Skip to content

RV 1.41 : Mol Letterbox Hybrid

Hidden : 05/09/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

SHORT ENGLISH VERSION BELOW

R V 1.41 : M o l : een eenvoudige multi van ongeveer 3 km voor jong en oud


Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen

5 provincie-bonussen

1 super-bonus

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

Wie erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan uiteindelijk de kers op de taart gaan loggen : De Superbonus !

* Op de website (link) van deze reeks kan je uw paswoorden invullen van je reeds gelogde cachen. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

.

De gemeente Mol is een van de grootste gemeenten van België qua oppervlakte. Er wonen ongeveer 35.000 mensen, dus is er nog ruim plaats voor wat groen in het landschap. Dit geeft heel wat mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. Een van de toeristische trekpleisters zijn de "Molse meren". Deze meren zijn doorheen de jaren ontstaan door de winning van het Molse witte zand. Ga op pad langsheen een van die meren en ontdek een mooi stukje natuur en water.

Deze letterbox hybrid is een wandeling van ongeveer 3 km in het thema van het Molse zand en de glasnijverheid. Parkeer je cachemobiel op de aangegeven plaats en start je zoektocht naar de letterbox bij het eerste WP. Elk WP geeft je een deeltje van de eindcoördinaten. Wees voorzichtig met elk WP aub en heb ook zeker respect voor de letterbox. Deze is gemaakt door mijn vader en zoals je zal zien is hier veel tijd in gestoken. Je vind in de letterbox een stempel (met onder andere de RV-code) om je eigen boekje mee af te stempelen. Om deze online te loggen dient ook het logboekje in de letterbox beschreven of afgestempeld te worden. Hiervoor wel eigen materiaal meenemen. Een prikstok kan ook handig zijn.

Wie wil kan ook enkele toffe caches in de buurt meenemen (Breuk reloaded, de korte Waterval-multi)

De wandeling is zeker geschikt om met kinderen te lopen (speciaal voor de jongste schattenzoekers staat verderop een mooi verhaaltje, ook geschikt voor de wat oudere jeugd met een gezonde portie fantasie :) ), houd zeker in de omgeving van het water een oogje in het zeil. Ook even meegeven dat zwemmen in het meer levensgevaarlijk is en bovendien streng verboden

Deze geocache was mogelijk dankzij de toestemming van 't Kristallijn en de firma Sibelco. Waarvoor dank. Ook dank aan Cuppy1963 voor het proeflopen

Heb je gelogd? Mag je deze banner plaatsen :

<a title="RV 1.41 Mol" href=" http://www.geocaching.com/geocache/GC5M3AC_rv-1-41-mol?guid=16faa890-f717-453d-8d18-be20e9974ea0"> <img src="https://d1u1p2xjjiahg3.cloudfront.net/1b6c4a8c-66be-48fa-82cb-5060e17fedd9_l.jpg" width="300px" height="300px" border="0"> </a>

RV-Mol

 

En dan is het nu tijd om het verhaal te vertellen van Guusje de kever en zijn vriend Pim de bij.

Een paar weken geleden kwam Pim de bij in een zwerm samen met andere bijen vanuit Limburg naar hier gevlogen. Ze hadden dolle pret en vonden onderweg het ene bloemenveld na het andere. Voor ze het wisten was het al laat en donker geworden. Tijd om een plekje te zoeken om te overnachten. Ze kwamen hier in Mol naast het meer gevlogen maar de lamp van de lantaarnpaal (die je kan vinden op N51° 13.713 E005° 12. 901) was stuk en boem Pim vloog tegen de paal aan. Hij brak z’n vleugel en viel naar beneden. De rest van de zwerm had de paal kunnen ontwijken en vloog door zonder te zien dat hun vriend gevallen was. Hij riep nog maar niemand hoorde hem.

Pim wachtte nog even maar toen hij merkte dat niemand terug kwam, wandelde hij verder op zoek naar een plaats om zijn vleugel te verzorgen en te overnachten. (op de lantaarnpaal vind je coördinaten) In de verte zag hij iets blinken tegen een kleine houten paal . Hij wandelde er naar toe maar zag enkel een aantal cijfers op deze paal. Hier kon hij niet veel mee aanvangen. (stapeltellen van de cijfers geeft je A).

Pim was moe en zette zich tegen de paal aan. Toen hoorde hij: “ Hé maatje, wat scheelt er?”. Pim keek op en zag een grote kever op hem af stappen. “Oei, oei, die vleugel ziet er niet goed uit” zei de kever. “Ja ik kan wel wat pleisters gebruiken” zei Pim, “wie ben jij”? “Ik ben Guusje de kever” zei de kever. “Als kind was ik altijd heel klein en noemde ze me Guusje, maar nadien werd ik veel groter dan de rest maar ze zijn me Guusje blijven noemen”. Klim maar op m’n rug, ik breng je naar m’n tante, die woont hier vlak bij en kan je zeker verzorgen. (N51° 13. 3A5 E005° 12.758 )

Samen gingen ze op pad, onderweg leerden ze mekaar wat beter kennen. Ze kwamen aan bij de tweestammige berk. Hierachter in de grond had de tante van Guusje een mooi huisje gebouwd. Guusje had een sleutel van z’n tante gekregen en liet ‘m fier aan Pim zien. “Wauw, wat is dat” zei de bij, “een glazen sleutel, zo’n mooie heb ik nog nooit gezien”. Guusje legde hem uit dat door het zuivere witte zand uit het meer, men hier in Mol heel mooie dingen kon maken uit glas. (Tel in een van de kamers van het huis de grote blauwe glazen sleutels, dit is B). De tante van de Kever had snel een pleister rond de gebroken vleugel gedaan en vertelde Pim van het enkele dagen wat rustiger aan te doen zodat de vleugel kon herstellen. Ze zei dat ze echter geen plaats had voor de bij maar ze fluisterde in Guusjes oren het geheime adres waar ze zeker plaats voor hem zouden hebben, het zou een erg leuke plek zijn voor insecten en bijen zoals hij.

