ogrevati jezero. Ker je močno kuril, se je iz Smrekovca začel valiti gost dim, topla voda pa se je dvigala in v Topolšici prišla na površje. Potem je Pozoj v podzemlju potonil v globok spanec in ljudje so počasi pozabili nanj. Ko so v dolini začeli kopati premog - leta 1766 ga je odkril pater Steinz, naj bi se Pozoj neke noči izmuznil skozi rudniški rov. Ko je prišel na površje, je ugotovil, da so ljudje nekoč lepo dolino močno onesnažili. Razočaran se je vrnil pod zemljo in nadaljeval svoj spanec. Konec dvajsetega stoletja so ga rudarji ponovno zbudili in spet se je vrnil na površje. Tokrat ga je pričakalo prijazno okolje in čisto jezero. Pozoj se je potopil vanj in spet postal miroljuben. Zdaj ponovno živi na dnu Velenjskega jezera. Vse opisano v bajki lahko ob obisku Pozojeve doline in Pozojeve turistične poti podoživite tudi vi. Z malo sreče boste prijaznega zmaja tudi videli, Velenjsko doživetje pa se vam bo gotovo za vedno vtisnilo v spomin! 

Velenje - ko zacveti energija otroških in mladostnih idej

Velenje ni mlado le po letu izgradnje, mlado je tudi po povprečni starosti prebivalcev. Posebno skrb zato namenjamo otrokom in mladim. Mesto je polno lepih otroških igrišč, med katerimi izstopa igrišče v središču Velenja. Delček igrišča je s fitnesom na prostem namenjen tudi odraslim. V Vili Mojca sta urejena otroški mladinski center in spletna kavarna, ki mladostnike vabita vse leto. Otrokom in mladim so namenjeni tudi številni kulturni in športni dogodki in festivali. Navihana in radovedna Pika Nogavička, s kitkami in pegicami na licih, je vsako leto septembra »ta glavna« v mestu. Že dobri dve desetletji lahko vpisana oblačila odeto deklico spoznate na največjem otroškem festivalu v Sloveniji in daleč naokrog. Ko Pika v septembru za teden dni prevzame oblast v mestu, otroška domišljija dobi krila. Svoje male prijatelje deklica, ki nikoli ne želi odrasti, povabi na številne razstave, Pikine ustvarjalnice, jih uči humanitarnosti in zabava v glasbenih, plesnih in gledaliških predstavah.

Ustvarjalnosti, idej in energije mladim v Velenju nikoli ne zmanjka. V hladnejših mesecih se družijo in ustvarjajo v Mladinskem centru Velenje, v toplejših pa oživijo tudi ulice, parke in trge mesta. V maju, mesecu mladosti, ob koncih tedna dogajanje v mestu poživi festival Dnevi mladih in kulture (DMK). Pred iztekom šolskih počitnic, konec avgusta, pa se v mesto spusti lepa Kunigunda. S svojim festivalom razgiba nova in stara prizorišča pod milim nebom, njeno ustvarjalno energijo in kreativne ideje mladih začutimo v vseh porah. Na festivalu se predstavljajo tudi alternativne gledališke in glasbene skupine iz domovine in tujine. Kunigunda gostuje tudi v nekdanjem letnem kinu ob Škalskem jezeru, ki so ga mladi z udarniškim delom iztrgali pozabi.

Velenje - začimbe vsakdanjemu utripu mesta

Velenje je dogodkov in življenja polno mesto, ki ga letno obišče več kot 600 tisoč ljudi. V njem različne organizacije, javni zavodi, podjetja in številna društva letno pripravijo vsaj 1.500 prireditev. Je mesto medkulturnega sožitja, svobodnega duha in ustvarjalnih ljudi; športa, kulture in glasbe. Le malo katero mesto se lahko pohvali s toliko odličnimi glasbeniki in glasbenimi skupinami kot prav Velenje. Mesto je prepoznavno po številnih in tudi množičnih turističnih, rekreativnih, športnih in kulturnih prireditvah. Med tradicionalnimi prireditvami so najodmevnejše in najbolj obiskane: mednarodni atletski miting, Protour MOPS – mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu, VIP teniški turnir, pustolovsko tekmovanje Adventure Race Slovenia, mednarodni konjeniški turnirji, jadralne regate … Veliko ljudi privabita Cvetlični in Jesenski sejem. Tudi Skok čez kožo, prireditev ob prazniku rudarjev postaja vse bolj prepoznavna in množično obiskana. Pomemben mesec v mestu je tudi december, ko se v sklopu Čarobnega decembra zvrstijo različni dogodki, predstave in Praznični sejem.

Additional Hints (Decrypt)

rqra zrq zabtvzv...
m anwqravz enianwgr armab...m cenib gruavxb ob fxngyvpn fnzn cevyrmyn ira :)
cbieav i ceibgav cbybmnw !!!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

133 Logged Visits

Found it 127     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.