Skip to Content

This cache has been archived.

Neon Tetra: Aangezien het event al weer even voorbij is, is het tijd voor het archief. Zou je dit in het vervolg na 4 weken zelf willen doen?

Hartelijk dank voor het organiseren. Mocht dit event nog Trackables bevatten, dan kunnen die ook na archivering uit het event gehaald worden.

Met vriendelijke groet,
Neon Tetra
Geocaching Community Volunteer Reviewer

More
<

CitoEvent: Ontdek de stelling van Den Helder

A cache by Helderse cachers Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, April 25, 2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

In samenwerking met de Gemeente Den Helder gaan we over een groot deel van de Stelling Den Helder lopen. Tijdens de wandeling ontdoen we de Stelling gelijktijdig van allerhande zwerfvuil.


De Stelling van Den Helder is in opdracht van Napoleon gebouwd, in de Tweede Wereldoorlog is hier door de bezetter handig gebruik van gemaakt om er bunkers op te bouwen, om Den Helder beter te kunnen verdedigen. Zo ontstond een mooie mengelmoes van bakstenen en betonnen verdediging objecten die een mooie route vormen gecamoufleerd door de natuur.

Ben je voorstander van een schone natuur.

. Ben je geinteresseerd in historie.

.................. Wil je een mooie wandeling maken.

........................................ Wil je collega cachers ontmoeten en........

tot slot

...................................... Wil je een fort bekijken?

Dan is dit een cito event waar je aan deel MOET nemen.

Datum:
Zaterdag 25 april 2015

De dag ziet er als volgt uit:
Inloop tussen 10.00 en 11.00 uur. We verzamelen bij / in Hotel Den Helder gelegen aan de Marsdiepstraat 2 te Den Helder. Hier wordt je ontvangen met koffie, thee, limonade en iets lekkers. Je dient zelf voor je eigen lunch te zorgen.

Om 11:00 uur wordt er een korte uitleg gegeven. Daarna gaan we op pad over de liniedijken en paden, door het landschap om de stelling vrij te maken van zwerfvuil. Er worden twee routes uitgezet die met een GPS in de hand gelopen kunnen worden. Op het verste punt van elke route is er een fort open gesteld.

Dit event is ook toegankelijk voor geinteresseerden die kennis willen maken met geocaching, het kan dus zijn dat er iemand vraagt of hij/zij met je mee mag lopen. Beide routes zijn ongeveer 7 km lang.

Vervolgens kun je op je gemak rond kijken in het fort.

Fort Westoever

Genoeg gezien dan Loop je de kortste route terug naar Hotel Den Helder. Hier kun je jezelf afmelden en een aandenken aan het event in ontvangst te nemen.

Tevens zal er een kop soep voor je klaar staan en kun je eventueel je meegebrachte lunch ook lekker opeten.

Om 15.00 uur zullen beide open gestelde forten sluiten, dan is het tijd om rustig aan terug te keren. En komt er een einde aan een mooie en hopelijk zinvolle eventdag. Of niet..... want je hoeft natuurlijk Den Helder nog niet te verlaten. Er liggen nog heel veel leuke caches in Den Helder. Red je dat niet op één dag, dan is dit een mooie gelegenheid om er gelijk een leuk weekendje van te maken.

Aanmelden:
Dit kan d.m.v. een will attend op de pagina. Wil je hierbij vermelden met hoeveel personen (volwassenen en kinderen) je komt. 
Kinderen zijn van harte welkom, maar vallen wel onder verantwoordelijkheid van de ouders/begeleiders.

Er zijn twee routes die gaan elk naar een ander fort, we willen op beide routes ongeveer even veel teams laten lopen. Heb je een voorkeur om fort Westoever te bekijken of fort Kijkduin, geef dat dan even aan bij aanmelden.

Coin:
Voor dit event is een coin ontworpen en besteld (onderstaand voorbeeld). Als je, je bij terugkomst afmeld bij Hotel Den Helder dan ontvang je per team (zolang de voorraad strekt) één coin gratis als dank voor je deelname.

Let op, de coins worden gereserveerd op volgorde van aanmelden middels een will attend, dus niet in volgorde van aanmelding op het event. Wil je een extra coin, dan is dit mogelijk mits er over zijn, (dus geen garantie dat dit ook mogelijk is) voor 10 euro per coin.