Guusje de kever nam zijn nieuwe vriend op z’n rug en samen vertrokken ze voor een avontuurlijke reis naar de geheime bestemming. Onderweg kwamen ze terug zo’n klein houten paaltje met cijfers tegen (N51° 13. 316 E005° 12.5(B)1 ), een aantal van deze cijfers waren gelijk (X = het aantal gelijke cijfers). Ergens halfweg namen ze even de tijd om te slapen in het zachte witte zand. Pas toen ze wakker werden en de zon opkwam zagen ze op wat voor een mooie plek ze de nacht hadden doorgebracht. (N51° 1X.549 E005° 12.480). Ze keken rondom zich heen, genoten van het uitzicht en zagen een bijzondere berk met een richtingaanwijzer naar hun volgende bestemming. (TAG)

Volgens Guusje zou hier een glasblazer wonen die glazen sleutels verkocht. Volgens vrienden van de kever zou hij wel heel regelmatig z’n klanten bedriegen en hen een valse glazen sleutel verkopen. Pim zei “Ik wil wel graag een souveniertje van deze trip, misschien kan hij ons een mooie sleutel bezorgen”. Ze kwamen aan bij de winkel van de glasblazer onder de schuine boom. Al snel hadden ze een sleutel gekocht en gingen verder op pad. Onderweg bekeken ze de sleutel nog eens goed. Verdorie, de bedrieger had hen een valse sleutel verkocht… jammer jammer, gelukkig stond er wel een tip op. (De valse sleutel geeft je C). Guusje was heel beschaamd dat hij en z’n vriend in de val waren gelopen, gelukkig wist hij nog een plek waar je zeker aan echte glazen sleutels kon geraken.

Pim kon er wel mee lachen en de sfeer was al snel weer dik in orde. Ze kwamen nog een rare metalen plaatje tegen (op N51° 13. 376 E005° 12. 7C4). Wat deze metalen plaat hier laag bij de grond deed, wist zelfs Guusje niet, hij kon wel zien dat als hij de 2 cijfers optelde een belangrijk getal verscheen (D).

Na een korte tocht zagen ze een richtingaanwijzer die hun de weg uit het woud toonde. (N51° 13. 5 D D E005° 12. D 6 2 ). .

Ze waren ondertussen dicht bij de plaats gekomen waar Pim de bij tijdelijk kon gaan verblijven, na een stukje wandelen kwamen ze aan bij de constructie die precies voor hem gemaakt was. (bereken de eindcoördinaten via de formule in de oude sleutelput)) (glazen sleutel tijdelijk niet nodig, deurtje is los) Met de glazen sleutel die hij vindt op ongeveer 1m van zijn verblijf, kon hij zo in z’n kamertje. (Gebruik nooit eigen sleutels! Als je naar de geocache kijkt, vindt je een glazen sleutel achter je op ongeveer een metertje afstand.) Na het inchecken trakteerde hij z’n nieuwe vriend nog op een drankje. Dat had hij wel verdiend. Ze zouden nadien nog dikke vrienden blijven en nog regelmatig afspreken op een mooi plekje aan het meer.  

 

Molseinvulhulp

ENGLISH :

PARK YOUR CAR : N 51° 13.828 E005° 12.923

1. FIND TAG @ N 51° 13.713 E 005° 12.901

2. @ given coords, count al numbers on all sides to 1 digit this is A

3. @ N 51° 13.3A5 E005° 12.758 you find a double birch in the ground you let it happen and count the big glass “keys” this gives you B.

4. @ N 51° 13.316 E 005° 12.5B1 you check how many digits are the same this gives you X

5. @ N 51° 1X.549 E 005° 12.480 you enjoy the views and find a tag @ small birch

6. @ given coords under slant tree you will discover 1 fake glass “key” this will give you C

7. @ N 51° 13.376 E005° 12.7C4 you discover a metal plate, make sum of two digits = D

8. @ N 51° 13.5DD E 005° 12.D62 you find the way out of the woods

You find the glass key to the stash about one meter from the cache itself. Follow the guidelines On the right side of the cache. Good luck!

Additional Hints (Decrypt)

JC 1 : gnt JC 2 : orxvwx qr cnny ebaqbz JC 3 : re mvwa zrreqrer gjrrfgnzzvtr orexra. JC 4 : orxvwx qr cnny ebaqbz JC 5: gnt gui. qhaar orexwrf JC 6: baqre fpuhvar, cevxxra JC 7: ynnt ovw qr tebaq, urg vf avrg urg tebgr obeq ina qr cbyvgvr JC 8: cnny Troehvx abbvg rvtra fyrhgryf ra ynng ibyqbraqr fyrhgryf npugre va qr tebrar obk bc 1z ina qr rvaqpnpur, uro wr ovwan qr ynngfgr, cynngf qna rra orevpugwr va wr ybt.... Rvaqpnpur : Wr urog gbrfgrzzvat ina qr rvtranne bz gbg nna qr pnpur (ghffra fgehvxra) gr jnaqryra, sbeprre avrgf, re unatg rra unaqyrvqvat erpugf ina qr pnpur. Nyf wr anne qr trbpnpur xvwxg, ivaqg wr rra tynmra fyrhgry npugre wr bc batrirre rra zrgregwr nsfgnaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)