Skip to content

This cache has been archived.

icabrian: V arhiv...

More
<

Pridete na Šmarno?

Hidden : Sunday, 12 April 2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Se dobimo na Šmarni? Na starem mestu ob isti uri.
Let's meet on Šmarna! Same place same time.

Leto je naokoli in geolovci iz Vižmarij in Broda vas v nedeljo, 12.4.2015 spet vabimo na srečanje na Šmarni gori. Otomanske osvajalce smo v prejšnjih letih uspešno odbili, zato obramba pred njimi ne bo več potrebna. Spomin na velike zmage pa ne bo zbledel, saj ga bomo osvežili s turško kavo in še kako drugo tekočo ali trdno dobroto. Zdaj že dobro veste, da se bo uradni del dogodka pričel točno opoldne ob 11.30 (organizatorji bomo tam že kmalu po 10. uri), zato ne zamujajte, saj vas čaka privlačen kulturno-zabavni program. Poleg srečolova bomo tokrat pripravili tudi geolovski kviz, v katerem se bodo predstavniki ekip lahko pomerili v poznavanju nepomembnih podatkov o slovenskem geolovu in geolovcih.

Year has come around and geocachers from Vižmarje and Brod region are inviting you again to the summit of Šmarna gora on Sunday, 12.4.2015. Modern age successors of Ottoman armies, that centuries ago sieged the fortified summit, have been successfully defeated in the past years, but turkish brewed coffee and other liquid and solid delights will be served to refresh the memory of glorious victories. By this year, you are surely aware that the official part of the event will start at high noon at 11:30 (the organisers will be there from 10.00). Don't be late, entertaining part of this year's event will be particularly attractive. In addition to lottery, you will be able to test your knowledge of insignificant and meaningless facts about Slovene geocaching and geocachers in geocaching quiz.Panoramska slika udeležencev / Event group photo


Razgled proti severu / View to the north

Praktični napotki

1. Uradni del srečanja se bo na izhodiščnih koordinatah (na SZ strani obzidja nad otroškim igriščem) pričel, ko bo na Šmarni gori odzvonilo poldne. Kdaj je to po srednjeevropskem času lahko izveste iz strokovne literature oziroma od udeležencev lanskega srečanja (nekateri to zdaj že vedo) ali gugla, z informacijami pa smo seveda na voljo tudi organizatorji. Svoj prihod na srečanje obvezno naznanite z zvoncem Sv. Antona, s katerim zaigrajte melodijo po lastni izbiri.

2. V spodbudo bodo poleg obstoječih šmarnogorskih zakladov (tukaj je seznam ali oziroma karta vseh v krogu 3 km okoli vrha) na 4 točkah (rdeča, zelena, modra, rumena) postavljene škatlice. V njih bodo srečke, ki bodo zagotovile sodelovanje v srečolovu za geolovske nagrade. Več najdenih škatlic, večja možnost za zadetek. Koordinate 4 točk bodo kot točke poti (waypoint) objavljene večer pred srečanjem. Škatlice so razmeščene blizu glavnih poti oziroma poti do šmarnogorskih zakladov, zato ne bo težko najti vsaj dveh ne glede na smer pristopa. Skrite so za geolovsko oko kar se da očitno.

3. Ko škatlico najdete, vpišite obisk vaše ekipe v dnevnik, vsak član ekipe pa lahko iz nje vzame 1 srečko. Vsak udeleženec srečanja lahko tako sodeluje v srečolovu z največ 4 srečkami, od katerih morajo biti vse različne barve (po 1 srečka iz rdeče, zelene, modre in rumene škatlice).

Kot je prikazano na sliki, je vsaka srečka s perforacijo ločena na dva dela. Ko pridete na zborno mesto, odtrgajte desno polovico (s kodo in imenom srečanja) in jo vrzite v »boben« za žrebanje, levo polovico (talon s sliko incidenta pri Turškem kopitu) pa spravite, saj boste z njim prevzeli morebitni dobitek.

4. Po en predstavnik vsake ekipe bo lahko sodeloval tudi v geolovskem kvizu. Skupaj 32 tekmovalcev (če bo udeležencev več ali manj, bomo zadnjih nekaj mest izbrali ali dopolnili z žrebom) bomo razdelili v dve skupini in v 5 krogih s po 3 vprašanji iz Slovenskega geolovskega statističnega letopisa dobili enega zmagovalca. Nagrade imajo zagotovljene vsi četrtfinalisti.

5. Nagrade bodo letos zelo privlačne. Nekdanji poveljnik šmarnogorske obrambe, zdaj že upokojeni kontrageneral Krneki, je med obiskom vrhovnega geolovskega štaba nepremišljeno uporabil Golgafrinčanski telefon in seveda takoj hudo zbolel za boleznijo, katere najhujši simptomi so bili kombinacija ebole, ošpic in senenega nahoda. Ko je njegovo življenje viselo na nitki, se je zaobljubil, da bo, če preživi, romal na Šmarno goro z velikim nahrbtnikom in za srečolov prepustil večino sledljivih odlikovanj, ki jih je v štabu prejel za zasluge. Ali, če povemo malo manj pesniško: glavne nagrade bodo neaktivirani sledljivčki, od katerih so nekatere v Geocaching Headquarters podarili posebej za to srečanje.

6. Na Šmarno goro vodijo številne poti z vseh strani neba (zemljevid). Predlagamo vam, da izberete manj »prometno«, na primer katero od poti, ki vodijo čez vrh Grmade, ali Partizansko stezo. Krožna Pot svobode bo do srede aprila zaprta zaradi spravila lesa od odcepa Partizanske steze do Turkovega znamenja. Če želite obiskati Turkovo znamenje, ki je del šmarnogorskega multija, je najboljši dostop z vrha navzdol po severnem grebenu.

7. Vreme bo lepo! Srečanje bo v vsakem vremenu. Nekaj kapljic ali snežink ne bo ovira, v primeru zelo slabe napovedi pa bo prestavljeno na eno od rezervnih lokacij ob vznožju Šmarne gore, ki jo bomo objavili večer pred srečanjem. Trenutne vremenske razmere lahko preverite na spletni kameri na www.smarnagora.com.

8. Z domačini v zadnjih letih ni bilo težav, čeprav zgodovinski viri pričajo, da so znali biti precej nepredvidljivi in so povzročili nekaj geoloških incidentov. Pri srečanju s puščavniki ali svetniki (zlahka jih boste prepoznali po odsotnosti obuval, beli nacefrani tuniki in dolgi sivi bradi) vam svetujemo previdnost, še posebej, če jim boste odsekali glavo. Zavedajte pa se, da slednje počnete na lastno odgovornost.

9. Srečanje bo uporabljalo piškotke. Piškot je ploščato pecivo različne oblike iz nekvašenega testa. Vaš prihod na objavljene koordinate bomo razumeli kot privolitev za njihovo uporabo. Zakonodaja nam nalaga opozorilo, da bodo vsebovali tudi alergene, kot so orehi, gluten in jajca, medtem ko bodo lahko tisti, ki so alergični na ambrozijo, morske ježke, slonovino in/ali težke kovine, po njih posegali brez skrbi.

Šmarna gora

Additional Hints (Decrypt)

Rqvav anzvt wr cevqvgr, ar ob inz mny / Gur bayl uvag vf pbzr naq lbh jvyy abg erterg vg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)