Skip to Content

<

Vahdon kylät Askainen

A cache by timin1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/26/2015
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkösarja esittelee Vahdon kylät ja niiden historiaa. Kätköt ovat tuttuja peruskätköjä.

Tämä kätkö on talvilöydettävä, mutta talvi tuo vähän haastetta paikalle pääsyyn. Pellon kulmalta lähtee heikko polku lähelle.


VAHTO

 

Arkeologisista löydöistä päätellen, Vahdolla on ollut asutusta monessa paikassa jo kivikaudella. Vahdon paikan nimi esiintyy ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä vuonna 1460 muodossa ”Vatt” ja ”Vattola”. Tuolloin sillä tarkoitettiin Vahdon kylää. Kylä sijaitsi liikenteellisesti keskeisellä paikalla. Sen kohdalla Vahdonjoki haaraantuu kahtaalle ja siellä risteävät myös vanhat kesä- ja talvitiet Maariaan, Ruskolle ja Maskuun sekä Ala-Satakuntaan. Kylän keskeinen sijainti lienee ollut syynä siihen, että koko paikkakuntaa alettiin kutsua Vahdoksi. Tämä käytäntö vakiintui kartoissa ja maallisen hallinnon asiakirjoissa 1650- luvulta alkaen. Sen sijaan kirkollisissa asiakirjoissa rinnakkaisena Vahdon kyliä tarkoittavana nimityksenä esiintyvät ”Korpi” (ruots. Corvis) ja ”Korven kappeli” (ruots. Corvis Capell) aikavälillä 1550 - 1750.

 

Vahdon nykyisen kyläasutuksen juuret voidaan eräin paikoin ulottaa suorana jatkumona ainakin rautakaudelle. Keskiajalla Vahdon kylät muodostivat oman asutuskokonaisuutensa Ruskon kirkkopitäjän sisällä. Vanhin mainita Vahdon kylistä, Auvaisten Sääksystä, on vuodelta 1337. Vahdon kylät olivat, yhtä lukuun ottamatta olemassa jo 1540- luvulle tultaessa. Ainoastaan Lavamäki tuli myöhemmin. Se alkuna olivat kaksi 1770-luvun alussa perustettua uudisasutustilaa.

 

Keskiajalla Ruskon ja Vahdon kylät muodostivat yhden kirkkopitäjän. Vuonna 1577 sekä Ruskon aneksi että Vahdon kylät liitettiin Maskun emäseurakuntaan. Vahdon saarnahuonekunta perustettiin vuonna 1638. Vahto sai kappelinoikeudet vuoden 1867 alusta ja itsenäinen seurakunta siitä tuli vuonna 1893. Vahdon kunta perustettiin vuonna 1870. Vahto oli itsenäinen kunta 139 vuotta, kunnes se liitettiin Ruskoon vuoden 2009 alusta.

 

Asutuksen vallatessa uusia alueita kylän alkuna oli useimmiten yksinäistalo. Perhekunnan suurentuessa ja sukupolvien vaihtuessa talo jaettiin useammalle viljelijälle. Kylään näin syntyneet talot sijaitsivat ns. kyläntontilla, toistensa tuntumassa ja peltojen ympäröiminä. Kunkin viljelijän raivaamat pellot olivat aluksi omissa lohkoissaan, mutta sarkajaon tultua voimaan, niistä muodostettiin laajoja kylänvainioita. Ne jaettiin viljelijöille heidän kylänosuutensa mukaisesti kapeina sarkoina. Tämä jako tehtiin, jotta kirkolliset ja maalliset verot voitiin määrätä tarkkaan kullekin talonpojalle, heidän viljelemänsä alan mukaisesti. Verokunnan kylät olivat yhteisesti vastuussa verojen maksusta kruunulle. Jos talo tuli veronmaksukyvyttömäksi tai se annettiin läänitykseksi aatelisille (joka sai sen verot itselleen), seurasi siitä, että muut joutuivat maksamaan enemmän veroa, jotta yhteisesti määrätyt verot saatettiin hoidettua. Kylän metsä oli talojen yhteinen. Vahdon erikoisuus oli kylänmetsien jälkeen Kuhankuonoon ulottunut yhteismaa, kruununalmenninki, joka oli usean pitäjän yhteisessä käytössä. Kruunualmenninki jaettiin 1800-luvulla sitä aikaisemmin käyttäneiden Vahdon, Ruskon, Raision, Naantalin Luonnonmaan ja Kaarinan kylien talojen kesken.

Teksti Näitä kätköjä varten Turkka Myllykylä

 

ASKAINEN

Askaisten kylään viittaava ensimmäinen tieto on 1460- luvulta. Tällöin Wactolan ja Auvaisten takamailla sijainnut Askarby- niminen ulkopalsta myytiin eräälle Oskari Kyntäjälle, joka myöhemmin toimi Vahdon veronkantomiehenä. Muita omistajia oli mm Klaus Fleminginpoika vuonna 1583. Askaisten viimeiset Fleming-suvun omistajat olivat Pietari ja Elisabeth 1652-83. Maskun mantaaliluettelossa vuodelta 1667 mainitaan kummankin sisaruksen omistaneen Askaisten säterin (myöhemmin Luukkaa ja Jokela). Kumpikaan ei liene asunut säterissään( asuinkartano), vaan niitä hoiti vuokraviljelijä. Jokela otettiin kruunulle, aatelin maaomaisuuden peruutuksen jälkeen, vuonna 1683. Siitä tehtiin kruunun sotilasvirkatalo, joka annettiin Turun läänin jalkaväkirykmentin kirjurille 1700- luvun alussa. Se oli sotilasvirkatalona vuoteen 1810, jolloin ruotuväki lakkautettiin, ja sen jälkeen maat annettiin vuokraviljelijöiden hoitoon. Askaisten isojakoa toimitettaessa v 1836 kylässä oli kaksi taloa Jokela ja Luukkaa. .Vuonna 1930 Jokelasta erotettiin Korpelan tila. Jokelaan kuului 1820 Airikinkorven torppa ja vuodesta. 1868 Kulmalan torppa. Luukkaan torpista mainitaan Vahala ja Airikinkorpi ensikertaa 1839. Kantatiloista on 1900-luvulla lohkottu joitakin pienempiä tiloja.

 

Lähde Turkka Myllykylän Korven helmasta kehittyväksi kunnaksi –Vahdon historiaa ja perinteitä.

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

293 Logged Visits

Found it 264     Didn't find it 18     Write note 3     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.