Heb je hier interesse in geef dit dan even aan tijdens het plaatsen van je will attend bij aanmelding, betaling bij afmelden van het event.


Wat kost dit event:
Dit event is gratis, behalve wat je zelf koopt bij Hotel Den Helder of onderweg. Als je naar fort Kijkduin gaat, in het fort is ook een zeeaquarium en een tentoonstelling. Wil je daar in, dan dien je dit zelf te betalen.
Al met al een mooie dag, mooi moment om te overwegen er een weekendje Den Helder van te maken.

Geocachingshop:
Tevens zal er een klein assortiment gangbare artikelen van de Geocachingshop tijdens het event te koop zijn.

Dit event is georganiseerd door:
Geocachers: Te@m M&M , MMJJT, HelderseJutters en de Kikkers, in samenwerking met:
Gemeente Den Helder, stichting Stelling Den Helder, Nederland Schoon/Supporter van schoon en
Hotel Den Helder. http://www.hoteldenhelder.nl
Fotomateriaal: Bertil van Beek, Peter van Aalst en René Cornielje.

Wat heb je nodig en waar zorgen wij voor?
De organisatie zorgt voor vuilniszakken en dunne (hele dunne) handschoenen. Wil je niet veel moeten bukken dan is het handig een prikstok of afval grijper zelf mee te nemen.

Over de routes en de forten:
De twee routes die uitgezet worden, lopen beide langs een fort en eindigen bij een te bezichtigen fort. Eén route brengt je over de liniedijk langs het Timorpark, een typisch jaren dertig park, waarin diverse Duitse bunkers te vinden zijn. Bij het park is op de liniedijk tevens een Nederlandse bomvrije remise te zien, gebouwd in 1886-1887

Doorlopend kom je bij Fort Erfprins dat tussen 1811 en 1813 is gebouwd en toen "fort Lasalle" heette. Hier kun je tevens nog heel goed de vormen van het fort zien. In het landschap zijn duidelijk de hoekige stukken grond met fort grachten te herkennen. Fort Erfprins is vandaag de dag nog steeds in gebruik door Defensie.

Vanaf fort Erfprins vervolgen we de route over de Dijk. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Marsdiep maar ook aan de andere kant over de Huisduiner polder, waar nogmaals heel goed de contouren van Fort Erfprins zichtbaar zijn en natuurlijk de "Lange Jaap". De gietijzeren vuurtoren die met z'n stralen de scheepvaart verteld waar ze zich bevinden.

Nog een stukje en dan zijn we bij het verste punt op deze route, Fort Kijkduin. In opdracht van Napoleon werd in 1811 begonnen met de bouw van fort Morland. In 1814 kreeg het fort de naam Kijkduin genoemd naar het duin waarop het is gebouwd.

Hopelijk ben je in de tussentijd niet vergeten al het zwerfvuil dat je tegen bent gekomen op te ruimen, dan heb je als het goed is nu een behoorlijke hoeveelheid. Dit kun je hier achterlaten en genieten van het fort. Je zult ongetwijfeld ontdekken dat het fort heel mooi opgeknapt is en dat er nog steeds aan gewerkt wordt. Recentelijk zijn de oorspronkelijk aan het fort aanwezige bastions weer herbouwd, niet van steen maar van staal en glas. Een mooie combinatie van het tonen van de vorm met nieuwe materialen, zonder de suggestie te wekken dat dit origineel is.

bastions weer herbouwd

Tijdens deze route kun je de volgende caches meepakken:
Heenweg:
JR creations 1: Timorpark GC4K77R
DH2013 # Kaaphoofd GC44XKC
Terugweg:
Fort Kijkduin GC1BR8M
Nieuwe cache: De Lange Jaap GC5KPWD
Kikker langs de Fortgracht GC2XPPF

De tweede route brengt je lopend over de liniedijk naar Fort Dirksz Admiraal. De meeste oude bouwwerken in het fort zijn in het reduit te vinden. Fort Dirksz Admiraal is in 1811 gebouwd en bestaat uit een kroonwerk (het hart van het fort), twee ravelijnen en een reduit (een eiland aan de stadszijde van het fort dat diende als uitwijkplaats bij bezetting van het fort door de vijand). Stenen doorgangen in de wallen gaven toegang tot de ravelijnen.

Het Reduit In 1828 werden de fundamenten gelegd voor een bomvrije kazerne, maar pas aan het eind van de 19e eeuw werd een bakstenen bomvrije kazerne gebouwd, met ruimten voor de manschappen en kruitkamers. Deze kazerne is nog gedeeltelijk aanwezig. Vóór het reduit lag een eilandje met een gebouwtje (de caponnière) van waaruit flankerend vuur gegeven kon worden langs de linie, richting fort Erfprins en fort Westoever.

In de WOII is een Duitse luchtdoelbatterij bovenop de oude kazerne gebouwd, waarbij de bovenste verdieping van de onderliggende kazerne is gesloopt. U kunt de opstelplaatsen van de geschutskoepels nog duidelijk herkennen aan de ronde openingen. Daaronder bevonden zich de verblijfsplaatsen voor het personeel en een ruimte voor de opslag van munitie.

Duitse luchtdoelbatterij bovenop de oude kazerne

De route brengt je verder onder het spoor door rechts af Quelderduin in. Eén van de parken in Den Helder. Hier lopen we een klein stukje door en gaan vervolgens het laatste stuk rechtdoor het industrie terein op. Tot aan de kade want daar is de oversteek naar fort Westoever.

Hopelijk ben je in de tussentijd niet vergeten al het zwerfvuil dat je tegen bent gekomen op te ruimen, dan heb je als het goed is nu een behoorlijke hoeveelheid. Dit kun je op de kade achterlaten.

Op de locatie van fort Oostoever (aan de overkant van het kanaal) lag vroeger de kielplaats ‘het Nieuwe Werk’. Deze werd in 1791 en 1792 gebouwd. Hier werden de schepen uit het water getild voor reparaties aan de scheepshuid. Vanaf 1827 werden de werkzaamheden op het Nieuwe Werk verplaatst naar de marinewerf ‘Willemsoord’. De kielplaats werd rond 1833 omgebouwd tot een fort, waarbij de sluis gemakkelijk gebruikt kon worden als inundatiesluis.

Bij het graven van het Noordhollands kanaal werd aan de overzijde fort Westoever gebouwd. De twee forten dienden om het Noordhollands Kanaal en de liniedijk onder vuur te houden.

De huidige bomvrije kazerne van fort Westoever werd tussen 1828-1830 gebouwd en moest huisvesting kunnen bieden aan 260 militairen. Het gebouw werd echter voornamelijk gebruikt voor het opslaan van munitie en wapens. Het geheel werd in de jaren daarop gecompleteerd met een fortwachterswoning en een wachtgebouw.

In 1956 richtte men de kazerne in als dieselcentrale waarvoor acht dieselaggregaten werden opgesteld, die bij piekbelastingen de verschillende marine onderdelen in Den Helder moesten voorzien van elektriciteit.

Nu is het tijd om te genieten van het fort. Je zult ongetwijfeld ontdekken dat er door vrijwilligers heel hard wordt gewerkt om dit fort, maar niet te vergeten alle forten in Den Helder in een goede staat te houden.


Tijdens deze route kun je de volgende caches meepakken:
Terugweg:
Caching DH #4 Langs de Kade GC5FFHQ
Caching DH #3 Rolmaatje GC5AR0H
Caching DH #2 Langs het treinspoor GC56NHZ
In de buurt van fort Westoever liggen ook:
DH2013 # het bruggetje GC44XKA
DH2013 # Westoever GC44XKB
~~~

Als je hebt deel genomen aan dit event, dan mag je onderstaande banner aan jou profiel toevoegen.Selecteer, kopieer en plak onderstaande code in je profiel
<a href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC5KZFW" target="_blank"><img src="http://imgcdn.geocaching.com/cache/large/a24b326b-1e59-4866-898f-87ebd5966362.jpg" width="232" height="53" border="0" /></a>

~~~

Additional Hints (Decrypt)

Avrg gjvwsryra trjbba xbzra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

277 Logged Visits

Write note 46     Archive 1     Will Attend 121     Attended 106     Publish Listing 1     Announcement 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 161 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.